Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με απολύσεις και ελλείψεις το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Η κοροϊδία της κυβέρνησης, όταν έστηνε φιέστες για να διαφημίσει τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι τώρα παραπάνω από φανερή

Eurokinissi

Η κοροϊδία της κυβέρνησης, όταν έστηνε φιέστες για να διαφημίσει τη δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι τώρα παραπάνω από φανερή
Εκρηκτική κατάσταση περιγράφουν οι εκπρόσωποι του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ) των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου φοιτητές και εργαζόμενοι είναι αντιμέτωποι με διόγκωση προβλημάτων τόσο ως προς τους όρους σπουδών όσο και ως προς τα εργασιακά δικαιώματα.

Ο αριθμός των νέων θέσεων για το έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι σημαντικά μειωμένος, καθώς με στοιχεία της Διοικούσας Επιτροπής, την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά είχαν πάνω από 7.000 ώρες ΕΕΠ και πάλι υπήρχαν ελλείψεις. Φέτος, οι θέσεις περιορίζονται σε 3.360 ώρες, πράγμα που σημαίνει απολύσεις εκτάκτων που επί χρόνια καλύπτουν πάγιες ανάγκες, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για κατοχύρωση των συμβασιούχων των δύο ΤΕΙ. Ενισχυτικά 1.320 ώρες θα καλυφθούν από νέους επιστήμονες που θα αναλάβουν εξολοκλήρου την κάλυψη μαθημάτων για απόκτηση διδακτικής εμπειρίας.

Στην κατάσταση που διαμορφώνεται αναφέρθηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκτάκτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Πειραιά, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις συνέπειες των περικοπών και της υποχρηματοδότησης στους όρους σπουδών. Οπως τονίζουν, «τα προγράμματα σπουδών τροποποιούνται σε μια προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης και τα εργαστηριακά μαθήματα πρακτικά "αφαιρούνται" και μετατρέπονται σε διαλέξεις σε μορφή παρουσιάσεων, ενώ τα εργαστήρια πραγματοποιούνται σε ομάδες ανά δύο βδομάδες, προκειμένου να εκτονωθεί το πρόβλημα των υπεράριθμων φοιτητών». Τέτοια κατάσταση αντιμετωπίζουν για παράδειγμα οι φοιτητές Μηχανολογίας με τα εργαστηριακά δίωρα, όπως σημείωσε εκπρόσωπός τους.

Παράλληλα με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην εκπαιδευτική διαδικασία, που δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά σε εργαστήρια 60 ατόμων, αναφέρθηκαν και σε ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν, αφού και σε πολλά εργαστήρια η ίδια η φύση του αντικειμένου αφορά υλικά και μηχανήματα που μπορούν να γίνουν επικίνδυνα αν δεν υπάρχει επίβλεψη. Συνωστισμός υπάρχει και στα θεωρητικά μαθήματα, με 200 φοιτητές σε αίθουσες χωρητικότητας 130 ατόμων...

Αναφερόμενοι στα επιχειρήματα με τα οποία επιχειρείται να δικαιολογηθεί η νέα κατάσταση, σημειώνουν πως «εφευρίσκονται πρόχειρες δικαιολογίες πως πλέον το νέο Πανεπιστήμιο δεν απαιτεί πρακτική ενασχόληση των φοιτητών στους εργαστηριακούς πάγκους. Πρέπει να τονιστεί ότι ο πρακτικός χαρακτήρας των εργαστηρίων που καταργούνται είναι τεράστια υποβάθμιση στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του νέου πανεπιστημίου, μιας και οι απόφοιτοι του ιδρύματος θα καλούνται να βρουν εργασία με μηδενική πρακτική γνώση πάνω στο αντικείμενό τους», σημειώνουν οι εκπρόσωποι των εκτάκτων.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν να προκηρυχθούν άμεσα νέες θέσεις διδασκόντων μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου όλοι οι συμβασιούχοι να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς, να αφοσιωθούν στο σύνθετο διδακτικό και ερευνητικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν τη μονιμοποίηση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζεται αποκλειστικά ή επιθυμεί να εργαστεί πλήρως στο ΠΑΔΑ, τονίζοντας πως οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα μεγαλώσουν. Ζητούν επίσης αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αυξημένων αναγκών, άμεση υπογραφή των συμβάσεων για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος - καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν κανέναν προγραμματισμό ενώ μένουν ακάλυπτες ανάγκες - και κανένας να μην κληθεί να παρέχει έργο χωρίς να έχει υπογράψει. Θέτουν επίσης το ζήτημα της ενίσχυσης των υποδομών, αιθουσών διδασκαλίας, εργαστηρίων και λοιπού υλικοτεχνικού εξοπλισμού, που σε πολλές περιπτώσεις, όπως τονίζουν και οι φοιτητές, είναι απαρχαιωμένος και με ελλείψεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ