Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»
Αρχαιρεσίες με τη σφραγίδα της εργοδοσίας και των ανθρώπων της

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι καταγγελίες της ΔΑΣ

Σαφείς και αποκαλυπτικές οι... οδηγίες προς τους διευθυντές, για την αντιμετώπιση του ταξικού συνδυασμού
Σαφείς και αποκαλυπτικές οι... οδηγίες προς τους διευθυντές, για την αντιμετώπιση του ταξικού συνδυασμού
Από την προηγούμενη βδομάδα έχουν ξεκινήσει οι αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στη «Σκλαβενίτης» και από τις πρώτες μέρες επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) για το πώς «κόβουν και ράβουν» η εργοδοσία και τα στελέχη της.

Μέσα από τις περιοδείες που πραγματοποιούνται από τη ΔΑΣ στα καταστήματα της επιχείρησης, αρκετοί εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν τις πιέσεις του διευθυντικού μηχανισμού για συμμετοχή στις αρχαιρεσίες.

Οπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της ΔΑΣ, οι εκλογές διεξάγονται με τον πιο «ταιριαστό» τρόπο για ένα εργοδοτικό σωματείο, στο οποίο την απόλυτη πλειοψηφία έχουν τα διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης: Με καταμερισμό ανά κατάστημα, με τηλεφωνικές πιέσεις σε υπευθύνους καταστημάτων ώστε να κινητοποιήσουν και να συνοδέψουν εργαζόμενους με αυτοκίνητα στο χώρο των αρχαιρεσιών, ενώ αρκετοί προσέρχονται στις εκλογές κάτω από ασφυκτικές πιέσεις.

Στο χώρο των αρχαιρεσιών «υποδέχονται» τους εργαζόμενους διευθυντικά στελέχη, με το ψηφοδέλτιο στο οποίο φιγουράρουν τα ονόματά τους στο χέρι...

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι που δουλεύουν 4ωρα και «ευέλικτα» ωράρια, σε εντατικές και δύσκολες συνθήκες, στα ταμεία, στα ψυγεία, στις αποθήκες, καλούνται να ρίξουν στην κάλπη ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζουν διευθυντές καταστημάτων και στελέχη κεντρικών διευθύνσεων της επιχείρησης (προσωπικού, υποδομών, μισθοδοσίας, ασφαλείας). Ενα ψηφοδέλτιο που στο περιεχόμενό του εκφράζει τις επιδιώξεις και τους στόχους της εργοδοσίας και όχι τις ανάγκες και τα προβλήματα των εργαζομένων.

Μοιράζουν... οδηγίες σε προϊστάμενους και διευθυντές

Το γεγονός ότι στις φετινές αρχαιρεσίες συμμετέχει για πρώτη φορά το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ φαίνεται πως έχει θορυβήσει την εργοδοσία και τους ανθρώπους της στις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να διαμορφωθεί ένας αγωνιστικός πόλος μέσα στο σωματείο από εργαζόμενους που δεν δέχονται να στοιχηθούν πίσω από τις αξιώσεις της εταιρείας αλλά παλεύουν για τις δικές τους ανάγκες και αμφισβητούν τον έως σήμερα εργοδοτικό προσανατολισμό της πλειοψηφίας, παίρνουν και επιπλέον μέτρα.

Ετσι, σε ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε σε διευθυντές καταστημάτων μια μέρα πριν ξεκινήσουν οι αρχαιρεσίες, οι εκλογές χαρακτηρίζονται «ιδιαίτερα κρίσιμες για πολλούς λόγους» αλλά τελικά αναφέρεται... μόνο ένας, που εστιάζει αποκλειστικά στο ότι «το ΠΑΜΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό»!

Το ίδιο μήνυμα εφιστά την προσοχή στους διευθυντές να «κινητοποιήσουν» έγκαιρα τους εργαζόμενους.

«Το κείμενο δεν αποτελεί ανακοίνωση. Κατά συνέπεια, δεν το αναρτάτε στον πίνακα. Ενημερώνετε όμως προφορικά όλους τους συναδέλφους», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι... οδηγίες για την οργάνωση των αρχαιρεσιών. Κατά τ' άλλα, δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν πως το «ενωτικό ψηφοδέλτιο» και το σωματείο δεν διαχωρίζουν τους εργαζόμενους σε «στελέχη» και «απλούς εργαζομένους»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Γενική Συνέλευση του σωματείου πριν από τις εκλογές έγινε σε «κλειστό κύκλο», καθημερινή, στις 11 το πρωί, δηλαδή σε μέρα και ώρα που οι εργαζόμενοι ήταν αδύνατο να πάρουν μέρος!

Κάλεσμα ενίσχυσης της ΔΑΣ για σωματείο στα χέρια των εργαζομένων

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο τις καταγγελίες της ΔΑΣ για τις αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου.

Στη διακήρυξή της η ΔΑΣ σημείωνε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από ένα σωματείο που λειτουργεί ως «γραφείο Τύπου της επιχείρησης», που αναπαράγει τα επιχειρήματα του «κοινωνικού εταιρισμού», επαναλαμβάνοντας πως εργαζόμενοι, εργοδότες και μεγαλοστελέχη αποτελούν τάχα «μια οικογένεια». Για τη ΔΑΣ, αντίθετα, «οικογένεια» είναι το σύνολο των εργαζομένων «που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, έχουν τις ίδιες αγωνίες, τα ίδια βάσανα».

«Θέλουμε το σωματείο να είναι στα χέρια των εργαζομένων και όχι της εργοδοσίας, να παλεύει για την ικανοποίηση των πραγματικών μας αναγκών και όχι για τα κέρδη της εταιρείας. Να οργανώνει τον αγώνα για τα δικαιώματά μας, τους μισθούς, το ωράριό μας. Να παλεύει για να έχουμε όλοι σταθερή και πλήρη δουλειά με δικαιώματα. Να λειτουργεί δημοκρατικά και όχι πίσω από τις κλειστές πόρτες των κεντρικών γραφείων. Να ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους ώστε μέσα από συλλογικές διαδικασίες να αποφασίζουμε οι ίδιοι για όλα τα ζητήματα που μας αφορούν», τονίζει ανάμεσα σε άλλα η ΔΑΣ.

Καλεί σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της που αποτελεί τον «καθρέφτη» κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση. Καλεί κάθε εργαζόμενο να μη φοβηθεί, να αντιμετωπίσει με σθένος τις διευθυντικές πιέσεις, να δυναμώσει τις αντιστάσεις του στην επιχείρηση, στηρίζοντας το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο στις αρχαιρεσίες καθημερινά έως την Παρασκευή στην Αθήνα και τον Πειραιά και στη συνέχεια στις υπόλοιπες πόλεις που ακολουθούν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ