Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επαναλήψεις που δεν πρέπει να χάσετε στο θέατρο «Βαφείο»

Μετά τη συγκινητική και ζεστή ανταπόκριση του κόσμου στο θέατρο «Βαφείο» - «Λάκης Καραλής» (Αγίου Ορους 16 και Κωνσταντινουπόλεως 115, στάση μετρό «Κεραμεικός») ανεβαίνουν δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις.

Η πρώτη είναι οι «Γυναίκες» της Γαλάτειας Καζαντζάκη, από τον θίασο «Αντάμα», σε σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, που επιστρέφουν για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00, για όλο το Νοέμβρη. Μια λιτή και καλοδουλεμένη παράσταση, που αφήνει το κείμενο να ακουστεί.

Στις «Γυναίκες» - έργο γραμμένο το 1933 - παρατίθεται η αλληλογραφία ανάμεσα σε εφτά αδερφές (στη θεατρική παράσταση είναι πέντε). Καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει και μια προσωπικότητα, με διαφορετικές αντιλήψεις - ανάλογα με την ταξική τους θέση - για την εργασία, το γάμο, τις ανθρώπινες σχέσεις που διαμορφώνονται στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις αδερφές είναι και η κομμουνίστρια, που δείχνει το μέλλον... Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Π. Μιχαηλίδης, «η παράσταση "Γυναίκες ", με τη μορφή του "επιστολικού θεάτρου", συμπορεύεται με την εμπνευσμένη, αλλά παραγνωρισμένη αυτή συγγραφέα και αναδεικνύει όλες τις πτυχές των γυναικείων χαρακτήρων απέναντι στην ανισότητα και τη διεκδίκηση της ελευθερίας, που ακόμα και στις μέρες μας δεν είναι αυτονόητη για τις γυναίκες...».


Ταυτότητα της παράστασης: Σκηνοθεσία: Πέρης Μιχαηλίδης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελεάννα Γρηγορίου. Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα.

Παίζουν (αλφαβητικά): Νάντια Δαλκυριάδου, Δήμητρα Μπάσιου, Βασιλική Σαραντοπούλου, Κατερίνα Σούλη, Βιβή Τάγαρη. Συμμετέχει η μουσικός Ελσα Στουρνάρα (σύνθεση, ακορντεόν, φωνή).

Για πληροφορίες - κρατήσεις θέσεων στο τηλ. 6986.885.131.

Η δεύτερη παράσταση είναι «Οι επισκέπτες του Δεκαπενταύγουστου», της Αννας Ετιαρίδου, από την ομάδα «Πλάνη», που ανεβαίνει κάθε Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 18.30.

Ελλάδα 1957. Δεκαπενταύγουστος. Εξι γυναίκες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, δουλεύουν σ' ένα μικρό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας και κατοικούν στις ετοιμόρροπες παράγκες που τους παραχωρεί ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου. Τρόμος επικρατεί στην καθημερινότητά τους, καθώς, στην παραμικρή αντίδραση απέναντι στο αφεντικό, διακυβεύεται η παραμονή τους στο εργοστάσιο και στη στέγη που τους προσφέρει. Ωσπου μια σειρά από αναπάντεχα γεγονότα φέρνουν τις έξι εργάτριες σε αδιέξοδο και ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η κατά μέτωπο σύγκρουση με το αφεντικό. Στη διάρκεια ενός έτους, η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη και μέχρι τον επόμενο Δεκαπενταύγουστο, τίποτα δεν είναι το ίδιο...

Σκηνοθεσία: Κώστας Δελακούρας.

Ερμηνεύουν: Αννα Ετιαρίδου, Γιάννα Σκουλικάρη, Αννα Πλουμίδου, Ηλιάνα Νικολοπούλου, Κατερίνα Μητρούση, Χαρά Καραβασιλείου και ο Κώστας Δελακούρας.

Πρωτότυπη μουσική: Σέργιος Τελλής.

Βοηθός σκηνοθέτη: Ράνια Κονδύλη.

Τηλέφωνο κρατήσεων: 210.3425.637.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ