Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί έως τις 2 Δεκέμβρη στη Γεωργία, αφού στον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, κανένας υποψήφιος δεν πήρε το 50% συν 1 των ψήφων. Θα αναμετρηθούν η γεννημένη στη Γαλλία πρώην διπλωμάτης Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, του κυβερνώντος «Κόμματος του Ονείρου», με 38,7% των ψήφων, και ο Γκριγκόλ Βασχάτζε, πρώην υπουργός Εξωτερικών, με 37,7%, από συμμαχία κομμάτων της αντιπολίτευσης υπό το Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM) του πρώην Προέδρου Μιχαήλ Σαακασβίλι. Και οι δύο υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ είναι «κόκκινο πανί» για τη Ρωσία, και χτες ο διευθυντής Πανευρωπαϊκής Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Κέλιν, δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Γεωργία μπει στο ΝΑΤΟ «η Ρωσία θα αναγκαστεί να δημιουργήσει μια αμυντική ζώνη κοντά στο Σότσι, για να αποτρέψει πιθανές εχθρικές ενέργειες».

ΤΥΝΙΔΑ.-- Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες το απόγευμα από την πυροδότηση εκρηκτικών με τα οποία είχε ζωστεί μία γυναίκα, αυτόχειρας, κοντά σε οχήματα της αστυνομίας που είχαν σταθμεύσει κοντά σε εμπορικό κέντρο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τυνησίας. Η αυτόχειρας σκοτώθηκε κατά την έκρηξη.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε χτες ότι τα σχέδια για «άρση» των σκληρών μέτρων λιτότητας που επιβάλλονται εδώ και οκτώ χρόνια (προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων) μπορεί να ματαιωθούν σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ για τη συντεταγμένη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit).

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο ανώτατος θρησκευτικός ιερωμένος Σιιτών του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες απόκρουσης της «διείσδυσης του εχθρού», στη διάρκεια ομιλίας του σε αξιωματούχους που έχουν αρμοδιότητα σχετική με την άμυνα του Ιράν στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Το Σάββατο η ιρανική Βουλή ενέκρινε το διορισμό τεσσάρων νέων υπουργών που επελέγησαν από τον Πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, ενόψει των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν που αναμένονται στις 5 Νοέμβρη.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» επιτέθηκαν χτες στη μικρή κωμόπολη Αλ Φουκάχα της κεντρικής Λιβύης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 4 ατόμων και ζημιές σε αστυνομικά τμήματα. Αγνοείται επίσης η τύχη τουλάχιστον 12 αμάχων.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Η μόλυνση του αέρα, τόσο η εσωτερική όσο και η εξωτερική, προκαλεί ετησίως το θάνατο σε περίπου 600.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 15 ετών λόγω οξέων πνευμονικών λοιμώξεων, προειδοποίησε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ