Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κάλεσμα αγώνα και αλλαγής συσχετισμών μπροστά και στο συνέδριο του ΕΚΘ

Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς με ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απεργία και την ανάγκη απομόνωσης των εργατοπατέρων

Με εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη ώστε να φτάσει παντού το απεργιακό κάλεσμα, αποκαλύπτοντας παράλληλα στους εργαζόμενους τον υπονομευτικό ρόλο των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, μπροστά και στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί στις 8, 9 και 11 Νοέμβρη.

Με τη δισέλιδη ανακοίνωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους, με όπλο το πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες», να διεκδικήσουν αγωνιστικά τα δικαιώματά τους.

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δοθεί ισχυρή απεργιακή απάντηση στην επίθεση εργοδοσίας και κυβέρνησης, τονίζουν: «Η απεργία "δεν έφαγε τα ψωμιά της", όπως ισχυρίζεται η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που έχει πει "ναι σε όλα" όσα θέλουν το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ, η κάθε κυβέρνηση που πέρασε από αυτόν τον τόπο τα τελευταία 30 χρόνια». Αντίθετα, «με την απεργία αναδεικνύεται πώς πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας και ποια είναι η διέξοδος. Γιατί, μόνο η δύναμη της συλλογικής πάλης, του ταξικού αγώνα δίνει ελπίδα, αποφασιστικότητα, προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον».

Στο πλαίσιο αυτής της πάλης, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, αναδεικνύοντας το ρόλο που έχουν παίξει και στην ηγεσία του ΕΚΘ.

Τονίζει ακόμη: «Οι δυνάμεις αυτές βάζουν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος, έχουν τεράστιες ευθύνες (...) Η κατάσταση μέσα στο εργατικό κίνημα θα ήταν καλύτερη αν δεν έβαζε εμπόδια ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός αυτών των παρατάξεων. Αυτή η στάση όλων των παρατάξεων, της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αντίστοιχη και στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ενα Εργατικό Κέντρο που έβαλε πλάτη να περάσουν σε κάποιες επιχειρήσεις οι μειώσεις μισθών, σε άλλες να μην οργανωθεί καμία πάλη ενάντια σε απολύσεις ή κλείσιμο. Μια πλειοψηφία που πλειοδοτεί στην πολυδιάσπαση στους χώρους δουλειάς (3 σωματεία στο μετρό), που δημιούργησε σωματεία - "χωνιά" (εργαζόμενοι στις εργολαβικές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι στην προώθηση πωλήσεων), για να διαμορφώνει αντίστοιχους συσχετισμoύς. Μια πλειοψηφία που καλλιέργησε τη λογική ότι οι απεργίες δεν έχουν αποτελέσματα, ότι εργάτες και εργοδότες έχουν κοινά συμφέροντα, ότι η λύση στα προβλήματά μας είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη».

Και καταλήγει: «Είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας το εργατικό κίνημα να απαλλαγεί από τον εργατοπατερισμό, από τις δυνάμεις εκείνες που έχουν γαντζωθεί στα συνδικάτα κάνοντας καριέρα με το αζημίωτο ή εκτελούν αποστολή εξυπηρέτησης της γραμμής υποταγής της εργατικής τάξης».

Με απαράδεκτες διαδικασίες και το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Τις διαδικασίες - εξπρές, με τις οποίες η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΚΗ) σχεδιάζει να το οδηγήσει σε εκλογοαπολογιστικό συνέδριο έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του, καταγγέλλει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία απευθύνει κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους να δώσουν μάχη για ένα συνέδριο που θα συζητήσει τα πραγματικά προβλήματά τους και θα γίνει χωρίς νόθους αντιπροσώπους, με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό του ΕΚΗ. Στην κατεύθυνση αυτή, καλεί σε μαζική παρουσία στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, αύριο Τετάρτη, με προσυγκέντρωση των σωματείων στις 5.30 μ.μ., στο πάρκο Γεωργιάδη.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) κατήγγειλε τα σχέδια της πλειοψηφίας της διοίκησης για συνέδριο χωρίς ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων και την οργάνωση της πάλης τους. «Η πλειοψηφία του ΕΚΗ ετοιμάζει ένα συνέδριο ψηφοκαταμέτρησης για την ανακύκλωση του εργατοπατερισμού και των καρεκλών του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με σωρεία νόθων αντιπροσώπων από σωματεία - φαντάσματα που έχουν προκύψει μέσα από την ανοιχτή συνεργασία της πλειοψηφίας του ΕΚΗ με τη μεγαλοεργοδοσία και δεν έχουν καμία δράση, ενώ η νομιμότητά τους σε διάφορα σωματεία δεν έχει κριθεί ακόμα από τη Δικαιοσύνη», τονίζει η ΔΑΣ.

«Οι σημερινοί αρνητικοί συσχετισμοί αποτέλεσαν ισχυρό σύμμαχο του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων», σημειώνει η ΔΑΣ και απευθύνει στους αντιπρόσωπους και τα σωματεία κάλεσμα «οργάνωσης, ανατροπής, συμπόρευσης στον αγώνα με βάση τα δικά μας ταξικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org