Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμένει στο σχέδιο προϋπολογισμού αλλά παραμένει πρόθυμη να συζητήσει

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε στην Κομισιόν για το 2019, δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θέλουμε εποικοδομητικό διάλογο και δεν αμφισβητούμε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ο Κόντε ισχυρίστηκε ακόμα ότι «για την Ιταλία δεν υπάρχει καμία δυνατότητα "Italexit", εξόδου από την Ευρωζώνη», και επισήμανε ότι «επιθυμούμε να κάτσουμε γύρω από ένα τραπέζι για να συνεχίσουμε το διάλογο με την Κομισιόν... αν το σχέδιο προϋπολογισμού απορριφθεί οριστικά, θα αξιολογήσουμε τα πράγματα μαζί».

Των δηλώσεων Κόντε είχε προηγηθεί η επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία στην Κομισιόν, αναφέροντας ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης «δεν εκθέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ιταλίας, ούτε αυτή των άλλων χωρών της ΕΕ», αλλά και ότι «αν η σχέση δημόσιου ελλείμματος - ΑΕΠ και δημόσιου χρέους - ΑΕΠ δεν εξελιχθεί σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρέμβει, παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε οι στόχοι που έχουν τεθεί να γίνουν αυστηρά σεβαστοί».

Θυμίζουμε ότι σε επιστολή της Κομισιόν την περασμένη βδομάδα είχε γίνει λόγος για «παρέκκλιση χωρίς προηγούμενο από το Σύμφωνο Σταθερότητας». Στις Βρυξέλλες, χτες, εκπρόσωπος της ΕΕ δήλωσε ότι σήμερα η Κομισιόν «θα συζητήσει τη διαδικασία και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα» σχετικά με τη στάση της απέναντι στη Ρώμη.

Από τη μεριά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, είπε ότι «δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρωπαϊκή Ενωση ούτε από το ευρώ, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τους κανόνες». Αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος, ηγέτης του «Κινήματος 5 Αστέρων» Λουίτζι ντι Μάγιο, είπε ότι «όσο θα είμαι επικεφαλής των 5 Αστέρων, εγγυώμαι ότι δεν θα βγούμε ούτε από την Ευρώπη ούτε από το ευρώ. Οι επόμενοι επτά με οκτώ μήνες, ενόψει και των ευρωεκλογών, θα είναι σημαντικοί για όλους τους λαούς σε ό,τι αφορά το αίτημα για αλλαγή των κανόνων στην Ευρώπη».

Σημειωτέον, την Παρασκευή ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» της πιστοληπτικής ικανότητας, «Moody's», υποβάθμισε την Ιταλία από τη βαθμίδα Baa2 στη βαθμίδα Baa3, εκτιμώντας πάντως ότι η σχέση του δημόσιου χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ της θα σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα, αντί να αρχίσει να μειώνεται.

Σε δηλώσεις του την προηγούμενη βδομάδα, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης» αλλά και ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει μια κρίση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη (...) Αυτό που σκέφτομαι είναι εποικοδομητικός διάλογος».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, η οποία προεδρεύει στην ΕΕ αυτήν την περίοδο, δήλωσε ότι «αν δεν τροποποιηθεί» ο ιταλικός προϋπολογισμός, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρέπει να τον απορρίψει». Ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς δήλωσε: «Είναι αρκετά απλό: Κάποιος με πολύ χρέος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν αναλαμβάνει νέο χρέος σε σχέση με κάποιον που έχει μικρό χρέος... Οταν έχεις ένα επίπεδο χρέος στο 130% του ΑΕΠ, όπως είναι η περίπτωση της Ιταλίας, τότε πρέπει απλά να είσαι πιο προσεκτικός».

Η αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας θα συνεχιστεί έντονα, με δεδομένο ότι περαιτέρω πίεση στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα προκαλέσει ευρύτερες αλυσιδωτές συνέπειες, εν μέσω αναιμικής ανάπτυξης σε πολλές καπιταλιστικές οικονομίες. Η κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων M5S και «Λέγκας» παζαρεύει μια «αναπτυξιακή συνταγή» για λογαριασμό του ιταλικού κεφαλαίου, που προσπαθεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος σε σχέση με άλλες χώρες. Το βέβαιο είναι ότι για το λαό θα συνεχιστούν τα αντεργατικά μέτρα και το πολύ - πολύ να πάρει μερικά ψίχουλα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ