Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι

Ο Β. Μεταξάς
Ο Β. Μεταξάς
Με τη συμμετοχή αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και συγγενών εκτελεσμένων, πραγματοποιήθηκε, στις 14/10, στο Καζανάκι του Βόλου, η εκδήλωση της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ και του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, προς τιμήν των εκτελεσθέντων μελών του ΚΚΕ, αγωνιστών και μαχητών του ΔΣΕ, από τον Δεκέμβρη του 1947 μέχρι και τα μέσα Σεπτέμβρη του 1949.

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η ανακατασκευή του μνημείου, για τις ανάγκες του οποίου θα δοθεί μέρος του ποσού που θα συγκεντρωθεί με την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη του ΚΚΕ.

Μάλιστα, στον περιβάλλοντα χώρο ήταν αναρτημένη σε προσχέδια η εικαστική πρόταση του ζωγράφου - εικαστικού Κώστα Κομνηνού, που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια του νέου μνημείου, ενώ για την οικονομική ενίσχυση έχει κυκλοφορήσει από την ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ ένα πρωτότυπο και όμορφο πολύπτυχο με ντοκουμέντα, φωτογραφίες και γράμματα εκτελεσμένων και τα ονόματά τους. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, μιλώντας στην εκδήλωση για το έργο, είπε: «Θέμα της πρότασης είναι η αναπαράσταση της εκτέλεσης. Αποτελείται από επτά φιγούρες ανδρών και γυναικών σε φυσικό μέγεθος. Τα σχέδια που εκτίθενται είναι από μολύβι, που θα μετουσιωθούν σε έργα από μέταλλο. Στο έργο δεν θα υπάρχει επιφάνεια κάτω από αυτές, για να έχουμε ένα ίχνος από αυτές τις μορφές που εκτελούνται, ενώ με τον φωτισμό θα δίνεται η αίσθηση του πλήθους».


Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Θανάσης Βογιατζής, αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, που αναφέρθηκε στις μαζικές εκτελέσεις που έγιναν στο Καζανάκι. Οπως είπε, «όταν γινόταν η εκτέλεση, τα πτώματα των νεκρών ανάκατα τα κατέβαζαν από το σημείο εκείνο του Σαρακηνού μέχρι το Νεκροταφείο με τα κάρα της δημαρχίας και τα έριχναν σε έναν λάκκο που είχαν ανοίξει. Στην αρχή. Μετά όταν αυξήθηκε ο αριθμός των εκτελεσθέντων, έβαλαν ένα "Τζέιμς" ανοικτό του στρατού να κάνει τη δουλειά αυτή».

Διδάγματα για την ταξική πάλη σήμερα

Στα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει ο λαός μας από την ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, όπως αυτή γράφτηκε και με το αίμα των εκτελεσθέντων στο Καζανάκι, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Βασίλης Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Οπως είπε, «εδώ στο Καζανάκι, καταρρίπτονται το θολό πέπλο που τυλίγει το αστικό κράτος, οι ψεύτικες διακηρύξεις για δημοκρατία και ελευθερία που δήθεν μπορεί να υπάρχει σε μια ταξική κοινωνία, σε μια κοινωνία που κουμάντο κάνει μια χούφτα παράσιτα, βιομήχανοι, εφοπλιστές, επιχειρηματικοί όμιλοι». Οπως είπε, «τρεις μέρες πριν την πρώτη εκτέλεση εδώ στο Καζανάκι, οι καλύτεροι εκπρόσωποι των συμφερόντων της αστικής τάξης σε κάθε χώρο, όπως στο συνδικαλιστικό κίνημα με τον τότε πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Βόλου, στην Τοπική Διοίκηση με τους δημάρχους Βόλου, Νέας Ιωνίας, τους προέδρους των κοινοτήτων της περιοχής, μαζί με τους ίδιους τους αστούς της περιοχής, βιομήχανους και μεγαλεμπόρους, μαζεύτηκαν σε κοινή συγκέντρωση και εξέδωσαν ψήφισμα που ζητούσε:

"Ριζική εκκαθάρισις... δι' αποβολής των κομμουνιστών υπαλλήλων από τις δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις... Να εκτελεσθούν οι καταδικασθέντες υπό του Εκτάκτου Στρατοδικείου Βόλου, διότι η αναστολή εκτέλεσης προσβάλλει το δημόσιο αίσθημα και δίδεται η εντύπωση και επιχειρήματα εις τους καπεταναίους που λένε στους οπαδούς τους «δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς»". Τρεις μέρες μετά, έγινε η πρώτη εκτέλεση στο Καζανάκι.

Τους πρώτους μήνες του 1949, οι αστικές φυλλάδες της πόλης μας, δήθεν για να διαπομπεύσουν, δημοσιεύουν φωτογραφίες και ονόματα οικονομικών ενισχυτών του ΚΚΕ, με απαίτηση αυτοί να δικαστούν και να εκτελεστούν, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους. Ασφαλώς πέτυχαν το αντίθετο. Να δυναμώσουν το πείσμα για την ολόπλευρη ενίσχυση του Κόμματος. Τα ονόματα που δημοσίευσαν, δήθεν για να διαπομπεύσουν, εμείς τα μνημονεύουμε στο πλάι των υπόλοιπων αγωνιστών και μαχητών της περιόδου. Είναι οι Παγωνόπουλος Σταύρος, Νικόλαος Σταμάτης, Γανωτής Γιάννης, Θρασύβουλος Αρμάγος».

Οπως είπε, τιμώντας τους παραπάνω «τιμάμε όλους όσοι με το υστέρημά τους, με την προσωπική τους συμβολή, από το μετερίζι της οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ, αποτελούν το στήριγμα για να μπορεί το Κόμμα να υπάρχει, να είναι γερό, να ανταποκρίνεται στο ύψος των απαιτήσεων της πολιτικής, ιδεολογικής και πρακτικής πάλης σε όλες τις συνθήκες». Υπογράμμισε επίσης ότι αυτές οι πλευρές της ταξικής πάλης παραμένουν επίκαιρες όσο ποτέ, όπως σήμερα που το αστικό κράτος προσπαθεί με το νέο νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων να βάλει επιπλέον εμπόδια στη δράση του ΚΚΕ. Και κατέληξε δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να δώσει κανένα στοιχείο μελών και φίλων του, των απλών εργαζομένων, που το ενισχύουν, «ο κόσμος να χαλάσει»...

Μετά τις ομιλίες ακολούθησαν σύντομο μουσικό αφιέρωμα και προσκλητήριο νεκρών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ»(23/10/2018)
Εκδηλώσεις για τους εκτελεσμένους στο Καζανάκι(27/5/2017)
Στο Καζανάκι(14/6/2014)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(8/6/2013)
Εκδηλώσεις αντιστασιακών(6/6/2013)
Εκδήλωση αντιστασιακών(18/5/2011)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org