Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ
Εχασαν την αυτοδυναμία τους οι Χριστιανοκοινωνιστές

Εντείνεται η συζήτηση για το μέλλον του «μεγάλου συνασπισμού» αλλά και για την «αντιμετώπιση της ακροδεξιάς», που είναι γέννημα - θρέμμα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος

Η απερχόμενη κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών

Copyright 2018 The Associated

Η απερχόμενη κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών
ΜΟΝΑΧΟ.--

Η απώλεια της αυτοδυναμίας της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, ο καταποντισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και η σημαντική άνοδος άλλων πολιτικών δυνάμεων - στην πραγματικότητα εναλλακτικών του κεφαλαίου - χαρακτήρισαν τις τοπικές εκλογές για κυβέρνηση στο κρατίδιο της Βαυαρίας την Κυριακή. Το εκλογικό αποτέλεσμα ενισχύει ευρύτερες διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό συνολικά της Γερμανίας εντείνοντας τις συζητήσεις για το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, ενώ σε δύο βδομάδες έρχεται και άλλο «τεστ» με τις εκλογές στο κρατίδιο της Εσσης, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πτώση των Χριστιανοδημοκρατών. Επίσης, η είσοδος του εθνικιστικού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στη βαυαρική Βουλή φουντώνει τη συζήτηση περί «ακροδεξιού κινδύνου και μαύρου μετώπου», που δήθεν οι άλλοι διαχειριστές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, σοσιαλδημοκράτες «προοδευτικοί» και φιλελεύθεροι ...θα αντιμετωπίσουν. Ομως, ο φασισμός είναι δημιούργημα του ίδιου του σάπιου συστήματος εκμετάλλευσης και μόνο η πάλη για την ανατροπή του μπορεί να του βάλει φρένο.

Τα αποτελέσματα της Κυριακής

Η CSU, που είναι το αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) της Αγκελα Μέρκελ, παραμένει στην πρώτη θέση, αλλά με 37,2% και 85 έδρες (από 101), το μικρότερο ποσοστό στη μεταπολεμική ιστορία της, χάνοντας σχεδόν δέκα μονάδες από τις περασμένες εκλογές του 2013 (47,7%). Στη δεύτερη θέση, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο (8,9%), βρίσκονται οι Πράσινοι με 17,5% και 38 έδρες (από 18), στην τρίτη θέση το τοπικό βαυαρικό κόμμα «Ελεύθεροι Ψηφοφόροι» με 11,6% (+2,6%) και 27 έδρες (από 19). Ακολουθούν το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 10,2% (δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές) και 22 έδρες, ενώ το SPD έπεσε στην πέμπτη θέση με 9,7% (-10,9%) και 22 έδρες (από 42). Μικρή άνοδο σημείωσαν οι φιλελεύθεροι του FDP, οι οποίοι εισέρχονται στη Βουλή με 5,1% (+1,8%) και 11 έδρες και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Η Αριστερά» με 3,2% (+1,1%), που μένει εκτός τοπικού Κοινοβουλίου. Τα υπόλοιπα κόμματα έλαβαν το 5,4%, ενώ η συμμετοχή αυξήθηκε στο 72,4% (από 63,6%).

Στη «χαμένη εμπιστοσύνη» των ψηφοφόρων στη Βαυαρία απέδωσε η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, το εκλογικό αποτέλεσμα. «Οι καλές οικονομικές επιδόσεις και η πλήρης απασχόληση δεν αρκούν αν έχει χαθεί κάτι πολύ σημαντικό, η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς παράγοντες», είπε προσπαθώντας να διασκεδάσει την αντιλαϊκή πολιτική της «ελαστικής» εργασίας, των χαμηλών συντάξεων, της καταστολής. «Το μάθημά μου από τις χθεσινές εκλογές είναι ότι κι εγώ ως καγκελάριος πρέπει να κάνω περισσότερα, ώστε να υπάρχει εμπιστοσύνη και τα αποτελέσματα του έργου μας να είναι πιο εμφανή», κατέληξε...

Χτες, ο πρόεδρος της CSU και υπουργός Εσωτερικών της γερμανικής κυβέρνησης, Χορστ Ζεεχόφερ, και ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ, δήλωσαν πως η διαδικασία της διερευνητικής εντολής θα ξεκινήσει από αύριο, Τετάρτη, με στόχο οι διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση να διεξαχθούν άμεσα. Η ηγεσία της CSU εξέφρασε ξεκάθαρα την προτίμησή της προς τους «Ελεύθερους Ψηφοφόρους» ως κυβερνητικό εταίρο, ένα κόμμα που έτσι κι αλλιώς προέρχεται από τους κόλπους της και έχουν κοινές θέσεις. Ο πρόεδρος του κόμματος, Χούμπερτ Αϊβάνγκερ, δήλωσε πως το αποτέλεσμα «δείχνει την κατεύθυνση» και ζήτησε «αλλαγή στιλ» στη διακυβέρνηση με περισσότερο ...διάλογο με τους πολίτες.

Οι εναλλακτικές του συστήματος

Το εκλογικό αποτέλεσμα επιβεβαίωσε τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στα κόμματα που συγκυβερνούν σε απανωτούς «μεγάλους συνασπισμούς» (CDU/CSU - SPD), αλλά και τις μεγάλες δυνατότητες του αστικού συστήματος να διοχετεύει την όποια αμφισβήτηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε παράλληλα «μονοπάτια» ανώδυνα για την εξουσία του κεφαλαίου. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία του τηλεοπτικού δικτύου ARD, για την «ανάλυση της ψήφου», περίπου 200.000 ψηφοφόροι της CSU και του SPD ψήφισαν προχτές τους Πράσινους, οι οποίοι προσέλκυσαν και 140.000 νέους ψηφοφόρους. Οι Πράσινοι, πέρα από τις σοσιαλδημοκρατικής «φύσης» θέσεις τους, βρέθηκαν στο «παρά πέντε» να σχηματίσουν κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο με τη CDU και το FDP (συνασπισμός «Τζαμάικα») μετά τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2017. Η AfD προσέλκυσε μεταξύ άλλων 200.000 ψηφοφόρους από τη CSU και άλλους τόσους νέους ψηφοφόρους. Και τα δύο κόμματα πρεσβεύουν παρόμοιες αντιμεταναστευτικές και αντιισλαμιστικές θέσεις, εκφράζουν μια πιο σκληρή «γραμμή» του γερμανικού κεφαλαίου απέναντι στα εργατικά - λαϊκά στρώματα, αλλά και στο παζάρι εντός της ΕΕ σε διάφορα μέτωπα.

Συζητήσεις και ζυμώσεις

Ο αντίκτυπος που έχει το εκλογικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» συζητιέται έντονα στη Γερμανία. Οι διεργασίες για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού έχουν ξεκινήσει ήδη από τις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη 2017 εξαιτίας της μείωσης της δυνατότητας των παραδοσιακών «λαϊκών» κομμάτων CDU/CSU - SPD να εγκλωβίζουν πλατιά λαϊκά στρώματα, αλλά και προσωπικά της καγκελαρίου, Αγκ. Μέρκελ, που διανύει την τέταρτη θητεία της. Εξάλλου, ο σημερινός «μεγάλος συνασπισμός» είχε χαρακτηριστεί εξαρχής «θνησιγενής».

Το SPD θα ξεκινήσει έναν «εσωτερικό διάλογο» για τα αίτια της κατρακύλας, ενώ η πρόεδρός του, Αντρεα Νάλες, δεν έθεσε ζήτημα για το «μεγάλο συνασπισμό» καθώς η λειτουργία της κυβέρνησης «δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το εκλογικό αποτέλεσμα ενός κρατιδίου». Η ίδια πάντως εκτίμησε πως για το κακό αποτέλεσμα ευθύνεται και η κακή επίδοση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Το περιοδικό «Spiegel» προβλέπει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα αλλάξει τη Βαυαρία και τη Γερμανία. «Ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει υπουργός. Και το SPD δεν μπορεί πλέον να παραμένει στην κυβέρνηση», αναφέρει, και προσθέτει πως οι Πράσινοι κατάφεραν - αυτό που δεν πέτυχε ποτέ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη Βαυαρία - να εξελιχθούν σε αξιόπιστη εναλλακτική δύναμη. «Το SPD πρέπει να φύγει από τον μεγάλο συνασπισμό όσο ακόμη υφίσταται ως κόμμα. Το επίκεντρο αυτού του πολιτικού σεισμού βρίσκεται στη Βαυαρία και μπορεί να πυροδοτήσει ένα κύμα που θα σαρώσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», εκτιμά.

Αυτή η ήττα «μπορεί να σημάνει και το τέλος της Αγκ. Μέρκελ», εκτιμά η εφημερίδα «Die Welt», σημειώνοντας πως αυτή η στιγμή μπορεί να αλλάξει τα πάντα, τόσο στα κόμματα που απαρτίζουν τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) όσο και στη συνεργασία τους συνολικά, ενώ ήδη από καιρό ακούγεται το ενδεχόμενο να αναλάβει έστω μεταβατικά την καγκελαρία ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

«Χαιρέτισαν» Λεπέν, Σαλβίνι, Τζεντιλόνι

«Για την Ευρώπη ήταν μια ακόμη αποκαλυπτική Κυριακή», σχολίασε η επικεφαλής του εθνικιστικού - ευρωσκεπτικιστικού «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν, με αφορμή τις εκλογές στη Βαυαρία και τις δημοτικές εκλογές στο Βέλγιο: «Η δυναμική που καταγράφηκε από την AfD στη Βαυαρία και το "Vlaams Belang" στη Φλάνδρα επιβεβαιώνει μια μελλοντική ανατροπή των πολιτικών ισορροπιών τον ερχόμενο Μάη στο Ευρωκοινοβούλιο».

Ο επικεφαλής της εθνικιστικής - ευρωσκεπτικιστικής «Λέγκας» και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως το «παλιό σύστημα» εξοστρακίζεται: «Στη Βαυαρία, η αλλαγή νίκησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση ηττήθηκε», υποστήριξε. «Οι φίλοι της AfD εισέρχονται στο κρατιδιακό Κοινοβούλιο», συνέχισε, και κατέληξε: «Αριβεντέρτσι Μέρκελ, Σουλτς και Γιούνκερ». Οι Ιταλοί σοσιαλδημοκράτες - το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) - είδαν μια θετική εξέλιξη στις εκλογές στη Βαυαρία: «Είναι καλό ότι οι Πράσινοι πήραν σχεδόν διπλάσιες ψήφους από τους ακροδεξιούς εθνικιστές», σημείωσε ο πρώην ηγέτης του PD και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι.

  • Το Σάββατο το απόγευμα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Βερολίνο κατά του ρατσισμού και του νεοναζισμού ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της πρωτοβουλίας «αδιαίρετοι» (#unteilbar). Η διαδήλωση στηρίχτηκε μεταξύ άλλων και από το SPD, με τον σοσιαλδημοκράτη ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, να δηλώνει πως «δεν χρειαζόμαστε περιχαράκωση, αλλά περισσότερη διεθνή συνεργασία». Σύμφωνα με τους διοργανωτές η συμμετοχή ξεπέρασε τις 242.000.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ