Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 19 Νοέμβρη

Eurokinissi

Σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 19 Νοέμβρη
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται η αντιλαϊκή κοπτοραπτική και τα παζάρια της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» της ΕΕ και της Ευρωζώνης αναφορικά με την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019. Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει η συζήτηση επί των προσχεδίων κρατικών προϋπολογισμών που έχουν υποβληθεί από όλα τα κράτη - μέλη, ενώ η έμφαση θα δοθεί στην Ιταλία και την ενδοαστική διαπάλη που έχει ξεσπάσει γύρω από τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 19 Νοέμβρη προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου θα κυριαρχήσει το ζήτημα του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού ενόψει της κατάθεσής του στη Βουλή στις 21 Νοέμβρη. Παράλληλα, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της φετινής διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, προετοιμάζει τις πρώτες εκθέσεις αναφορικά με το μείγμα πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για την οποία ετοιμάζεται και δεύτερη έκθεση στο πλαίσιο του μηχανισμού της «ενισχυμένης εποπτείας», με τις ειδικές «δεσμεύσεις» και «υποχρεώσεις» που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

«Παρέμβαση» από το ΔΝΤ

«Η μεταρρύθμιση στις συντάξεις έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να κινηθεί η Ελλάδα με πειστικό τρόπο προς κοινωνικές πολιτικές φιλικές για την ανάπτυξη. Βλέπουμε την εφαρμογή του προνομοθετημένου πακέτου για το 2019 και το 2020 ως κάτι που κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, αναφορικά με την πλήρη εφαρμογή του «δίδυμου» αντιλαϊκού πακέτου (συντάξεις - αφορολόγητο) με βάση και το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει δεσμευτεί με νόμο η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επισήμανε ότι οι αποφάσεις για το πώς θα «αξιοποιηθεί» ο «δημοσιονομικός χώρος» (δηλαδή το υπερπλεόνασμα) λαμβάνονται από τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση. Οπως είπε, η «κύρια αλληλεπίδραση είναι μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων, αν και το ΔΝΤ συνεχίζει να συμμετέχει προσφέροντας βοήθεια με την επιτήρηση».

Αναφορικά με τη δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς των δανείων που έχει χορηγήσει ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, παρέπεμψε στις όποιες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έχει τη δυνατότητα να περιμένει και να δει πότε θα κάνει τις σχετικές ενέργειες».

«Πλήγμα» στις επενδύσεις η «ανάκληση μεταρρυθμίσεων»

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για την ελληνική οικονομία - σε 2,2% φέτος και 2,3% το 2019 - τονίζοντας παράλληλα σε έκθεση για τις προοπτικές των οικονομιών στις οποίες η ίδια «επενδύει» ότι «κάθε ανάκληση μεταρρυθμίσεων ή αυξημένη αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής της χώρας θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να περιορίσει τις προοπτικές ανάπτυξης».

Μάλιστα, στην ίδια κατεύθυνση με τους άλλους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς», εστιάζει στο ζήτημα της απομείωσης των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται με πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Παράλληλα, η EBRD προχώρησε σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομία της Τουρκίας, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες και συγκεκριμένα στο 1% για το 2019, ενώ σε γενικές γραμμές διατήρησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις της για τις υπόλοιπες οικονομίες της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιείται.

Με το βλέμμα στο κρατικό χρήμα

Ο ΣΕΒ, από την πλευρά του, στο εβδομαδιαίο δελτίο του τονίζει ότι «οι δημόσιες επενδύσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν δραστικά στα χρόνια της κρίσης, από 6% του ΑΕΠ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 3% του ΑΕΠ», ενώ στην τελευταία διετία «κάτω από την πίεση της παραγωγής πρωτογενών πλεονασμάτων, οι δημόσιες επενδύσεις δεν καλύπτουν καν τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα το απόθεμα δημοσίου κεφαλαίου να μειώνεται».

Στο «διά ταύτα», ο Σύνδεσμος των βιομηχάνων, συμπεραίνοντας ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» για δημόσιες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς, προτείνει την ανάληψη περισσότερων δράσεων μέσω συμπράξεων Δημοσίου και ιδιωτών (ΣΔΙΤ) «για τη χρηματοδότηση αναγκαίων επενδύσεων τόσο σε υποδομές και διασυνδέσεις όσο και στους υπόλοιπους τομείς που υποχρηματοδοτούνται».

Εγκύκλιος για το «ξέπλυμα» χρήματος

Τη ίδια ώρα, με εγκύκλιο της ΑΑΔΕ ενεργοποιούνται διατάξεις του ν. 4557/2018 αναφορικά με την «πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», με τον οποίο ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων, λογιστές, μεσίτες ακινήτων, έμποροι και πολλές ακόμη κατηγορίες επαγγελματιών είναι υποχρεωμένοι στις συναλλαγές τους με τους πελάτες τους να τηρούν τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας, αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις όπως την εξακρίβωση και επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη αλλά και του «πραγματικού δικαιούχου», την «ενδελεχή εξέταση της συναλλαγής», ενώ υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές τις «ύποπτες συναλλαγές». Επίσης, οι υπόχρεοι επαγγελματίες καλούνται να εφαρμόζουν «μέτρα αυξημένης δέουσας επιμέλειας» όταν συναλλάσσονται με πρόσωπα με εγκατάσταση σε τρίτες χώρες, που χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υψηλού κινδύνου νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ουσιαστικά, με πρόσχημα το «ξέπλυμα», πρόκειται για μια επιχείρηση διαμόρφωσης μηχανισμού «φακελώματος» και μάλιστα από κατηγορίες επαγγελματιών (π.χ. λογιστές) που τους υποχρεώνουν σε διαρκή «συνεργασία» με τις κρατικές αρχές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ