Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μόνιμη η επίθεση στις λαϊκές ανάγκες για τα «πλεονάσματα» του κεφαλαίου

Την «πιστοποίηση» των λεγόμενων «πρωτογενών πλεονασμάτων» ύψους 7 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 επαναβεβαίωσε χτες η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ (Γιούροστατ), γεγονός βέβαια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη συνεχιζόμενη απογείωση της φοροληστείας απέναντι στο λαό, καθώς και με την περαιτέρω κατακρεούργηση των κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

Το ύψος του «πλεονάσματος» διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ (οριακά χαμηλότερο σε σχέση με το 4% της αρχικής εκτίμησης), σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Γιούροστατ και περίπου στο 4,1% του ΑΕΠ, τόσο με τους όρους των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων όσο και του τρέχοντος «ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου».

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ), που εγκρίθηκαν χωρίς «αστερίσκους» από τη Γιούροστατ, επιβεβαιώνουν τα παρακάτω:

Το σύνολο των δαπανών της «γενικής κυβέρνησης» (συμπεριλαμβάνονται ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ.ά.) για το 2017 συρρικνώθηκε στα 85,27 δισ. ευρώ από 94,8 δισ. το 2015. Σε αυτό το φόντο, στη διάρκεια της περιόδου 2015-2017, η «δημοσιονομική προσαρμογή» από την πλευρά των κρατικών δαπανών έφτασε στο αστρονομικό ύψος των 9,53 δισ. και σε ποσοστό στο 10%. Επιπλέον, οι δαπάνες σε ποσοστό του ΑΕΠ, από 53,5% το 2015, συμπιέστηκαν στο 47,3% το 2017.

Το σύνολο των εσόδων (γενική κυβέρνηση) καταγράφηκε το 2017 στα 86,67 δισ. ευρώ από περίπου 84,9 δισ. το 2015, με διόγκωση 1,77 δισ.

Η μάζα του κρατικού χρέους έκλεισε το 2017 στα 317,4 δισ. (176,1% του ΑΕΠ) από 311,7 δισ. (175,9% του ΑΕΠ) το 2015.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία (2017) που κοινοποίησε η Γιούροστατ, το ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε σε 11,2 τρισ. ευρώ. Η Γερμανία (με ΑΕΠ 3,3 τρισ.) κατέχει το 29,3% από το συνολικό ΑΕΠ της Ευρωζώνης, η Γαλλία (2,29 τρισ.) το 20,5% και η Ιταλία (1,72 τρισ.) το 15,4%.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας (180,2 δισ.) διαμορφώνεται στο 1,6% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση»

Σε αυτό το σκηνικό, τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου επανέρχονται στην Αθήνα στις 25 Οκτώβρη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο των παζαριών θα βρεθεί και το ζήτημα του βαθμού απόδοσης των φοροεισπρακτικών μέτρων και των χαρατσιών που φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, προκειμένου να διασφαλιστούν τα υπερπλεονάσματα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η δυνατότητα «αναβολής» του προνομοθετημένου μέτρου, με τη συνοδευτική αντιλαϊκή ρήτρα ενεργοποίησης σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», ώστε η δαμόκλειος σπάθη των παραπέρα μειώσεων στις συντάξεις να αποτελεί μόνιμη «ασφαλιστική δικλίδα» σε περίπτωση που η συνολική αντιλαϊκή επίθεση δεν αποφέρει τα αναμενόμενα.

Την ίδια ώρα, όπως προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, οι αντιλαϊκοί στόχοι για τα «πλεονάσματα» στη διάρκεια της επόμενης 4ετίας (μέχρι το 2002) διογκώνονται κατά 4,5 δισ. ή πάνω από 1 δισ. κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι «αξιολογήσεις» και οι «παρατηρήσεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί όλων των προσχεδίων προϋπολογισμών των κρατών - μελών της ΕΕ θα ανακοινωθούν περί την 20ή Νοέμβρη. Για την ώρα, πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει για περαιτέρω «διευκρινίσεις» τις κυβερνήσεις Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Βελγίου, Πορτογαλίας και Σλοβενίας.

Μόνιμα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, στην ατζέντα της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» δεσπόζει το ζήτημα της διαχείρισης - απομείωσης της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια, σε συνδυασμό βέβαια με τις γενικότερες εξελίξεις στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Θυμίζουμε ότι οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι έχουν αποστείλει στην ΕΚΤ τα επιχειρηματικά πλάνα τους για την επόμενη τριετία. Σύμφωνα με μια πρώτη «ρεαλιστική» προσέγγιση, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η απομείωση των «κόκκινων» δανείων για το τέλος του 2021 τοποθετείται χαμηλότερα από το 20%, μέχρι και στο 15% της μάζας του συνολικού τραπεζικού δανεισμού, από περίπου 48% σήμερα, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα κατεβάσουν τον πήχη της αξίας των ακινήτων που θα βγάζουν «στο σφυρί». Τα παραπάνω σηματοδοτούν μια επιχείρηση κολοσσιαίων διαστάσεων, πάνω από 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2021, με άξονες τους μαζικούς πλειστηριασμούς απέναντι στη λαϊκή στέγη, τις μεταβιβάσεις προβληματικών δανείων από τις τράπεζες σε funds και άλλα «κοράκια», καθώς και τις αναδιαρθρώσεις επιχειρηματικών δανείων, μεταξύ των άλλων και σε βάρος μικρών επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο των συνεννοήσεων κυβέρνησης - κουαρτέτου στην Αθήνα, θα συζητηθεί και η τύχη του καθεστώτος της όποιας νομικής προστασίας έχει απομείνει για την πρώτη κατοικία, που άλλωστε έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Δεκέμβρη 2018.

Από την πλευρά του, ο τραπεζίτης Μ. Σάλλας (πρώην επικεφαλής του Ομίλου Πειραιώς) υποστήριξε πως τα «προβλήματα» των τραπεζών «επιδεινώθηκαν κυρίως από τις προβληματικές παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αναπτύχθηκε μία λανθασμένη και τιμωρητική αντίληψη, που όπως φάνηκε εκ των υστέρων, δεν την είχαν μόνο οι ξένοι, αλλά και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία όχι απλώς την ανέχθηκε, αλλά και την υποστήριξε».

Μεταφορά έδρας από τον όμιλο ΤΙΤΑΝ

Τη μεταφορά της έδρας από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες και την κύρια διαπραγμάτευση των μετοχών της στο χρηματιστήριο των Βρυξελλών, με δευτερογενή διαπραγμάτευση στα χρηματιστήρια του Παρισιού και της Αθήνας, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο όμιλος ΤΙΤΑΝ.

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποδίδεται στην προσπάθεια ευκολότερης και φτηνότερης άντλησης κεφαλαίων τόσο από τους «επενδυτές» όσο και από το τραπεζικό σύστημα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org