Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Βάζει σε εφαρμογή το χτύπημα του καθεστώτος των «διημέρων» στο τσίπουρο

Την οργή των μικρών αμπελοκαλλιεργητών προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να θέσει από φέτος σε εφαρμογή την αλλαγή του καθεστώτος των «διημέρων» στην παραγωγή και διακίνηση χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς.

Με αυτήν την αλλαγή - η οποία προβλεπόταν από τη νομοθεσία εδώ και χρόνια αλλά μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις δεν τολμούσαν να εφαρμόσουν - το «διήμερo» που ο μικρός αμπελοκαλλιεργητής έχει δικαίωμα να παράγει τσίπουρο ή τσικουδιά μετατρέπεται σε 12ωρο και, ταυτόχρονα, μπαίνει «κόφτης» διακίνησης στα 120 κιλά, κατ' ανώτατο όριο, ανά αποστακτική περίοδο και ανά φυσικό πρόσωπο, σε αντίθεση με το προηγούμενο καθεστώς που δεν έθετε περιορισμούς ως προς τη διακινούμενη ποσότητα.

Οπως καταγγέλλουν οι αμπελοκαλλιεργητές και οι μικροί αμβυκούχοι («καζανάδες»), αυτή η απόφαση τούς οδηγεί σε ολική καταστροφή, καθώς δεν θα μπορούν να παράγουν και να διακινούν τις ποσότητες χύμα τσίπουρου και τσικουδιάς που είναι απαραίτητες, προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα άκρως αναγκαίο για την επιβίωσή τους. Οπως υπογραμμίζουν, με την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος, η κυβέρνηση θέλει να στερήσει από τους αμπελοκαλλιεργητές το αναφαίρετο δικαίωμά τους να μπορούν να μεταποιήσουν το προϊόν που παράγουν (από σταφύλι σε στέμφυλα και μετά σε τσίπουρο ή τσικουδιά), ικανοποιώντας έτσι τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων και των πολυεθνικών που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα.

Το χύμα τσίπουρο και η τσικουδιά, όπως και οι μικροί αποσταγματοποιοί, έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο και της ΕΕ, προφανώς για να εξυπηρετηθούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μεγάλων βιομηχανιών και πολυεθνικών που παράγουν και διακινούν αλκοολούχα ποτά.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν παρέπεμψε την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ επειδή δεν εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά. Στη σχετική ανακοίνωσή της αναφερόταν ότι «σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, πρέπει να εφαρμόζεται ο ίδιος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης για την αιθυλική αλκοόλη που χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, εκτός εάν ισχύουν εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις», προσθέτοντας ότι «στην Ελλάδα δεν ισχύει καμία παρέκκλιση όσον αφορά τα αλκοολούχα ποτά τσίπουρο ή τσικουδιά, για τα οποία σήμερα εφαρμόζεται μειωμένος συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (50%), καθώς και εξαιρετικά μειωμένος συντελεστής (γύρω στο 6%) όταν παράγονται από μικρούς παραγωγούς, τους λεγόμενους "διήμερους" αποσταγματοποιούς».

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον Τύρναβο

Εντονες είναι οι αντιδράσεις στον Τύρναβο - περιοχή ονομαστή για το τσίπουρό της - όπου προχτές πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στο δημαρχείο, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου, του Συλλόγου Αμβυκούχων και της δημοτικής αρχής.

Στη συγκέντρωση αποφασίστηκε να υπάρξει άμεση αγωνιστική αντίδραση, απαιτώντας από την κυβέρνηση να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των «διημέρων».

Στην κατεύθυνση αυτή, οι εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής θα έχουν σήμερα συνάντηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και στις 6.30 μ.μ. θα πάρουν μαζικά μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Λάρισα, την οποία οργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

Αύριο Σάββατο θα ξαναγίνει συγκέντρωση στον Τύρναβο για να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με την πορεία του αγώνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος των μικρών παραγωγών τσίπουρου και τσικουδιάς(2020-05-06 00:00:00.0)
Για την αυθαίρετη απαγόρευση των ονομασιών «τσίπουρο» και «τσικουδιά» στους μικρούς παραγωγούς(2020-03-06 00:00:00.0)
Επιμένει στην εφαρμογή του εξοντωτικού νόμου για τσίπουρο - τσικουδιά(2020-02-21 00:00:00.0)
Η ΕΕ καταδικάζει σε αφανισμό μικρούς παραγωγούς και αμπελοκαλλιεργητές(2019-09-03 00:00:00.0)
Ερωτήσεις του ΚΚΕ σε Βουλή και Ευρωκοινοβούλιο(2019-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ