Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συγκέντρωση αλληλεγγύης για τους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες

Με αίτημα να κλείσουν τώρα τα hot spots, ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες, να πάψει ο διπλός εγκλωβισμός

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Μήνυμα αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες, μήνυμα κατακραυγής για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα hot spots, τόσο στη Μόρια όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στα οποία στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, έστειλαν η χτεσινή μαχητική συγκέντρωση που οργάνωσε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο στην πλατεία Σαπφούς και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της αγοράς της Μυτιλήνης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Θοδωρής Ασλανίδης. «Καλούμε και τους υπόλοιπους φορείς της Λέσβου, τα σωματεία, να απαιτήσουμε το κλείσιμο του hot spot της Μόριας και στα άλλα νησιά του Αιγαίου και να μην δημιουργηθεί κανένα νέο», ανέφερε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε:

«Καλούμε το λαό της Λέσβου να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στις αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ. Είναι οι ίδιες πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά, που ξεριζώνουν τους λαούς και δημιουργούν μεταναστευτικά κύματα, από τη μία, και από την άλλη εγκλωβίζουν διπλά πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά μας και στη χώρα μας εφαρμόζοντας στο ακέραιο την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Είναι οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί που ξετυλίγουν τους σχεδιασμούς τους βάσει των συμφερόντων του κεφαλαίου, των κερδών τους. Και για να επιτύχουν ακριβώς αυτόν τον σκοπό δεν διστάζουν και δεν σταματάνε πουθενά. Από το αιματοκύλισμα των λαών, τη χάραξη νέων συνόρων, την αφαίμαξη των πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών έως και τη ζωή με ψίχουλα που προορίζουν για όλους τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας ανέφερε: «Τώρα που είναι ξεκάθαρα προεκλογική περίοδος, βλέπουμε την κυβέρνηση, δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και τα άλλα αστικά κόμματα, να κάνουν παντιέρα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, να χύνουν ποτάμι κροκοδείλια δάκρυα για το τι γίνεται στα hot spots, την ίδια στιγμή βέβαια που αυτοί οι ίδιοι συντηρούν τα αίσχη των hot spots, τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν και που στο σχεδιασμό τους έχουν τη δημιουργία νέων στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Σε αυτήν τη βάση, επομένως, μόνη λύση είναι το πλαίσιο που προτείνουν το Εργατικό Κέντρο, το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ. Να κλείσουν τα hot spots, να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες καθώς και οι υπηρεσίες, όπως αιτήσεις ασύλου κ.λπ. στην ηπειρωτική Ελλάδα, να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι από κρατικές δομές, δήμους και περιφέρειες σύμφωνα και με τον τόπο κατοικίας τους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και όχι με τα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, όπως της "κοινωφελούς εργασίας". Προγράμματα που δημιουργούν πελατειακές σχέσεις, που είναι μια με το καρότο μια με το μαστίγιο για τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην κυριολεξία σε συνθήκες γαλέρας και με μισθούς πείνας».

Ο Θ. Ασλανίδης εξέφρασε τη συμπαράσταση των συγκεντρωμένων και στους εργαζόμενους στα 8μηνα της «κοινωφελούς εργασίας» του ΟΑΕΔ, που απασχολούνται κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στο ΚΥΤ της Μόριας. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν προχτές τετράωρη στάση εργασίας, με αίτημα να απορροφηθούν όλοι σε κρατικές δομές δήμων και περιφερειών, βάσει και του τόπου διαμονής τους.

Εκ μέρους τους, χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο Νίκος Φαλίδας, ενώ χαιρέτισε ακόμα ο Δημήτρης Στεφανής, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ