Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Να κάνουμε πέρα τους απεργοσπάστες του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού!

Κάλεσμα στα «διοικητικά συμβούλια των σωματείων να συνεδριάσουν άμεσα και να αποφασίσουν συμμετοχή στην απεργία στις 14 Νοέμβρη, να γίνει υπόθεση του κάθε ναυτεργάτη, σε κάθε καράβι» απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, με ανακοίνωσή τους μετά τη συνεδρίαση της ΠΝΟ την περασμένη Παρασκευή, κατά την οποία ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, επιβεβαιώνοντας και πάλι τον ρόλο του, απέρριψε την πρόταση των τριών ταξικών ναυτεργατικών σωματείων να παρθεί απόφαση για 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 14 Νοέμβρη.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν ότι «αυτές οι δυνάμεις, στην ΠΝΟ, υπονομεύουν τον αγώνα για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, την κοινωνική ασφάλιση, τις οργανικές συνθέσεις, την προστασία των ανέργων, τη φορολογία, την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

«Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται με αγωνιστική συμμετοχή στα σωματεία να δυναμώσουμε την ταξική πάλη, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, να απομονώσουμε τους εκπροσώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα», υπογραμμίζουν στην κοινή ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν την πολύμορφη δράση τους μπροστά στην απεργία.

Σε αυτό το πλαίσιο, για σήμερα Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΜΕΝ.

Πλειοψηφία ΟΑΣΕ: Καταψήφιση της απεργίας και... «μυστική» διαπραγμάτευση για ΣΣΕ

«Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΑΣΕ) στις 25 Οκτώβρη θα καταγραφεί ως μνημείο σύμπλευσης με τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων», σημειώνει την ίδια ώρα η «Ενιαία Αγωνιστική Συνδικαλιστική Κίνηση» (ΕΑΣΚ).

Παρότι η ΟΑΣΕ έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για κλαδική Συλλογική Σύμβαση με την Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ) και ενώ λήγουν στο τέλος του έτους επιχειρησιακές ΣΣΕ, «η πλειοψηφία της ΟΑΣΕ (η ενιαία παράταξη που στηρίζουν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκε να κηρύξει απεργία με περιεχόμενο τη διεκδίκηση ακριβώς αυτών των συμβάσεων»! Ακόμα αρνήθηκε στην ίδια συνεδρίαση «να ενημερώσουν το ανώτατο εκλεγμένο όργανο της Ομοσπονδίας για το τι ακριβώς κουβεντιάζεται στις συναντήσεις με τους εργοδότες! Παρ' όλα αυτά, έγινε εμφανές πως η ΕΑΕΕ αξιώνει με διάφορες μορφές μια ΣΣΕ με μειώσεις σε σχέση με την τελευταία που υπήρχε στον κλάδο».

Να σημειωθεί ότι το επιχείρημα της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσει την άρνησή της να κηρύξει απεργία ήταν πως «η ΟΑΣΕ καλεί σε απεργία μόνο εφόσον πρώτα την έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ»...

Η ΕΑΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν «την απεργοσπασία της πλειοψηφίας της ΟΑΣΕ. Κάνουμε δική μας υπόθεση τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ, βάζοντας φρένο στα σχέδια της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας να συζητά μια Συλλογική Σύμβαση με τους εργαζόμενους στο σκοτάδι! Καλούμε τα επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου να μην ακολουθήσουν τον απεργοσπαστικό ρόλο της ΟΑΣΕ. Να ενημερώσουν - όπως οφείλουν ως μέλη των Εργατικών Κέντρων - τους συναδέλφους για την απεργία, να πάρουν μέτρα για την οργάνωσή της, με Γενικές Συνελεύσεις και άλλες πρωτοβουλίες».

Φτηνές δικαιολογίες για να κρύψουν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας

Αντίστοιχη ήταν η στάση της πλειοψηφίας της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας.

Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ επισημαίνει ότι «οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την πρόταση για απεργία με φτηνές δικαιολογίες ("δεν έχουμε χρόνο να την οργανώσουμε", "είναι τουφεκιά στον αέρα", "δεν θέλουμε να εκφυλιστεί" κ.ά.). (...) Εφτασαν στο σημείο να λένε ότι οι αγώνες των εργαζομένων κλείνουν τις επιχειρήσεις! Πλέον δεν υπονομεύουν απλά τον αγώνα των εργαζομένων για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά έχουν περάσει ανοικτά απέναντι από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι εξυπηρετούν τα συμφέροντα της κυβέρνησης και των εργοδοτών για να υπάρξει σιγή νεκροταφείου».

Η ΔΑΣ καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία του νομού, κάθε τίμιο συνδικαλιστή «χωρίς καμιά αναμονή, να πυκνώσουν τις συλλογικές διαδικασίες, Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις με σκοπό τη μαζική συμμετοχή και την επιτυχία της απεργίας στις 14 Νοέμβρη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ