Σάββατο 27 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 28 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΣΥΝΘΗΚΗ INF ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Η αποχώρηση των ΗΠΑ οξύνει τον ανταγωνισμό

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ στις 20 Οκτώβρη ότι σκοπεύουν να αποχωρήσουν μονομερώς από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (500 - 5.500 χλμ., Συνθήκη INF του 1987 ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ) αποτελεί σοβαρό βήμα της όξυνσης του ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας και ευρύτερα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση κάθε άλλο παρά αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Αλλωστε, στη νέα «Στρατηγική Εθνικής Αμυνας» των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε στις αρχές του χρόνου, εκεί όπου Ρωσία και Κίνα χαρακτηρίζονται «αναθεωρητικές δυνάμεις» που επιδιώκουν «να διακυβεύσουν την ελεύθερη και ανοικτή τάξη πραγμάτων που επιχειρούν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους», περιλαμβάνεται και το νέο «πυρηνικό δόγμα» των ΗΠΑ, που προβλέπει την παραγωγή πυρηνικών όπλων «χαμηλότερης ισχύος, ώστε να καταστεί εφικτή η χρησιμοποίησή τους σε περιφερειακές και άλλες συγκρούσεις, όπου θεωρείται πως διακυβεύονται σοβαρά εθνικά συμφέροντα» των ΗΠΑ.

Εξάλλου, τα προσχήματα των ΗΠΑ έσπευσε να υιοθετήσει ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που δήλωσε μέσα στη βδομάδα ότι «όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν ότι οι ΗΠΑ συμμορφώνονται πλήρως (...) το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά της Ρωσίας». Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι οι κυβερνήσεις Γερμανίας και Γαλλίας εκφράζουν ανησυχία για την πρόθεση των ΗΠΑ, κυρίως για τις επιπτώσεις στη «συλλογική ασφάλεια» της Ευρώπης από τον επανεξοπλισμό της Ρωσίας με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφάλες. Από αυτήν τη σκοπιά θέλουν να γίνει συζήτηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Από τη μεριά της, η ρωσική κυβέρνηση, κατά τις συναντήσεις μέσα στη βδομάδα στη Μόσχα με τον Τζον Μπόλτον, απέρριψε τις αιτιάσεις ότι παραβιάζει τη Συμφωνία INF, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτεί μονομερή μέτρα και τα αντίποινα «για να εξασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας πρέπει να θεωρούνται δεδομένα». Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντ. Πεσκόφ, σχετικά με την πρόθεση των ΗΠΑ, «είναι μία εξαιρετικά επικίνδυνη πρόθεση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ανακοίνωση σχεδίων για συμμετοχή σε κούρσα εξοπλισμών με την ενίσχυση των ανάλογων όπλων».

Επίσης ο Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, την Τετάρτη δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που παραβιάζουν τη Συνθήκη του 1987 και ότι «αν αναπτύξουν μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη, η Ρωσία θα απαντήσει στοχοποιώντας τις χώρες που θα έχουν τις βάσεις τους οι πύραυλοι».

Ο κλιμακούμενος ανταγωνισμός με τη Ρωσία, παρά τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας (όπως δείχνει η επίσκεψη Μπόλτον ή η προετοιμαζόμενη συνάντηση Ντ. Τραμπ - Πούτιν πιθανόν στις 11 Νοέμβρη), επιβεβαιώνει ότι συσσωρεύεται πολύ εύφλεκτο υλικό σε πολλά πεδία, που καθιστούν μια γενικευμένη σύγκρουση ακόμα πιο πιθανή.

Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλες ευθύνες για τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Παίζοντας ρόλο σημαιοφόρου στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, μετατρέποντας τη χώρα με μια απέραντη βάση, καθιστά το λαό της πατρίδας μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ