Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ
Δεν πείθει η εκδοχή του Ριάντ

ΡΙΑΝΤ.--

Συνεχίζεται διεθνώς ο σάλος από τη δολοφονία του Σαουδάραβα αρθρογράφου της «Ουάσιγκτον Ποστ» Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς δεν φάνηκε να πείθει κανέναν η ανακοίνωση της σαουδαραβικής κυβέρνησης, αργά το βράδυ της Παρασκευής, πως έπεσε θύμα «καβγά» μέσα στο προξενείο της Σ. Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη με ομάδα 18 ατόμων. Οπως δηλώθηκε, «μετά από κεφαλοκλείδωμα ο Κασόγκι κατέληξε και για να κρύψουν το γεγονός τύλιξαν το σώμα του σε ένα χαλί και το έβγαλαν μέσω ενός τοπικού συνεργάτη εκτός προξενείου και δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται». Από τα έως τώρα στοιχεία υπάρχει ηχητικό από το «έξυπνο ρολόι» του Κασόγκι, που φέρεται να καταγράφει σφαγιασμό του με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Πάντως, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο «Fox News», ισχυρίστηκε ότι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας δεν ήταν ο Σαουδάραβας πρίγκιπας στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, με τον οποίο το θύμα είχε έρθει στο παρελθόν σε έντονη αντιπαράθεση. «Αυτοί που το διέπραξαν αυτό, το έκαναν πέραν των αρμοδιοτήτων τους. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που να σχετίζονται μαζί τους. Επρόκειτο για μία παράνομη επιχείρηση», ισχυρίστηκε και δήλωσε ότι γίνονται ανακρίσεις.

Ο πρίγκιπας διάδοχος μάλιστα χτες μαζί με τον πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν, τηλεφώνησαν στον γιο του αγνοούμενου αρθρογράφου, που μένει στη Σαουδική Αραβία και του εξέφρασαν ...«ειλικρινή συλλυπητήρια».

Μετά την επίσημη παραδοχή της σαουδαραβικής κυβέρνησης για τον θάνατο του Κασόγκι, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές του Κογκρέσου των ΗΠΑ συνέχισαν τις επικρίσεις και τις έμμεσες κατηγορίες σε βάρος του Σαλμάν, πιέζοντας για «κυρώσεις» και «μέτρα». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πάντως τον χαρακτήρισε «ισχυρό άτομο που αγαπά πραγματικά τη χώρα του», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να μην είναι υπεύθυνος. Νομίζω πως είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος για εμάς. Κυρίως με το Ιράν, που διεξάγει τόσο καταστροφικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, είναι ένα καλό αντίβαρο», ενώ τόνισε ότι και τα «μεγάλα συμβόλαια για αγορές όπλων δισ. δολαρίων δεν υπάρχει λόγος να ακυρωθούν». Από την πλευρά του και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι σκοπεύει να δώσει πιθανά σήμερα στην δημοσιότητα στοιχεία από την έρευνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ