Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Βήμα κλιμάκωσης η πανοικοδομική απεργία στις 14 Νοέμβρη

Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Σε μαζική συμμετοχή στην πανοικοδομική πανελλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, με απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η πανοικοδομική απεργία αποτελεί τον πρώτο σταθμό για την παραπέρα κλιμάκωση της δράσης του. Στην κατεύθυνση αυτή, θα πάρει μέρος στην αυριανή σύσκεψη των συνδικαλιστικών οργανώσεων όλων των κλάδων που έχουν πάρει απεργιακές αποφάσεις.

Η οργάνωση της πανοικοδομικής απεργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδικάτου την Κυριακή. Εκεί μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση του Συνδικάτου σε χώρους δουλειάς, από τις παρεμβάσεις και τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος. Ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση μιας κλαδικής απεργίας τον περασμένο Μάρτη, την υπογραφή τριών εργοταξιακών Συμβάσεων, συνελεύσεις, στάσεις εργασίας. Με αυτήν την παρακαταθήκη, το Συνδικάτο συνεχίζει τη διεκδίκηση κλαδικής Σύμβασης.

Στην προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Σε μια περίοδο που η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει αύξηση 93% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο, τόνισε, ο αριθμός των ασφαλισμένων παραμένει ίδιος. Η ανάπτυξη για τους εργαζόμενους στον κλάδο περιλαμβάνει δουλειά χωρίς ΣΣΕ, μεροκάματα εξαθλίωσης, ωράρια ήλιο με ήλιο. «Από τη μια τεράστια κέρδη για τους κατασκευαστικούς ομίλους και τους μεγαλοεργολάβους και, από την άλλη, εντατικοποίηση, μεροκάματα καθηλωμένα στον πάτο, απληρωσιά και ανασφάλιστη εργασία για τους εργάτες», σημείωσε.

«Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση έχουμε ευθύνη και καθήκον να οργανώσουμε την αγωνιστική απάντηση του κλάδου. Να περάσουμε στην αντεπίθεση προτάσσοντας τις δικές μας σύγχρονες ανάγκες», υπογράμμισε.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα, σύγκρουση, απεργία»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου υπογράμμισε πως κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, το Συνδικάτο εντείνει το άνοιγμά του, προετοιμάζοντας μαζικές διαδικασίες, ουσιαστική συζήτηση με τους εργαζόμενους, αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς.

Στη στόχευση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να χτυπήσει τη δημιουργία ενιαίου απεργιακού μετώπου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, ξεκαθαρίζοντας πως «πυξίδα» για τις ταξικές δυνάμεις είναι η προσπάθεια να δυναμώσει αυτό το μέτωπο, με περισσότερες δυνάμεις στη μάχη.

«Τίποτα δεν γίνεται χωρίς αγώνα, σύγκρουση, απεργία», ήταν η απάντηση των μελών του Συνδικάτου στα «κηρύγματα» μοιρολατρίας και υποταγής στα οποία επιδίδεται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Την πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης και διεκδίκησης μετέφερε εργαζόμενος από το εργοτάξιο της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου. Οι 150 εργαζόμενοι, που μοιράζονται σε τρεις υπεργολάβους, πάλεψαν ενωμένοι και κατάφεραν να υπογράψουν εργοταξιακή Σύμβαση με αυξήσεις έως 15%. «Χρειάζεται συμμετοχή στη δράση και όχι ανάθεση», σημείωσε με έμφαση.

Αντίστοιχα, μεταφέρθηκε η πείρα από την οργάνωση απεργίας στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων από την εργοδοσία και την επιστράτευση της αστυνομίας.

Ξεχωριστή αναφορά στην εισήγηση αλλά και στις τοποθετήσεις στη συνέλευση έγινε στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την επικίνδυνη για τον λαό εμπλοκή σε αυτά. «Σε περίπτωση ενός πολέμου, ενώ δουλεύουμε μαζί στο γιαπί εργάτες από διάφορες χώρες, θα μας βάλουν τα αφεντικά να σκοτωθούμε μεταξύ μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου και υπογράμμισε την ανάγκη οι εργαζόμενοι να έχουν στο στόχαστρό τους τον πραγματικό τους εχθρό, «αυτόν που κλέβει τον ιδρώτα μας σε περίοδο "ειρήνης" και αυτόν που θέλει το αίμα μας σε περίοδο πολέμου».

Στα ζητήματα αυτά στάθηκαν και μετανάστες εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, ενώ η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε ψήφισμα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ