Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Εργαλείο «νομιμοποίησης» της αντεργατικής επίθεσης

Να προσδώσει επιστημονικοφανή χαρακτήρα στο χτύπημα του ανθυγιεινού επιδόματος που καταβάλλεται σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως και να ανοίξει δρόμο για το χτύπημα συνολικά των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, επιδιώκει η κυβέρνηση με το πόρισμα για τη «μεταρρύθμιση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας», που παρέδωσε χτες στην ΑΔΕΔΥ ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος.

Στο πόρισμα προσδιορίζονται κριτήρια ένταξης σε βλαπτικούς παράγοντες και μεθοδολογία του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος. Η Επιτροπή αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της με το «3ο Παραδοτέο», δηλαδή με την υπαγωγή των ειδικοτήτων, κλάδων και χώρων εργασίας στα παραπάνω κριτήρια.

Η Επιτροπή παραδέχεται ότι «κατά την εκτέλεση του έργου της (...) αντιμετώπισε σοβαρούς περιορισμούς», αναφέροντας μεταξύ άλλων:

-- Τον ελάχιστο χρόνο που είχε «για την επεξεργασία κριτηρίων και μεθοδολογίας, δεδομένων των περιορισμών που αναλύονται ακολούθως. Τα ανωτέρω ισχύουν κατά μείζονα λόγο για το έργο του 3ου Παραδοτέου, που θα αφορά στην υπαγωγή κλάδων/ειδικοτήτων/χώρων στα ως άνω κριτήρια με εφαρμογή της μεθοδολογίας».

-- «Τη σχεδόν παντελή έλλειψη στοιχείων μετρήσεων και δεδομένων, που αφορούν την ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα στους χώρους/κλάδους/ειδικότητες του Δημόσιου Τομέα».

-- «Το πολυάριθμο των ειδικοτήτων και κλάδων που απασχολούνται στον Δημόσιο Τομέα καθώς και την ποικιλομορφία και ιδιαιτερότητα των εργασιών».

-- «Την επιστημονική/τεχνική βιβλιογραφία σε θέματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η οποία στη χώρα μας δεν εμφανίζεται ιδιαιτέρως πλούσια».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι στην πραγματικότητα κριτήρια και μεθοδολογία διαμορφώνονται στο κενό, αφού η μόνη «έγνοια» της κυβέρνησης είναι πώς μέσα στο συγκεκριμένο αντεργατικό πλαίσιο θα αξιοποιηθεί το πόρισμα για να χτυπηθούν το ανθυγιεινό επίδομα και τα ΒΑΕ.

Τη θέση αυτή επιβεβαιώνουν δύο ακόμα αδιαμφισβήτητα γεγονότα: Η υποκαταγραφή των εργατικών «ατυχημάτων» και η στοχευμένη απουσία καταγραφής της επαγγελματικής νοσηρότητας, καθώς χιλιάδες επαγγελματικές ασθένειες - αναπηρίες κρύβονται πίσω από τον χαρακτηρισμό «κοινή νόσος»...

Αξία έχει υπόμνημα τριών μελών της Επιτροπής, που αποκαλύπτει ότι ένας από τους στόχους είναι η «μείωση του ποσοστού εργαζομένων στον Δημόσιο Τομέα της χώρας που το λαμβάνουν (σ.σ. το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας) κατά 32%». Για να γίνει αυτό, συγκρίνονται τα ποσοστά στην Ελλάδα και στο σύνολο της ΕΕ. Τα τρία μέλη επισημαίνουν ότι η σύγκριση αφορά ανόμοιους πληθυσμούς δημοσίων λειτουργών και γι' αυτό έχουν «επιφυλάξεις αναφορικά με την εγκυρότητα της σύγκρισης».

Καλλιεργούν κάλπικα διλήμματα

Την ίδια ώρα, στη συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μη αναπλήρωση των περικοπών στους μισθούς στο Δημόσιο, στο όνομα... των προσλήψεων προσωπικού!

Συγκεκριμένα, στο αίτημα για μισθολογικές αυξήσεις και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι «το πλεόνασμα δεν επαρκεί», ενώ πρόβαλε το παραπάνω κάλπικο δίλημμα, λέγοντας ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι να κάνει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση και ότι αν υιοθετούσε τη θέση της ΝΔ, μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, τότε θα υπήρχε η δυνατότητα για αυξήσεις!

Πρόκειται για ένα ψευτοδίλημμα σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των εργαζομένων και συνολικά του λαού, που επιχειρεί να φέρει σε αντιπαράθεση την ανάγκη για ανάκτηση των απωλειών στους μισθούς με την ανάγκη για προσωπικό...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ