Σάββατο 20 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 21 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Αντιδράσεις γονιών και αθλουμένων για το χαράτσι

Το κολυμβητήριο Ηρακλείου
Το κολυμβητήριο Ηρακλείου
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στην κολυμβητική κοινότητα του Ηρακλείου Κρήτης η απόφαση της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου (ΕΑΚΗ) να επιβάλει χαράτσι 5 ευρώ σε αθλούμενους και σωματεία για την είσοδο στο κολυμβητήριο «Λίντο» και τη χρήση των εγκαταστάσεων. Να σημειωθεί ότι ήδη πληρώνουν συνδρομή στα σωματεία όπου είναι μέλη, τα δε σωματεία επίσης πληρώνουν μίσθωμα για χρήση του κολυμβητηρίου.

Για να δικαιολογήσει το χαράτσι, η διοίκηση του ΕΑΚΗ επικαλείται τις αυξημένες ανάγκες συντήρησης των εγκαταστάσεων. Ολα αυτά την ώρα που το κολυμβητήριο είναι δημόσιο και βέβαια θα έπρεπε να χρηματοδοτείται επαρκώς από το κράτος για τις ανάγκες της λειτουργίας του, η δε χρήση του να είναι δωρεάν για τη νεολαία, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης.

Αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης του αθλητισμού

Η περίπτωση του ΕΑΚΗ αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης της μαζικής λαϊκής άθλησης, που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και η οποία συνεχίζεται από τη νυν των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η πολιτική αυτή, στηριζόμενη στη λογική της «ανταποδοτικότητας», μετέτρεψε τα αθλητικά κέντρα σε μαγαζιά για το κέρδος, είτε μέσα από την παράδοσή τους για εκμετάλλευση στα ιδιωτικά συμφέροντα, είτε μέσα από την επιβολή χαρατσιών σε αθλούμενους και σωματεία από τις διοικήσεις, με διάφορες αφορμές και προσχήματα.

Οι γονείς των αθλουμένων στο ΕΑΚΗ αντιδρούν στην επιβολή χαρατσιού από τη διοίκηση του κολυμβητηρίου
Οι γονείς των αθλουμένων στο ΕΑΚΗ αντιδρούν στην επιβολή χαρατσιού από τη διοίκηση του κολυμβητηρίου
Το θέμα με το «Λίντο», αλλά και τις επιπτώσεις από την απόφαση της διοίκησης του ΕΑΚΗ, ανέδειξε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των αθλουμένων στο κολυμβητήριο, σε πρόσφατη Γενική του Συνέλευση, όπου αποφασίστηκε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει κανένας γονιός να πληρώσει το χαράτσι. Ο Σύλλογος απέρριψε επίσης τη «λύση» που πρότεινε η διοίκηση του ΕΑΚΗ, τα συγκεκριμένα χρήματα να αφαιρεθούν από τις συνδρομές των αθλουμένων στα σωματεία, καθώς αυτά ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση εδώ και χρόνια, εξαιτίας της πενιχρής χρηματοδότησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Ειδικά τα τοπικά σωματεία που χρησιμοποιουν το «Λίντο» είναι υποχρεωμένα να πληρώνουν τη μικρή πισίνα, τον αποθηκευτικό χώρο τους και τη χρησιμοποίηση παπλώματος.

Ακριβή πολυτέλεια η άθληση

Οι γονείς των αθλουμένων και των αθλητών αναδεικνύουν επίσης τη γενικότερη κατάσταση που βιώνουν σήμερα όσον αφορά το οικονομικό βάρος που επωμίζονται προκειμένου τα παιδιά τους να έχουν τη δυνατότητα να αθλούνται. Πέρα από τις συνδρομές, επιβαρύνονται και με μια σειρά άλλα έξοδα, όπως η αγορά του εξοπλισμού κολύμβησης, το κόστος συμμετοχής στις ημερίδες και στα πρωταθλήματα, τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς σε όλες τις κολυμβητικές αποστολές εντός και εκτός Κρήτης, τις ανανεώσεις ατομικών δελτίων Υγείας κ.λπ.

Πρόσφατα ο Σύλλογος έδωσε συνέχεια στις αντιδράσεις με επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η κολύμβηση στο Ηράκλειο τελευταία έχει γνωρίσει άνθηση, αφού ολοένα και περισσότερα παιδιά ασχολούνται με τα αθλήματα του υγρού στίβου, αλλά και πολλοί ενήλικες. Αντί λοιπόν η ΓΓΑ να αναγνωρίσει την επείγουσα ανάγκη για τη δημιουργία ενός καινούργιου κολυμβητηρίου, επιλέγει τη "σαλαμοποίηση" των παιδιών σε ένα απαρχαιωμένο κολυμβητήριο και την υπερφορολόγησή τους, χωρίς λύσεις σε θέματα ωραρίου, ανεπαρκούς κερκίδας, ζεστού νερού κ.λπ.».

Το θέμα στη Βουλή από το ΚΚΕ

Το θέμα με την επιβολή του χαρατσιού στο κολυμβητήριο του Ηρακλείου έφερε πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος. Στην Ερώτηση τονίζεται ότι πέρα από τις δικαιολογίες της διοίκησης του ΕΑΚΗ για τη συγκεκριμένη απόφαση, η πρόθεση ουσιαστικά είναι η ενίσχυση της ανταποδοτικής λειτουργίας του κολυμβητηρίου, με θύματα τους αθλούμενους και τους γονείς.

Το ΚΚΕ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων να αντιταχθεί στη νέα οικονομική επιβάρυνση που θέλει να επιβάλει η διοίκηση του ΕΑΚΗ, καθώς και στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του ΕΑΚΗ. Αναδεικνύει προβλήματα όπως ότι το κολυμβητήριο δεν διαθέτει επαρκείς χώρους για τους πάνω από 1.000 αθλούμενους, η θέρμανση της πισίνας είναι ελλιπής, ενώ υπάρχει μόνο μία κερκίδα κι αυτή μικρής χωρητικότητας.

«Η περικοπή χρηματοδότησης στο ΕΑΚΗ οδηγεί τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα στην άθληση και την υγιή ανάπτυξη των παιδιών τους. Αυτή είναι η "μεταμνημονιακή" "κανονικότητα" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Εκτός από τα παλιά να προστίθενται διαρκώς νέα χαράτσια, με τη συνέχιση της πολιτικής υποβάθμισης, υποχρηματοδότησης και τελικά πλήρους εμπορευματοποίησης του Αθλητισμού», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Παρέμβαση υπήρξε επίσης από τη δημοτική παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου συζητήθηκε το θέμα.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ