Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Νέες πανελλαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στο τσεκούρωμα και τον εμπαιγμό

Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στις 20 και 19 Νοέμβρη, αντίστοιχα

Με νέες πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις, στις 19 και 20 Νοέμβρη, απαντάνε οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, OAEE, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ, ΠΣΣ Δικηγόρων, ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ στις παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, όπως και στο συνεχιζόμενο εμπαιγμό από την κυβέρνηση και με αφορμή το ζήτημα των αναδρομικών.

Οι συγκεντρώσεις που προγραμματίζουν θα γίνουν:

-- Στην Αθήνα, στις 20 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος για τους συνταξιούχους από Αττική, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και νησιά.

-- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Νοέμβρη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, για τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις υπογραμμίζουν:

«Στον νέο σφαγιασμό που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει για τις πενιχρές συντάξιμες αποδοχές μας με τον νόμο "Κατρούγκαλου", τη μείωση του αφορολόγητου, την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, την οριστική αφαίρεση του ΕΚΑΣ, την κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας, απαντάμε με νέες πανελλαδικές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις.

Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να επιβάλει τις νέες θανατηφόρες περικοπές του ν. 4387/2016. Να διεκδικήσουμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει όλες οι κυβερνήσεις. Να καταδικάσουμε τη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει τον ίδιο στόχο στο Ασφαλιστικό.

Να απορρίψουμε την ψεύτικη προπαγάνδα της κυβέρνησης, τα ψέματα και τις μισές αλήθειες, που καλλιεργεί τον εφησυχασμό έχοντας κατά νου τις εκλογές. Την κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα κόμματα που προηγουμένως κυβέρνησαν και όλοι μαζί μάς έχουν τσακίσει. Την αλήθεια, όσα παραμύθια και να λένε, δεν μπορούν να την κρύψουν. Μαζί ψήφισαν το 3ο μνημόνιο και τα μέτρα για τις νέες περικοπές.

Με όπλο τον αγώνα μας να μην τους αφήσουμε να εφαρμόσουν το νέο σε βάρος μας έγκλημα. Μπορούμε να τους σταματήσουμε συμμετέχοντας αποφασιστικά, μαζικά στον αγώνα.

Να νικήσουμε το φόβο, την αδιαφορία, την καταστρεπτική λογική τού "δεν γίνεται τίποτα", πολλαπλασιάζοντας τη συμμετοχή μας στις δράσεις, στις συγκεντρώσεις, στον αγώνα. Με τους αγώνες που μέχρι σήμερα κάναμε, τους υποχρεώσαμε να αποδώσουν στους δικαιούχους συνταξιούχους τις παράνομες παρακρατήσεις για την Υγεία και την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, τη στιγμή που μια σειρά Σειρήνες από συμβιβασμένους συνδικαλιστές, ΜΜΕ και μεγαλοδικηγορικά γραφεία έστελναν και συνεχίζουν και σήμερα να στέλνουν τους συνταξιούχους για αιτήσεις και στα δικαστήρια, με το αζημίωτο, για να δικαιωθούν.

Δεν πληρώσαμε για να παίρνουμε επιδόματα, αλλά συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Τα αιτήματα των κινητοποιήσεων

«Σταθερά παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Κανένας επανυπολογισμός, καμία εφαρμογή της μείωσης με την "προσωπική διαφορά" στις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις. Κατάργηση του νόμου 4387/16 (νόμος Κατρούγκαλου).
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600 ευρώ από τα 360 που είναι σήμερα.
  • Οχι στη μείωση του αφορολόγητου και την περικοπή των οικογενειακών μας επιδομάτων, του ΕΚΑΣ, των συντάξεων χηρείας.
  • Να αποδοθεί σύνταξη σε όσους συνταξιούχους έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ με βάση τα χρόνια που έχουν πληρώσει και όχι να οδηγούνται στο σφαγείο των 360 ευρώ.
  • Δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αποκλειστικά, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλους, κατάργηση και απαγόρευση σε κάθε εμπορευματοποίηση.
  • Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, από όλο το αντισυνταξιουχικό - αντιασφαλιστικό νομικό πλαίσιο που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις.
  • Αμεση απόδοση των Δώρων.

Να αποδοθεί άμεσα, χωρίς αιτήσεις, δικαστήρια και προαπαιτούμενα, ό,τι ακόμα η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατεί σε κύριες - επικουρικές συντάξεις και την εισφορά αλληλεγγύης. Να εφαρμοσθούν τώρα όλες οι δικαστικές αποφάσεις που προβλέπουν επιστροφές σε όλους τους συνταξιούχους.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται από τα σωματεία μας σε όλη τη χώρα και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα το επόμενο διάστημα. Μπροστά οι δικές μας ανάγκες».

Αποπροσανατολισμός και αντιλαϊκή ταύτιση από ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Στο μεταξύ, θολούρα και αποπροσανατολισμό επιχειρούν να καλλιεργήσουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθώς και άλλα αστικά κόμματα και επιτελεία, γύρω από την επίθεση διαρκείας στο Ασφαλιστικό, με αφορμή τις αποφάσεις δικαστηρίων για τις περικοπές στις συντάξεις παρελθόντων ετών - που επιδικάζουν επιστροφή και αναδρομικά.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα από αλλεπάλληλες δηλώσεις και συνεντεύξεις στελεχών της, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιστρέψει στους συνταξιούχους αναδρομικά από τις περικοπές που είχαν επιβληθεί με τους νόμους 4051 και 4093 του 2012, επικαλείται τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) του 2015, ασκεί εφέσεις στις αποφάσεις των Πρωτοδικείων που δικαιώνουν συνταξιούχους και επιδικάζουν σε βάρος του ΕΦΚΑ επιστροφή ποσών και παραπέμπει σε νέα δίκη που θα γίνει στο ΣτΕ με αντικείμενο τη νομιμότητα αυτών των αποφάσεων.

Τις κυβερνητικές θέσεις αποτύπωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τ. Πετρόπουλος, αναφέροντας ότι η απόφαση του ΣτΕ, το καλοκαίρι του 2015, η οποία είναι δεσμευτική για τα κατώτερα δικαστήρια, προβλέπει «να δοθούν αναδρομικά οι μειώσεις από τις περικοπές των νόμων 4051/12 και 4093/12 μόνο σε αγωγές που είχαν γίνει μέχρι την έκδοση της απόφασής του». Δηλαδή, μόνο σε ελάχιστους συνταξιούχους, αποκλείοντας τα εκατομμύρια συνταξιούχων στους οποίους επιβλήθηκαν οι περικοπές. Ο ίδιος, επικαλούμενος την απόφαση του ΣτΕ, υποστηρίζει πως στην απόφασή του «όχι μόνο κρίνει συνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων, αλλά δέχθηκε και ότι η δημοσιονομική συνταξιοδοτική δαπάνη δεν θα υπερβαίνει ποτέ το 16,2%». Και καταλήγει, προεξοφλώντας ότι «το ΣτΕ δεσμευμένο από τις δικές του αποφάσεις (...) περί μη αναδρομικότητας, δεν συνηθίζει να αλλάζει στάση».

Το ίδιο ακριβώς σκεπτικό «ξεπλύματος» όλων των μνημονιακών περικοπών στις συντάξεις, επικαλούμενη «λόγους δημοσίου συμφέροντος», χρησιμοποίησε άλλωστε η κυβέρνηση και στην έφεση που άσκησε μέσω του ΕΦΚΑ, σε σχετική απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μην επιστρέψει αναδρομικά σε συνταξιούχο που δικαιώθηκε. Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα, την περασμένη Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να κουκουλώσει τις κυβερνητικές ευθύνες, με τον ισχυρισμό ότι αυτές οι απαράδεκτες εφέσεις από τις διοικήσεις των οργανισμών που η ίδια η κυβέρνηση διορίζει, γίνονται έτσι κι αλλιώς... χωρίς «καμία πολιτική παρέμβαση». Επικαλείται δηλαδή ως... «ελαφρυντικό» τις θεσμοθετημένες «αυτόματες» αντιλαϊκές διαδικασίες του αστικού κράτους, τις οποίες αξιοποιεί ως κυβέρνηση για την απρόσκοπτη υλοποίηση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό!

Καθόλου τυχαία... μετά τα πανηγύρια του για την εφαρμογή από τον ΣΥΡΙΖΑ του μνημονιακού νόμου για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος δικαιολογημένα πλέον αποκαλείται νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, ο πρώην υπουργός Εργασίας της ΝΔ Γ. Βρούτσης, σε χτεσινές δηλώσεις του για το θέμα των αναδρομικών, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τα λεγόμενα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι «οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ