Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
«Ανοιχτός» σε προτάσεις της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

«Πρόσκληση» στους αντιπολιτευόμενους βουλευτές να συμμετάσχουν στη διαδικασία διατύπωσης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών απηύθυνε, χτες, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις αντιδράσεις του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, που βρίσκεται από το βράδυ της 19ης Οκτώβρη (οπότε έγινε η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή επί της κυβερνητικής πρότασης για αλλαγές στο Σύνταγμα) σε κατάσταση αναβρασμού και εσωτερικών «ανακατατάξεων». Βεβαίως, και το κόμμα αυτό στηρίζει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο Ζάεφ διευκρίνισε ότι είναι «ανοιχτός» στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τις συνταγματικές αλλαγές σε σχέση, όπως τόνισε, με την «ενίσχυση της ταυτότητας», την εξασφάλιση της «αφοσίωσης και ψήφισης των συμφωνιών από την Ελλάδα», την ένταξη και την ολοκλήρωση στην ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος έως το Γενάρη, απάντησε ότι ήδη από την πρώτη φάση υπήρξε «μικρή επίσπευση» της διαδικασίας, προσθέτοντας πως το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα επόμενα στάδια. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τους βουλευτές και την πορεία της συζήτησης, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας «προσεκτικά».

Επί της επόμενης διαδικασίας στη Βουλή αναφέρθηκε χτες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μίλε Μποσνιάκοφσκι, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «εργάζεται εντατικά» για τη σύνταξη των σχεδίων τροπολογιών του Συντάγματος ώστε να τα υποβάλει στο Κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατόν».

Νέα αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ωρες νωρίτερα, η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση Ελληνα δημοσιογράφου, χαρακτήρισε «παράλογες και ψευδείς» τις κατηγορίες της Μόσχας ότι οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν με διάφορους, δόλιους τρόπους στη διαδικασία της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές την περασμένη Παρασκευή. Βέβαια, τα τοπικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σωρεία καταγγελιών και όργιο εκβιασμών και εξαγοράς με εκατομμύρια δολάρια. Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ κατηγόρησε τη Μόσχα για «παραπληροφόρηση και προπαγάνδα», λέγοντας: «Οσοι θέλουν να ερευνήσουν πώς ψήφισαν οι Μακεδόνες βουλευτές θα πρέπει να απευθυνθούν στους ίδιους αντί να χρησιμοποιήσουν τη ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα».

Επανέλαβε, τέλος, πως οι ΗΠΑ «χαιρετίζουν» την απόφαση της Βουλής στα Σκόπια να προωθήσει τις συνταγματικές αλλαγές που εκπορεύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ