Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
Στο στόχαστρο οι λαοί
Περίεργο κρούσμα «αναπνευστικού» άνθρακα στη Ν. Υόρκη

Οι «ειδικές στολές» έξω από το Κογκρέσο

Associated Press

Οι «ειδικές στολές» έξω από το Κογκρέσο
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Αυτή η περίπτωση εμφανίζεται αρκετά διαφορετική απ' τις προηγούμενες υποθέσεις» είπε χτες, δίχως εντούτοις να προσθέσει άλλες πληροφορίες, ο υπουργός «Εσωτερικής Ασφάλειας» Τομ Ριτζ αναφερόμενος στο πρώτο ύποπτο κρούσμα, αναπνευστικής μορφής, άνθρακα που ανακοινώθηκε χτες στη Νέα Υόρκη. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ασθενής είναι μία 61χρονη νοσηλεύτρια που εργαζόταν στο ωτορινολαρυγγολογικό τμήμα κλινικής στο Μανχάταν και η οποία νοσηλεύεται ήδη από την περασμένη Κυριακή σε «πολύ σοβαρή κατάσταση». Τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων έδειξαν μόλυνση από άνθρακα πνευμονικής μορφής αλλά έως ότου αυτό επιβεβαιωθεί πλήρως εκκρεμούν κάποιες επιπρόσθετες εξετάσεις... Σ' αυτή την περίπτωση θα πρόκειται για το 16ο άτομο στις ΗΠΑ που μολύνθηκε από άνθρακα και για το πρώτο κρούσμα αναπνευστικής μορφής άνθρακα στην πολιτεία της Ν. Υόρκης.

Η περίπτωση της 61χρονης φαίνεται, κατά τις αμερικανικές αρχές, σχετικώς ιδιάζουσα κυρίως γιατί, όπως δείχνουν οι πρώτες έρευνες, η ασθενής δεν είχε πρόσβαση σε ύποπτο ταχυδρομικό υλικό είτε στον τόπο εργασίας, είτε στο σπίτι της. Σύμφωνα με όσα σχετικά είπε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης, Ρούντολφ Τζουλιάνι, η 61χρονη νοσηλεύτρια εκδήλωσε τα πρώτα συμπτώματα την περασμένη Πέμπτη ώσπου την Κυριακή εισήχθη σε νοσοκομείο με σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές. Σήμερα «νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Είναι πολύ - πολύ σοβαρά, και η αναπνοή της υποστηρίζεται μηχανικά» κατέληξε ο Τζουλιάνι.

Οσον αφορά στην προχτεσινή γνωστοποίηση της περίπτωσης μόλυνσης μίας γυναίκας απ' το Νιου Τζέρσεϊ από άνθρακα, διαψεύστηκε πως αυτή εργαζόταν σε ταχυδρομείο της περιοχής. Τέλος, αναφέρθηκαν ίχνη βακίλων άνθρακα σε χώρους του υπουργείου Γεωργίας και της αστυνομικής διεύθυνσης στο Καπιτώλιο.

Θα ψεκάσουν κτίριο της Γερουσίας...

Μέχρι τα μέσα Νοέμβρη θα παραμείνει κλειστό το κτίριο Χαρτ της Γερουσίας προκειμένου να απολυμανθεί, εντός του προσεχούς 48ωρου, με διοξείδιο χλωρίου, το οποίο θεωρείται αποτελεσματικό για τη θανάτωση βακτηρίων που βρίσκονται στο νερό δεξαμενών αλλά ελέγχεται εάν είναι εξίσου αποδοτικό για την εξόντωση βακίλων άνθρακα...

Το μέτρο αποφασίστηκε χτες από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος και κρίθηκε πως επιβάλλεται να εφαρμοστεί στο συγκεκριμένο χώρο επειδή πολλά τμήματα του κτιρίου Χαρτ (κυρίως γραφεία Γερουσιαστών) είχαν μολυνθεί με βάκιλους άνθρακα.

Ζημιές δισ. στα ταχυδρομεία

Η κρίση που πλήττει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΗΠΑ μετά την εμφάνιση των «ανθρακούχων» επιστολών, ενδέχεται να προκαλέσει στις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες ζημιά αρκετών δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε χτες ο γενικός διευθυντής των ταχυδρομικών υπηρεσιών Τζον Πότερ.

Ο Πότερ, καταθέτοντας σε επιτροπή της Γερουσίας, πρόσθεσε πως μολονότι δεν είναι διαθέσιμα τα τελικά στοιχεία για τις οικονομικές ζημιές που υφίστανται οι Ταχυδρομικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ, εκτίμησε πως αυτές ανέρχονται σε αρκετά δισ. δολάρια και ζήτησε τη χορήγηση κονδυλίων από το Κογκρέσο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ