Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΥ - ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μαζική Γενική Συνέλευση για τον αγωνιστικό σχεδιασμό

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Φαρμάκου
Η οργάνωση της απεργιακής μάχης στις 14 Νοέμβρη ήταν το αντικείμενο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε την περασμένη Κυριακή το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.

Αίτημα αιχμής του κλάδου είναι η πάλη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, στη βάση του πλαισίου που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ), σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση που έδωσε το καλοκαίρι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και η οποία αποσκοπεί στην ανατροπή όλων των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

Την ίδια ώρα, την ένταση της εκμετάλλευσης αποτυπώνει η εικόνα που μεταφέρθηκε από μια σειρά χώρους κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής: Στην «Ντέμο Φαρματέν» γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται μέσω «δουλεμπορικών» γραφείων, ενώ είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν ακόμη και το μισάωρο διάλειμμα που δικαιούνται στο πλαίσιο του 8ωρου. Στο χώρο της ιατρικής ενημέρωσης έχει πραγματοποιηθεί μπαράζ απολύσεων, ενώ πλήθος είναι οι απλήρωτες υπερωρίες. Το κλείσιμο της φαρμακαποθήκης «Φαρμαλούξ» είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι και να διεκδικούν την αποζημίωσή τους. Στην «Προβέτ», οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 8 μήνες και τους έχουν επιβάλει να δουλεύουν εκ περιτροπής μια μέρα τη βδομάδα.

«Μπροστά στην απεργία, οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουμε στην κυβερνητική πολιτική, να αναδείξουμε τον βαθιά ταξικό χαρακτήρα της», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Στάθης Σταθουλόπουλος.

Σχολιάζοντας παράλληλα την προπαγάνδα της εργοδοσίας στον κλάδο, σημείωσε ότι αυτή αναδεικνύει την «αντιπαράθεση μεταξύ πολυεθνικών και ελληνικών εταιρειών Φαρμάκου, στοχεύοντας μέσα από αυτήν την αντιπαράθεση να στηρίξουν οι εργαζόμενοι τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων στις οποίες δουλεύουν. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής ενάντια στους εργαζόμενους της ελληνικής και αντίθετα».

«Να μην πέσουμε στην παγίδα τους», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου. «Ο μοναδικός μας αντίπαλος είναι οι ίδιοι οι εργοδότες, που στο ζήτημα της υπογραφής κλαδικής Σύμβασης έχουν ενιαία στάση. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η επίτευξη του κέρδους. Γιατί μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους οι εταιρείες αλλά και να συνεργάζονται, όπως για παράδειγμα στην παραγωγή φαρμάκων από ελληνικές εταιρείες για λογαριασμό των πολυεθνικών».

Την καθοριστική παρέμβαση της ΔΑΣ στη λήψη απεργιακής απόφασης από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας ανέδειξε στην παρέμβασή της η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ, Γιώτα Ταβουλάρη, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία αυτή η ενιαία απεργιακή μάχη να συνδεθεί με την πάλη ενάντια στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στους οποίους - όπως επισήμανε - «η φαρμακοβιομηχανία είναι κομμάτι του "παιχνιδιού"».

Τις επόμενες μέρες η συζήτηση για την οργάνωση της απεργίας θα «τρέξει» και στα επιχειρησιακά σωματεία, ενώ μπροστά στην απεργία στις 14 Νοέμβρη το Συνδικάτο προσανατολίζεται σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΣΦΕΕ, καθώς και σε άλλες πολύμορφες δράσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντικό βήμα στη μάχη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης(2023-07-06 00:00:00.0)
Απεργούν στις 5 Ιούλη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον κλάδο(2023-06-28 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση στις 20 Ιούλη για τη Συλλογική Σύμβαση(2022-07-16 00:00:00.0)
Απεργιακό μπαράζ σε κλάδους και χώρους δουλειάς από την ερχόμενη βδομάδα(2022-06-18 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΕ συμπλέει με τους φαρμακοβιομήχανους για το Φάρμακο(2018-10-04 00:00:00.0)
Απολογισμός και σχέδιο δράσης από τα συνδικάτα(2016-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ