Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καμία ουσιαστική μέριμνα για τους εστιακούς φοιτητές

Στον «αέρα» βρίσκονται οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο, που έμειναν ξεκρέμαστοι μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της φοιτητικής εστίας. Ενα μήνα μετά την πυρκαγιά, η κυβέρνηση το μόνο που τους εγγυάται είναι να παραδέρνουν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, χωρίς να καλύπτονται οι στοιχειώδεις ακαδημαϊκές ανάγκες τους, ενώ πρωτοετείς φοιτητές που έχουν ανάγκη εστίας δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Οσο για την ανέγερση νέων εγκαταστάσεων, αυτές μετατίθενται στο απώτερο μέλλον...

Η όλη συζήτηση και οι απαντήσεις του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, την περασμένη Παρασκευή 19/10 στη Βουλή, ήταν παραπάνω από χαρακτηριστικές για τη ...μέριμνα που θα δουν από την κυβέρνηση οι εστιακοί φοιτητές του Ηρακλείου.

Καταρχάς ο Μ. Συντυχάκης ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των διοικήσεων των πανεπιστημίων, που από την υποχρηματοδότηση και το βάθεμα της εμπορευματοποίησης, όχι μόνο δεν φρόντισαν για τη στέγαση των φοιτητών σε κατάλληλες υποδομές - χώρια ότι οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν μόλις το 2% των φοιτητών - αλλά και αυτές τις εστίες που υπάρχουν τις έχουν μετατρέψει σε «παγίδες» για τη ζωή των φοιτητών. Κτίρια όπως αυτό στο Ηράκλειο, ακατάλληλα, που δεν είχαν χτιστεί για αυτές τις ανάγκες, με δωμάτια να χωρίζονται με γυψοσανίδες, τοίχοι από αμίαντο, από κάτω εργαστήρια με φιάλες βουτανίου και μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος (!), με κίνδυνο οι φοιτητές να τιναχτούν στον αέρα, από πάνω η πυρασφάλεια να είναι ανεπαρκής, και όλα αυτά σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, δίπλα σε σχολείο και στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο. «Είναι θέμα τύχης που δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές στο Μάτι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι φοιτητές τώρα διαμένουν σε ξενοδοχείο εντελώς ακατάλληλο, θα μεταφερθούν σε δεύτερο το οποίο και πάλι δεν εξασφαλίζει όλα όσα χρειάζονται, π.χ. γραφείο, υπολογιστές, πλυντήριο, φουρνάκι. Θα παραμείνουν εκεί μέχρι τα Χριστούγεννα, ώστε από την 1η Γενάρη του 2019 να μεταφερθούν σε άλλο ξενοδοχείο, με βάση το διαγωνισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ. «Ετσι θα βγει η ακαδημαϊκή τους χρονιά;», σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης, τονίζοντας ότι το επίδομα των 2.000 ευρώ - το οποίο δεν έχει δοθεί και σε όλους - δεν μπορεί να λύσει όλες τις βασικές ανάγκες.

Απαίτησε την καταβολή του επιδόματος σε όλους τους φοιτητές, να στεγαστούν άμεσα σε ξενοδοχείο που να καλύπτει όλες τις ανάγκες - πλυντήρια, γραφεία, άλλος εξοπλισμός - μέχρι το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς, ενώ δωμάτιο και επίδομα να εξασφαλιστούν και σε όλους τους πρωτοετείς φοιτητές που έχουν ανάγκη εστίας. Οι εστιακοί φοιτητές να έχουν πλήρη και δωρεάν σίτιση - συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου - και μετακίνηση.

Ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανέγερσης των νέων εστιών στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου και στην περιοχή των Βουτών, με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, με πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και με κριτήριο τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Αλλά και να επιλυθεί το πρόβλημα στέγασης τόσο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, με την αντίστοιχη χρηματοδότησή του για την επαναλειτουργία του, όσο και των υπηρεσιών του Βενιζέλειου - σε συνεννόηση πάντα με το υπουργείο Υγείας - οι οποίες φιλοξενούνταν στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου που κάηκαν.

Απαίτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόθεση της Πρυτανείας να παραδώσει σημαντικό τμήμα εγκαταστάσεων σε ιδιώτη επενδυτή, αλλά και σχετικά με το αίσχος να ζητάει από τους εστιακούς 60 ευρώ ώστε να μείνουν στα δωμάτια το καλοκαίρι.

Το «μπαλάκι» στα... «αυτόνομα» πανεπιστήμια

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, προκαλώντας, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση τουλάχιστον λειτούργησε άψογα ως προς τις υποχρεώσεις της», ενώ ξεκαθάρισε πως οι πρωτοετείς φοιτητές θα αφεθούν στη τύχη τους και πως το επίδομα αφορά μόνο όσους ήταν μέσα στην εστία και καταστράφηκαν τα υπάρχοντά τους, σύνολο 92 φοιτητές. Δεν έδωσε κανένα χρονοδιάγραμμα για την ανέγερση φοιτητικών εστιών, λέγοντας ότι «υπάρχουν χρήματα για την ανέγερσή τους. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι οι ώριμες μελέτες που πρέπει να γίνουν από τους εμπλεκόμενους φορείς», δηλαδή... «ζήσε Μάη μου».

Εκεί όμως που έδωσε «ρέστα», δίνοντας και το στίγμα των πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ήταν με την πλήρη κάλυψη στα «έργα» της Πρυτανείας. Είπε χαρακτηριστικά: «Η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων σημαίνει υποχρεώσεις και δικαιώματα των πανεπιστημίων. Αν τυχόν όλα εξαρτώνται από το κράτος, αυτό είναι μια άλλη αντίληψη για τη δημοκρατία, την οποία δεν έχουμε». Και πρόσθεσε: «Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχουν δομές που έχουν μια σχετική αυτονομία σε σχέση με το κράτος. Αυτό διασφαλίζει έναν πλουραλισμό, με κομμάτι με το οποίο μπορεί να συμφωνεί η κεντρική κυβέρνηση ιδεολογικοπολιτικά, με κομμάτι με το οποίο να μη συμφωνεί κ.λπ.».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάγκη για νέες φοιτητικές εστίες και στεγαστικό επίδομα(2022-11-15 00:00:00.0)
Πολύμορφες κινητοποιήσεις για τη στέγαση και τη σίτιση(2022-10-14 00:00:00.0)
Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το θέμα της φοιτητικής στέγης(2020-09-24 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση να πάρει τώρα μέτρα στήριξης της φοιτητικής στέγης!(2020-09-18 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη φοιτητική στέγη(2019-09-05 00:00:00.0)
Να καταργηθεί τώρα το άδικο χαράτσι στις εστίες της Λάρισας!(2019-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ