Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ καταστρώνει λεπτομερέστατα στρατιωτικά σχέδια

Αποκαλυπτική η απάντηση της Φ. Μογκερίνι για τους κινδύνους της «στρατιωτικής κινητικότητας» και της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων»

Την προσήλωση της ΕΕ στους επικίνδυνους για τους λαούς στρατιωτικοπολεμικούς σχεδιασμούς με φόντο τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς επιβεβαιώνει η απάντηση της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φ. Μογκερίνι, σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη «στρατιωτική κινητικότητα» και την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην Ερώτησή του ζητούσε ανάμεσα σε άλλα να διευκρινιστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια είναι «τα φυσικά και νομικά εμπόδια στην ταχεία μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού και πόρων εντός και εκτός της ΕΕ», που σχετικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου απαιτούσε προκλητικά να αρθούν.

Η Φ. Μογκερίνι στην απάντησή της εξηγεί ότι τα «εμπόδια» αυτά «σχετίζονται, αφενός, με περιορισμούς υποδομών, όπως για παράδειγμα γέφυρες με ανεπαρκή αντοχή του βάρους στρατιωτικών οχημάτων ή χώρες με διαφορετικό εύρος τροχιάς των σιδηροδρομικών γραμμών και, αφετέρου, με διαδικαστικά και νομικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα πληθώρα εθνικών κανόνων και διαδικασιών που διέπουν τη διασυνοριακή μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων και του εξοπλισμού τους».

Επομένως, το σχέδιο δράσης για τη στρατιωτική κινητικότητα κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «εστιάζει στη διευκόλυνση των προσπαθειών που καταβάλλουν τα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη βελτίωση της κινητικότητας των στρατιωτικών τους δυνάμεων με τη λήψη μέτρων υποδομής και κανονιστικών μέτρων, βάσει των στρατιωτικών τους απαιτήσεων».

Αποκαλύπτεται ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών και πολεμικών δυνατοτήτων της ΕΕ στο πλαίσιο της «στρατιωτικής κινητικότητας» δεν είναι «ασκήσεις επί χάρτου», όπως διάφορες πολιτικές δυνάμεις ισχυρίζονται προκειμένου να εφησυχάσουν το εργατικό - λαϊκό κίνημα, αλλά λεπτομερέστατα «στρατιωτικά σχέδια δράσης» που εγκυμονούν άμεσους κινδύνους για τους λαούς.

Επιδίωξη της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που «προκαλούν καθυστερήσεις, υψηλότερο κόστος, διακοπές κυκλοφορίας και αυξημένη τρωτότητα», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην απάντηση της ύπατης εκπροσώπου, και να αυξηθεί η ικανότητα «ταχείας αντίδρασης», σκοπό που υπηρετεί και η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επεμβάσεων», προκειμένου η ΕΕ να καταστεί πιο αποτελεσματική στο να εξαπολύει τις ιμπεριαλιστικές της επεμβάσεις και να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Σημειώνεται ότι κεντρικό ρόλο στην ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας της ΕΕ παίζει και η προ ενός έτους εγκριθείσα «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (PESCO)» με τη συμμετοχή 25 κρατών - μελών, «στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται και η στρατιωτική κινητικότητα», όπως συμπληρώνει η απάντηση της επιτρόπου.

Επιπρόσθετα, στην καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για τα σύνορα, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας, τόσο από τη συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Επεμβάσεων» όσο κι από τη «στρατιωτική κινητικότητα» η επίτροπος προσπαθεί μάταια να καθησυχάσει, λέγοντας ότι «η διάθεση δυνάμεων σε συγκεκριμένη αποστολή ή επιχείρηση βάσει διαφορετικών θεσμικών πλαισίων θα παραμείνει κυρίαρχη εθνική απόφαση».

Σχολιάζοντας την απόφαση η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου ακολουθεί την πολιτική που μεθοδεύει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που καταστρώνουν ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, μετατρέποντας την σε ευρωΝΑΤΟικό ορμητήριο και σε στόχο ενδεχόμενων πολεμικών συγκρούσεων» και καλεί σε μαζική συμμετοχή στο διήμερο δράσεων του ΚΚΕ, που κορυφώνεται σήμερα, με συγκεντρώσεις ενάντια στην επέκταση και δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο οι στρατιωτικές δυνατότητες(2018-11-20 00:00:00.0)
Η δήθεν ευαισθησία της ΕΕ χυδαίο πρόσχημα για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της(2017-08-13 00:00:00.0)
Οπλο στα χέρια των μονοπωλίων που μπορεί να αξιοποιηθεί ενάντια στο εργατικό κίνημα(2017-07-23 00:00:00.0)
Οι λαοί να ματαιώσουν ένα νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο(2012-07-25 00:00:00.0)
Εν δυνάμει εχθρός κάθε χώρα και λαός(2010-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ