Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κοινές μπίζνες με προτεραιότητα την Ενέργεια

Δεν είναι μόνο ιταλικά, ούτε μόνο τωρινά τα «παράπονα» για την πίεση που ασκούν στα σχέδια μεγάλων μονοπωλίων οι κυρώσεις προς και από τη Ρωσία. Ωστόσο, η επίσκεψη Κόντε στη Μόσχα έδειξε ότι μεγαλώνει η αποφασιστικότητα πολλών αυτές οι κυρώσεις ουσιαστικά να παρακαμφθούν και να δυναμώσουν ολόπλευρα οι κοινές μπίζνες με το ρωσικό κεφάλαιο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν εξήγησε ότι η συνάντησή του με τον Κόντε κάλυψε σχεδόν όλο το φάσμα της ρωσοϊταλικής συνεργασίας, αλλά, χαρακτηρίζοντας την Ιταλία «πολύ σημαντικό οικονομικό εταίρο», αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν κυρίως στη διμερή εμπορική και επενδυτική συνεργασία.

Αλλωστε, υπεγράφησαν τουλάχιστον 13 συμφωνίες. Ανάμεσά τους:

-- Η συμφωνία ανάμεσα στους Ρωσικούς Σιδηρόδρομους και την ιταλική εταιρεία ENEL, για την προμήθεια φυσικού αερίου. Η ENEL συμμετέχει σήμερα στον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών δικτύων σε μεγάλο μέρος όλης της Ρωσίας, ενώ πρωτοστατεί και στη δημιουργία αιολικών πάρκων.

-- Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Rosneft» υπέγραψε συμφωνία με την ιταλική «Pietro Fiorentini» για συνεργασία στον τομέα της παραγωγής μηχανολογικού εξοπλισμού.

-- Το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund - RDIF) συμφώνησε με τον ιταλικό όμιλο «Adler Pelzer Group» (APG) να συνεργαστούν για την επέκταση διαφόρων επενδύσεων στη ρωσική επικράτεια. Το RDIF υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας και στον τομέα της ναυπηγικής βιομηχανίας, με την ιταλική «Ferretti».

Μεταξύ άλλων, τα δύο υπουργεία Φυσικών Πόρων υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη «βιώσιμη ανάπτυξη» και την «προστασία του περιβάλλοντος» (βλ. νέα πεδία διοχέτευσης υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων). Ακόμα, ο όμιλος «Pirelli» θα συνεργαστεί με τη «Rostec» (δραστηριοποιείται από τη μεταλλοβιομηχανία μέχρι και τη διαστημική) για τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό μονάδων παραγωγής ελαστικών κ.λπ.

Αυτό που ξεχώρισε όμως είναι το σχέδιο συμπόρευσης στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού «Turkish Stream», που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο μέσω Τουρκίας (και όχι μόνο) προς την Ευρώπη και ο οποίος όταν ξεκίνησε σηματοδότησε τον δυναμισμό με τον οποίο η Ρωσία δηλώνει πως δεν παραιτείται από την ευρωπαϊκή αγορά. Οπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, «εξετάζουμε τη δυνατότητα κατασκευής κεντρικών αγωγών μέσω του νότιου διαδρόμου για την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Ολα είναι πιθανά, εξετάζουμε όλες τις ευκαιρίες. Συμπεριλαμβανομένης της σύνδεσης της Ιταλίας με τον αγωγό "Turkish Stream" μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ουγγαρίας και Ελλάδας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η Ρωσία καλύπτει το 35% των αναγκών της Ιταλίας σε φυσικό αέριο. Βέβαια, η συμμετοχή της Ιταλίας στο έργο του «Turkish Stream» αντικειμενικά αποκτά ευρύτερες διαστάσεις.

Τέλος, θυμίζουμε τη συμφωνία που υπέγραψαν λίγες μέρες πριν την άφιξη Κόντε στη Μόσχα ο ενεργειακός κολοσσός «Eni» με τη ρωσική «Lukoil» για την εκμετάλλευση του αιγυπτιακού κοιτάσματος Meleiha. Η «Eni» έχει μπει για τα καλά στην περιοχή: Αφενός διατηρεί τα περισσότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης του τεράστιου κοιτάσματος «Ζορ», αφετέρου επεκτείνει γοργά τη δράση της στην κυπριακή ΑΟΖ κ.λπ. Η συνεργασία με τη «Lukoil» συμπληρώνει αυτήν με τον άλλο ρωσικό κολοσσό, «Rosneft», που προ διετίας αγόρασε το 20% του «Ζορ» από την «Eni», αναδεικνύοντας τη σημασία που δίνουν και τα ρωσικά κεφάλαια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Τώρα, η κοινή δράση ιταλικών και ρωσικών κεφαλαίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο - μια περιοχή που όλα δείχνουν ότι θα παίξει κρίσιμο ρόλο στις ενεργειακές και γεωπολιτικές κόντρες μεγάλων ιμπεριαλιστικών συμφερόντων - δυναμώνει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ