Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου
Στην εκδήλωση μίλησαν η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, υπεύθυνος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ εκ μέρους της ομάδας που επιμελήθηκε το σενάριο του Ντοκιμαντέρ, και ο Κώστας Σταματόπουλος, από την ομάδα των σκηνοθετών του.

Στο χαιρετισμό της, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή για το Κόμμα και την ΚΝΕ, αλλά και μια ιδιαίτερη χρονιά για την εργατική τάξη, τη νεολαία, το κίνημα, καθώς «κάθε εργαζόμενος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος, κάθε νέος, κάθε επιστήμονας, ερευνητής, αλλά και απλός μελετητής της Ιστορίας που προβληματίζεται για το παρόν και το μέλλον, έχει πολλά να μάθει από τη συναρπαστική Ιστορία του ΚΚΕ, την Ιστορία του επαναστατικού κόμματος της εργατικής τάξης».

Αναφέρθηκε στις πολύμορφες εκδηλώσεις εορτασμού των 100χρονων του ΚΚΕ, που άρχισαν πριν από πέντε χρόνια και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του χρόνου, σημειώνοντας: «Κι αν θέλαμε με δυο λέξεις να μιλήσουμε για όλη αυτήν την πολύμορφη δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται αυτήν την πενταετία, αν θέλαμε να βάλουμε έναν τίτλο, θα διαλέγαμε το "τιμάμε και δημιουργούμε".

Τιμάμε όλους και όλες τους επώνυμους και ανώνυμους που έγραψαν μία προς μία τις ηρωικές σελίδες αυτής της 100χρονης πορείας, όλους όσοι στάθηκαν αλύγιστοι, κατέθεσαν κάθε θυσία στον αγώνα για να ξημερώσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές.

Ο Γιάννης Κλεφτογιάννης
Ο Γιάννης Κλεφτογιάννης
Δημιουργούμε, όχι μόνο για να ζωντανέψουμε σημαντικές πλευρές αυτής της Ιστορίας, που είναι ταυτόχρονα η Ιστορία των αγώνων του λαού μας, δημιουργούμε μέσα από την εθελοντική προσφορά φίλων, συντρόφων, άλλων συνοδοιπόρων - οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι καν επαγγελματίες - για να μπορούν να μαθαίνουν, να διδάσκονται και να εμπνέονται οι νέες γενιές, να βλέπουν κάτω από το μαύρο πέπλο του αντικομμουνισμού, της παραχάραξης της Ιστορίας του λαού μας, της συκοφάντησης των πιο ηρωικών αγώνων του.

Δημιουργούμε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, εκδοτικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά και για κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει για την Ιστορία του ΚΚΕ, για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου (...)

Τιμάμε και δημιουργούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, γιατί το Κόμμα μας μπορεί να συμπληρώνει τα 100 χρόνια του, παραμένει, όμως, το πιο νέο κόμμα, γιατί το νέο σήμερα είναι να ζει ο λαός μας χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους, να μπορεί να απολαμβάνει σύγχρονα δικαιώματα. Γι' αυτό και παραμένουμε αμετακίνητοι στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Σημείο αναφοράς για την εργατική τάξη και τον λαό

Μιλώντας για τη συγγραφή του σεναρίου του Ντοκιμαντέρ εκ μέρους της ομάδας που το επιμελήθηκε, ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, υπεύθυνος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε ότι η ομάδα πολλές φορές χρειάστηκε να ανατρέξει στο Πρόγραμμα και τις σύγχρονες επεξεργασίες και αναλύσεις του Κόμματος και πρόσθεσε: «Πορευτήκαμε έχοντας στο μυαλό μας ότι ένα Ντοκιμαντέρ για το ΚΚΕ δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς, ένα ερέθισμα για την εργατική τάξη και τον λαό, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά, ώστε να πατήσει πάνω του και να κολυμπήσει έπειτα σε πιο βαθιά νερά.

Ο Κώστας Σταματόπουλος
Ο Κώστας Σταματόπουλος
Να ανακαλύψει τι είναι αυτό που κράτησε το ΚΚΕ ζωντανό έναν αιώνα τώρα, παρά τις αντιξοότητες, τους διωγμούς, τα πολλά χρόνια παρανομίας. Οταν υπήρξαν ακόμη και στιγμές που έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Να ανακαλύψει ότι κανένα κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει για 100 χρόνια μόνο και μόνο επειδή το θέλουν τα στελέχη και τα μέλη του. Οτι εδώ υπάρχει κάτι βαθύτερο, που καθορίζει αυτήν τη μακροβιότητα, την αντοχή και τη δύναμη.

Και όπως θα δείτε και στο Ντοκιμαντέρ, οι βασικοί παράγοντες για τα παραπάνω δεν ήταν άλλοι από τη σταθερή πίστη του στην επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και στο δίκιο των εργαζομένων, του λαού. Η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας ήταν και είναι για το ΚΚΕ πάνω απ' όλα. Μέχρι την τελική νίκη. Γι' αυτό και απέκτησε δεσμούς αίματος με την εργατική τάξη και το λαό (...)

Η πορεία του περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο πρωτοστάτησε και δημιούργησε. Δεν είναι μια απλή καταγραφή της Ιστορίας. Η ένδοξη πορεία και προσφορά του ΚΚΕ δεν είναι κάτι που έγινε κάποτε και πέρασε. Είναι οδηγός τιμής, προσφέρει γνώση και χρήσιμα διδάγματα για την πάλη του στο σήμερα, με το βλέμμα στο μέλλον».

Εθελοντική και ακούραστη δουλειά με πολύτιμο σύντροφο το Αρχείο του ΚΚΕ

Ο Κώστας Σταματόπουλος, από την πλευρά του, μιλώντας για το Ντοκιμαντέρ σημείωσε: «Εγινε, καταρχήν, μια συστηματική δουλειά για την αναζήτηση και τη συγκέντρωση του αρχειακού υλικού. Δεν ήταν εύκολο, συγκεντρώθηκε, όμως, ένα πολύ πλούσιο και δυνατό υλικό. Ηταν φυσικά αδύνατο να χωρέσει όλος αυτός ο θησαυρός που καλύπτει την Ιστορία 100 χρόνων σε μια ταινία.

Σε κάθε όμως περίπτωση, τα τεκμήρια, τα ντοκουμέντα, αλλά και το φιλμικό υλικό, που παρατίθενται, αποτελούν αδιάψευστα τεκμήρια "για του λόγου το αληθές". Αποδεικνύουν όχι μόνο την ιστορική σημασία της εμφάνισης του ΚΚΕ, αλλά και την ηρωική του πορεία, τη συνέπειά του, την αντιστοίχιση λόγων και έργων».

Πρόσθεσε ότι «ο πολυτιμότερος σύντροφός μας στην υλοποίηση του Ντοκιμαντέρ ήταν το Αρχείο του ΚΚΕ. Η ομάδα που συγκροτήθηκε για τη δημιουργία του Ντοκιμαντέρ, δούλεψε εθελοντικά και ακούραστα. Χωρίς την ένθερμη υποστήριξη δεκάδων ανθρώπων, δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίησή του. (...) Στην προσπάθειά μας βρήκαμε μεγάλη ανταπόκριση από πολλούς φορείς», είπε και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη δημιουργία του και ιδιαίτερα τον Νίκο Καβουκίδη και τον Τάσο Ψαρρά, για το σπάνιο και πολύτιμο υλικό που παραχώρησαν, αλλά και το Αρχείο της ΕΡΤ και το Αρχείο Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org