Τρίτη 6 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η έκθεση εικαστικών έργων για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Ολοκληρώθηκε χτες η εικαστική έκθεση για τα 100 χρόνια δράσης του ΚΚΕ την οποία διοργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών.

Από τη Δευτέρα 15 Οκτώβρη μέχρι και χτες, πλήθος κόσμου επισκέφθηκε την πρώην αποθήκη στρατού στην Α' προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και περιηγήθηκε στην έκθεση. Είδε την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, τους ακατάλυτους δεσμούς του με την εργατική τάξη και τους αγώνες της, ειπωμένη από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, που συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής, σύγχρονων μέσων (μεικτές τεχνικές, εγκαταστάσεις, βίντεο τέχνη).

Δεν ήταν λίγοι αυτοί που επισκεπτόμενοι την έκθεση συγκλονίστηκαν από το πώς η τέχνη μπορεί να εμπνεύσει τα πιο προωθημένα ιδανικά της ανθρωπότητας.

Την προηγούμενη Πέμπτη, το ενδιαφέρον του κόσμου προσέλκυσε η ομάδα «RedNation» της σχολής χορού «ProDancers», που στο πλαίσιο της έκθεσης εκτέλεσε performance με τον τίτλο «Rebellion» (επανάσταση) σε χορογραφία της Βερονίκης Τσουγκράνη. Αναδείχθηκε πώς μέσα από το χορό μπορεί να εκφράσει κανείς την προοπτική, το πώς θέλουμε να γίνει ο κόσμος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Χρύσα Κοφίνα, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της έκθεσης, σημείωσε: «Το κοινό αγκάλιασε την έκθεση και έφυγε με πολύ καλές εντυπώσεις. Εκείνο που μας χαροποίησε ήταν το ξάφνιασμα του κόσμου για το πώς μπορεί να εκφραστεί σήμερα, μέσα από την τέχνη, η ιδεολογία του ΚΚΕ και η προοπτική που δίνει.

Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι που βλέπουν τέχνη κατακλύζονται από αυτό που λέμε τέχνη ως εμπόρευμα. Δηλαδή το κριτήριο για το τι θα δημιουργήσει ένας καλλιτέχνης δεν είναι τι πραγματικά χρειάζεται το κοινό, τι χρειάζεται ο κόσμος για να βγει από τα αδιέξοδά του, αλλά τι είναι αυτό που πουλάει.

Αυτή η έκθεση ήταν διαφορετική. Δεν ήταν διαμεσολαβητική, δεν ήρθαν εδώ οι καλλιτέχνες για να πουλήσουν. Ηρθαν για να βρεθούν με το κοινό τους, να περάσουν τη σκέψη τους στο κοινό, κι αυτό ήταν το διαφορετικό και το ωραίο. Ο καλλιτέχνης εξάλλου ανήκει στους ανθρώπους των οποίων επηρεάζει τη συνείδηση, άρα συμβάλλει στο να σκεφτούμε καλύτερα τη ζωή μας και τι πρέπει να κάνουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για το ρόλο της τέχνης και του καλλιτέχνη(3/3/2021)
Ηθος, αγώνες και δημιουργία(28/3/2010)
Τέχνη συνοδοιπόρος των ταξικών αγώνων(15/6/2008)
Δηλώσεις ανάμεσα σε μεγάλα έργα(7/5/2006)
Προσφορά στο συνέδριο με χρώμα και σμίλη(4/1/2005)
Από τη Σύμη για την Κύπρο(3/8/1999)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org