Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο (Ρεπουμπλικάνος) πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν, διαφώνησε με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταργήσει με προεδρικό διάταγμα το δικαίωμα άμεσης απόκτησης αμερικανικής ιθαγένειας όσων γεννιούνται στις ΗΠΑ, που εξασφαλίζεται από τη 14η τροπολογία του Συντάγματος η οποία υιοθετήθηκε το 1868. Αργά προχτές βράδυ περίπου 1.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πίτσμπουργκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της επίσκεψης του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην πόλη, μετά τη ρατσιστική επίθεση, με 11 νεκρούς, το περασμένο Σάββατο σε εβραϊκή συναγωγή.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο Σαουδάραβας γενικός εισαγγελέας, Σαούντ Αλ Μοτζέμπ, είχε συνομιλίες με αξιωματούχους της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας (MIT) σχετικά με τις έρευνες για τη δολοφονία του αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι - και τον τεμαχισμό του - στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Χτες, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Σαουδικής Αραβίας, ενώ ο Αμερικανός ομόλογός του, Μάικ Πομπέο, δήλωσε πως η δολοφονία Κασόγκι «συνιστά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τούρκοι αξιωματικοί υποστήριξαν χτες πως σε αεροπορικές επιδρομές που έκαναν την Τρίτη σε περιοχές του βόρειου Ιράκ σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά Κούρδοι μαχητές του ΡΚΚ, επειδή θεωρήθηκε πως προετοιμάζονταν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον «τουρκικών βάσεων». Κατέστρεψαν επίσης «κρησφύγετα» και αποθήκες όπλων του ΡΚΚ. Παράλληλα, τρεις Ιρακινές σιίτισσες σκοτώθηκαν όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της βορειοανατολικής πόλης Χάνακιν του Ιράκ. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Το θάνατο 25 ανθρώπων προκάλεσε επίθεση των Ταλιμπάν με στόχο ελικόπτερο του αφγανικού στρατού, που προκάλεσε τη συντριβή του, χτες, στη δυτική επαρχία Φάραχ του Αφγανιστάν.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Ερευνα σε όλη τη Γαλλία ξεκίνησε με αφορμή τις αυξημένες γεννήσεις βρεφών με δυσπλασίες στα άνω άκρα, συγκεκριμένα παιδάκια που γεννήθηκαν χωρίς χέρια - βραχίονα ή πήχη. Στην περιοχή της Εν καταγράφηκαν 18 τέτοιες περιπτώσεις, μέσα στο διάστημα 2000 - 2014.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ