Παρασκευή 26 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ - ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΟ ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Αντιλαϊκοί «οδοστρωτήρες» για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Στην ψιλή «κρησάρα» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων μπαίνουν οι λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού μνημονίου

Eurokinissi

Στην ψιλή «κρησάρα» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων μπαίνουν οι λαϊκές ανάγκες στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού μνημονίου
Στην «κανονικότητα» της διαδικασίας των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων που ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εντάσσονται από φέτος η παρακολούθηση και η «αξιολόγηση» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, παράλληλα και σε συνδυασμό με το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο» που θα εφαρμόζεται για την επόμενη περίοδο.

Βέβαια, η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής δεν αφορά μόνο στη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών (φοροληστεία στο λαό, κατακρεούργηση κοινωνικών κονδυλίων, πρωτογενή πλεονάσματα κ.ά.) αλλά και στην προώθηση μιας κρίσιμης μάζας από τις αναδιαρθρώσεις που αποσκοπούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενεργοποίηση του «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου» χαρακτηριστικά επισημαίνει ότι το ελληνικό κράτος «δεσμεύτηκε στο Γιούρογκρουπ να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του μνημονίου. Εχει δεσμευτεί επίσης να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της φορολογικής και δημοσιονομικής διαρθρωτικής πολιτικής, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, των αγορών εργασίας και προϊόντων, των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης».

Οπως διευκρινίζεται από υψηλόβαθμες πηγές της ΕΕ, στα ζητήματα αυτής της «αξιολόγησης» συγκαταλέγονται ακόμη η μακροοικονομική όσο και η δημοσιονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ζήτημα που με τη σειρά του θα περάσει και από τη διαδικασία του φετινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ παράλληλα, όπως επισημαίνουν, οι «θεσμοί» θα ζητήσουν από τις ελληνικές αρχές την επικαιροποίηση της λεγόμενης «στρατηγικής ανάπτυξης», που αφορά σε παρεμβάσεις τόνωσης των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του Ασφαλιστικού και των συντάξεων, ο αντιλαϊκός πήχης οριοθετείται από σχετικά πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία «είναι επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθεί πλήρως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του 2016 και να εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο παροχών, υπό τους περιορισμούς που δημιουργεί το επίπεδο της οικονομικής ανάπτυξης, μαζί με το επίπεδο των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επισημάνει μεταξύ άλλων ότι οι «προσπάθειες» πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων, που συνδέονται με τη συνταξιοδότηση, όπως η οικονομική ύφεση, η υψηλή ανεργία, η «μη κανονική απασχόληση», η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή.

Στην κρησάρα των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων

Σε κάθε περίπτωση, τα ζητήματα αυτά, πέρα από την ανάγκη για την υπερπαραγωγή πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς, συνδέονται με την ειδική έκθεση που θα συνταχθεί για τις «μακροοικονομικές ανισορροπίες», στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Σε αυτό το επίπεδο, πέρα από τα δημοσιονομικά μεγέθη και τους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενσωματώνονται και οι «προτεραιότητες» του λεγόμενου «ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», που ενσωματώνεται με τη σειρά του στις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ως ένα ακόμη εργαλείο «έγκαιρης διάγνωσης» και εντοπισμού τυχόν «αποκλίσεων» και αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε ζητήματα σχετικά με τη διαρκή κούρσα για την απόσπαση «πόντων» ανταγωνιστικότητας από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια.

Μάλιστα, «συμπληρωματικά» σε αυτήν την κατεύθυνση, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ) θα δημοσιοποιήσει το επόμενο διάστημα (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου) αναλυτική λίστα με τις επιδόσεις των κρατών - μελών σε 14 βασικούς «δείκτες», όπως:

-- Για το λεγόμενο «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», που με τη σειρά του περιλαμβάνει παραμέτρους όπως το επίπεδο των μισθών και η παραγωγικότητα της εργασίας.

-- Για την «πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία» κάθε οικονομίας, που αποσκοπεί στην αξιολόγηση της «ανταγωνιστικότητας των τιμών και του κόστους» σε σχέση με τους βασικούς ανταγωνιστές στις διεθνείς αγορές.

-- Για τα μερίδια των εξαγωγών κάθε οικονομίας.

-- Για την «καθαρή επενδυτική θέση» της κάθε οικονομίας.

-- Για τη μάζα των ιδιωτικών χρεών στις τράπεζες, καθώς και την εξέλιξη των τιμών στην αγορά ακίνητης περιουσίας, που συνδέεται με την αποτίμηση των «κόκκινων» δανείων και των υποθηκών κ.ά.

Με τους παραπάνω «δείκτες» η Γιούροστατ παρέχει την αναγκαία «στατιστική υποστήριξη» για την ετήσια έκθεση του «μηχανισμού προειδοποίησης» που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά την έναρξη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2019, διαδικασία που τηρείται απαρέγκλιτα κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρούν οι «κατάλληλες» αντιλαϊκές παρεμβάσεις.

Αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις με «μπόνους» στο κεφάλαιο

Την ίδια ώρα, ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021 - 2027 ενσωματώνει το «Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων», ύψους 25 δισ. ευρώ (συνολικά στην ΕΕ) για τη χρηματοδότηση των «μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας, ιδίως στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματοδότηση των επενδύσεων θα αξιοποιηθεί στη «μεταμνημονιακή εποχή» ως ένας επιπλέον μηχανισμός παρακολούθησης και επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων και στην Ελλάδα, που βρίσκονται στον πυρήνα των κατευθύνσεων της ΕΕ. Μεταξύ άλλων, ενδεικτικά αναφέρονται οι μεταρρυθμίσεις στις «αγορές εργασίας και προϊόντων», η «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», οι «μεταρρυθμίσεις» στη δημόσια διοίκηση.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμη εργαλείο στο πλαίσιο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, με «αντάλλαγμα» τις κεφαλαιακές ενισχύσεις για την τόνωση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω των προϋπολογισμών και των ταμείων χρηματοδότησης της ΕΕ.

Σε συνδυασμό με το παραπάνω, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο», σύμφωνα με διευκρινιστικό κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ότι μόνο σε περίπτωση «θετικής αξιολόγησης» (δηλαδή, εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων) θα μεταβιβάζονται ανά εξάμηνο στον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών. Αυτά προέρχονται από τα «ακούρευτα» κρατικά ομόλογα μετά την αναδιάρθρωση (PSI) του 2012.

Η διαδικασία επιστροφής των κερδών θα κρατήσει μέχρι το 2022 και βέβαια θα «κουμπώσει» με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 - 2022, όπου έχουν ενσωματωθεί τόσο τα ήδη υπάρχοντα μνημονιακά όσο και τα επερχόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Ανταγωνισμοί «εντός των τειχών»

Καθόλου τυχαία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αφορμή την ενδοαστική διαπάλη αναφορικά με τον κρατικό προϋπολογισμό της Ιταλίας, σε πρόσφατο «οικονομικό δελτίο», έσπευσε να «θυμίσει» τις «υποχρεώσεις» των κρατών - μελών στο πλαίσιο της διαδικασίας των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων, με κατεύθυνση βέβαια την περαιτέρω «εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης» στην Ευρωζώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ εστιάζει στη «συνεχιζόμενη ανεπαρκή εφαρμογή» των ειδικών συστάσεων ανά χώρα που απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και στο «απογοητευτικό ιστορικό» στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ειδικές συστάσεις ανά χώρα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της διαδικασίας για την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών στην ΕΕ, με στόχο την πρόληψη, τον εντοπισμό και τη διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών σε κράτη - μέλη, καθώς οι επιμέρους «μακροοικονομικές ανισορροπίες», όπως τονίζει η ΕΚΤ, συνεπάγονται «κινδύνους» συνολικά για την «ομαλή λειτουργία» της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, προχώρησε τις προάλλες στην απόρριψη του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης. Ενεργοποιώντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο έδωσε νέα τροπή στις διαδικασίες των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στους ανταγωνισμούς και τα παζάρια στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.


Α. Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ