Τρίτη 30 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Δυναμική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Την πρώτη τους μαζική απάντηση στο σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, στα προβλήματα που έχουν εγκατασταθεί πια στα σχολεία τους, έδωσαν χτες το μεσημέρι οι μαθητές από σχολεία όλης της Αττικής. Ενωσαν τις φωνές τους στο αίτημα «σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει» και δήλωσαν πως η χτεσινή κινητοποίηση ήταν μόνο η αρχή.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι, όμως από νωρίτερα στην εξέδρα που είχε στηθεί εκεί, ανέβηκαν μαθητικά μουσικά σχήματα και μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίοι μίλησαν για τα όσα φέρνει το σχέδιο της κυβέρνησης, για το ότι οι μαθητές θα πρέπει νωρίτερα να αποφασίσουν αν θα γίνουν φυσικοί ή γιατροί, για το Λύκειο που γίνεται φτωχότερο, αλλά και για τις διαδικασίες που προηγήθηκαν στα σχολεία, με το σχέδιο της κυβέρνησης να γίνεται αντικείμενο συζήτησης σε δεκάδες σχολεία, στα 5μελή, στα 15μελή, στις εκλογές των μαθητικών συμβουλίων.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε μία πορεία γεμάτη ζωντάνια και αποφασιστικότητα, με το πανό στην κεφαλή να δίνει το στίγμα «Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θέλουμε σχολείο να μορφώνει - όχι να εξοντώνει», με την υπογραφή της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας που απηύθυνε το κάλεσμα για την κινητοποίηση και, όπως φάνηκε χτες, βρήκε μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές, παρά τις προσπάθειες από ορισμένους διευθυντές σχολείων για το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με μαθητές, υπήρξε συντεταγμένα από διευθυντές η προσπάθεια να τους αποτρέψουν να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, με το επιχείρημα ότι η Συντονιστική Επιτροπή είναι «παράνομη» και αντίστοιχα παράνομο είναι να μοιράζεται το κάλεσμά της στα σχολεία. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, πολλά σχολεία έκαναν χτες αποχές, καταλήψεις και συζήτησαν για το περιεχόμενο των νέων μέτρων.


Οι μαθητές με τα συνθήματά τους δήλωσαν: «Η νέα γενιά έχει ιδανικά», «θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι», «δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», «στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής μαζί με το λαό ο κάθε μαθητής» κ.ά. Κρατούσαν μάλιστα στα χέρια τους φακέλους που απευθύνονταν στην κυβέρνηση και στους οποίους αναγραφόταν «σας επιστρέφουμε το απαράδεκτο νομοσχέδιό σας που κάνει χειρότερο το σχολείο»...

Με αμείωτο τον παλμό και με τα συνθήματα να μη σταματούν ούτε στιγμή, οι μαθητές πορεύτηκαν προς την πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μικρή ομάδα, που απομονώθηκε από τους χιλιάδες μαθητές που συμμετείχαν στη διαδήλωση, έστησε το γνωστό σκηνικό «σύγκρουσης» με τα ΜΑΤ. Ο μεγάλος όγκος της πορείας συνέχισε με αμείωτο αγωνιστικό παλμό, με τους μαθητές συγκροτημένα να πορεύονται μέσω της λεωφόρου Συγγρού καταλήγοντας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου πραγματοποιήθηκε ανοιχτό Συντονιστικό. Μαθητές από σχολεία διάφορων περιοχών πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στη μαζικότητα που είχε η κινητοποίηση, ενώ τόνισαν ότι πρόκειται για την αρχή μιας σειράς αγωνιστικών πρωτοβουλιών. Χαιρετισμό στο Συντονιστικό απηύθυνε η Στέλλα Βαλαβάνη, εκ μέρους του ΔΣ της ΑΣΓΜΕ και της Ομοσπονδίας Γονέων της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ