Σάββατο 13 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 14 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Δίνουμε μαζί τον αγώνα για μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα!

Αποσπάσματα από τη Διακήρυξη μπροστά στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στις 7 Νοέμβρη

Στις 7 Νοέμβρη είναι για τους εκπαιδευτικούς οι εκλογές αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, και μπροστά σε αυτήν τη μάχη η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) καλεί τους εκπαιδευτικούς να κάνουν τη διαφορά ενισχύοντάς την. Αναλυτικά, στη Διακήρυξη για τις εκλογές μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Είναι καιρός να βάλουμε φραγμό στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών, να απαιτήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας. Με οργάνωση και αγώνα, με αλλαγή των συσχετισμών υπέρ του αγώνα και της ελπίδας, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!

Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση!

Είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είτε με κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, το κράτος έχει συνέχεια στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιούνται και τα Υπηρεσιακά Συμβούλια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες δίνουμε τη μάχη για να εμποδίσουμε και να ανατρέψουμε ρυθμίσεις που χτυπάνε τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, που είναι σε βάρος των συναδέλφων και της λειτουργίας των σχολείων.

Ακριβώς γι' αυτό έχουμε ανάγκη από αιρετούς που παλεύουν για τα συμφέροντα των εργαζομένων, αποκαλύπτουν τις αυθαιρεσίες της διοίκησης και συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική!

Οι αιρετοί με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

  • "Εσπασαν" το λεγόμενο απόρρητο των συνεδριάσεων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Ενημέρωσαν τους συναδέλφους για όλα τα ζητήματα.
  • Ηταν "το μάτι και το αυτί των σωματείων", πάλεψαν για τα δικαιώματα των συναδέλφων μέσα και έξω από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενημέρωσαν έγκαιρα τα συνδικάτα και μαζί με αυτά επέβαλαν λύσεις υπέρ των συναδέλφων, που ακύρωσαν τις τοποθετήσεις - "εξπρές" στην αρχή της χρονιάς, πριν ολοκληρωθούν οι υπηρεσιακές μεταβολές, και τις μαζικές υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων.
  • Υπερασπίστηκαν με αποφασιστικότητα θέσεις και διεκδικήσεις που απαντούν στις ανάγκες των σχολείων και των μαθητών, π.χ. να υπάρχει ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή που έχει ανάγκη για παράλληλη στήριξη. Να υπάρχει ανώτατο όριο στους 15 μαθητές ανά τμήμα για το Νηπιαγωγείο, την Α' και Β' Δημοτικού, τα εργαστήρια και τις κατευθύνσεις στη Δευτεροβάθμια.
  • Δεν έγιναν αξιολογητές σε κανένα επίπεδο. Στις συνεντεύξεις των υποψήφιων στελεχών εκπαίδευσης έβαλαν παύλα (-).

Με τον αγώνα μας εμποδίσαμε μέχρι τώρα μια εμβληματική μνημονιακή διάταξη, που την ονόμασαν "ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ", η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τη βελτίωση των εκπαιδευτικών, την κριτική σε άδικους διευθυντές και προϊσταμένους, την αναβάθμιση της παρεχόμενης γνώσης και τελικά τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, αλλά είναι όχημα εφαρμογής στην Εκπαίδευση όλων των αντεργατικών βάρβαρων πολιτικών: Απολύσεις, μειώσεις μισθών, μονιμοποίηση των άθλιων εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποίηση, τρομοκρατία όποιου διαφωνεί, διαμαρτύρεται και πρωτοστατεί στον δίκαιο λαϊκό αγώνα να μη γίνουν τα σχολεία παραμάγαζα και διαφημιστικές πινακίδες των επιχειρηματικών ομίλων. (...)

Αλλαξε τους συσχετισμούς!

Οι πλειοψηφίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού στον κλάδο (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ/ΠΕΚ, ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ/ΣΥΝΕΚ) αποτελούν μέρος του προβλήματος!

Η στάση αυτών των δυνάμεων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι μια ακόμα απόδειξη για το τι σημαίνει κυβερνητικός συνδικαλισμός.

Οι αιρετοί τους αποδέχονται όλο το πλαίσιο της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής, που γεννά φτώχεια και μνημόνια, που τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Αυτό το γεγονός καθορίζει τη στάση τους και στα Υπηρεσιακά Συμβούλια: Πρώην συνδικαλιστές και αιρετοί των ΕΡΑ/ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ) είναι σήμερα σύμβουλοι στο υπουργείο Παιδείας και εισηγούνται τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα. Πολλοί Διευθυντές Εκπαίδευσης και Περιφερειακοί Διευθυντές, που σήμερα υλοποιούν τις περικοπές και τον "εξορθολογισμό" στην Παιδεία, ήταν αιρετοί, στελέχη της ΔΑΚΕ, της ΔΗΣΥ/ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) και των ΕΡΑ/ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ).

Σε πολλά Υπηρεσιακά Συμβούλια οι αιρετοί που στηρίζονται από αυτές τις ηγεσίες αποδέχονται τις κυβερνητικές αποφάσεις και εγκυκλίους, υπογράφουν κενά και πλεονάσματα, αξιολογούν, στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική.

Η ΑΕΕΚΕ (πρώην στελέχη της ΠΑΣΚ) στην Πρωτοβάθμια προέβη σε "γάμο" με την ΕΡΑ και μαζί έφτιαξαν τη νέα κυβερνητική παράταξη, την ΕΚΕ. Μιλάνε για τον νέο "προοδευτικό πόλο" στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την ίδια στιγμή που λιβανίζουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Μην επιτρέψεις στην κυβερνητική παράταξη ΕΚΕ/ΣΥΝΕΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζουν πως δήθεν έχουν τη στήριξη των εκπαιδευτικών στην εξαπάτηση και στην κοροϊδία!

Μην επιτρέψεις στις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ/ΠΕΚ, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να ισχυρίζονται μετά τις 7 Νοέμβρη πως οι «εκπαιδευτικοί έστειλαν μήνυμα αλλαγής», δηλαδή να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έρθει η ΝΔ ή μια νέα συγκυβέρνηση με όλους μαζί.

Τους δοκίμασες για χρόνια! Γνωρίζεις καλά πού οδήγησε ο κυβερνητικός συνδικαλισμός το κίνημα στον κλάδο μας!

Μην τους δώσεις τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν για άλλη μια φορά την ψήφο σου!

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο συνάδελφο να προβληματιστεί για τη στάση των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και του ΜΕΤΑ ("Ενότητα - Πρωτοβουλία"). Ολα τα προηγούμενα χρόνια αυτές οι δυνάμεις δεν στήριξαν τη γραμμή της εναλλαγής αστικών κυβερνήσεων; Δεν έκαναν σημαία την κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστεράς";

Δεν καλλιεργούσαν αυταπάτες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν είναι "ευάλωτη" στις πιέσεις του κινήματος; Δεν στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξαπάτηση με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα; Για χρόνια, μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έβαζαν ως γραμμή πάλης στα συνδικάτα "κοινά αριστερά ψηφοδέλτια, να βγάλουμε αριστερό αιρετό";

Αυτή η γραμμή βοήθησε στην ανάπτυξη ενός κινήματος σύγκρουσης με την αντιλαϊκή πολιτική, ανεξάρτητα του ποιος κυβερνά ή καλλιέργησε αυταπάτες και οδήγησε σε απογοητεύσεις;

Η χρεοκοπημένη λογική της "ουράς" του κυβερνητικού συνδικαλισμού οδηγεί αυτές τις ηγεσίες στο να πολεμούν κάθε προσπάθεια που γίνεται ώστε οι ΕΛΜΕ και οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών να συμπορευτούν με τα Εργατικά Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Την ίδια στιγμή, κρατάνε ψηλά τα εξαπτέρυγα της ΑΔΕΔΥ και ταυτίζονται σε πολλές περιπτώσεις με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ (π.χ. στην εξαπάτηση με τη δήθεν υλοποίηση της δίχρονης Προσχολικής Αγωγής).

Ο προσανατολισμός που εκφράζουν αυτές οι δυνάμεις στο κίνημα δοκιμάστηκε!

Ηττήθηκε κατά κράτος, γιατί ήταν και είναι επιζήμιος για το κίνημα. Αυτή είναι η αλήθεια!

Η "επόμενη μέρα" για την οποία μιλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι χτισμένη με τα υλικά του χθες. Το τέλος των μνημονίων και η λεγόμενη "κανονικότητα" στην Εκπαίδευση δεν είναι τίποτε άλλο από την πιστή εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων και περικοπών.

  • Είναι εδώ οι 700 μνημονιακοί νόμοι, τα χαράτσια, τα ματωμένα πλεονάσματα έως το 2060, οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που οδηγούν την πλειοψηφία των συναδέλφων σε σύνταξη στα 67!
  • Είναι εδώ η δύσκολη καθημερινότητα που ζούμε στο σχολείο από την αρχή της χρονιάς. Οι περικοπές ωρών, το χτύπημα του ολοήμερου, το κλείσιμο των "ολιγομελών" τμημάτων στα ΕΠΑΛ, οι ανατροπές στις εργασιακές μας σχέσεις. Οι σχεδόν μηδενικές μεταθέσεις, η συμπλήρωση ωραρίου σε 4-5 σχολεία, η Παράλληλη σε 4-5 μαθητές!
  • Είναι εδώ οι απολύσεις χιλιάδων αναπληρωτών, τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα των συμβασιούχων, το τεράστιο κόστος διαβίωσης. Η κυβερνητική απάτη με εξαγγελίες για διορισμούς, που, όποτε και αν θα γίνουν, θα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών.
  • Είναι εδώ το σχολείο που στερεί όλο και περισσότερο το δικαίωμα των μαθητών στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, που ορθώνει νέα ταξικά τείχη για τα παιδιά των εργατικών οικογενειών, που διαχωρίζει και ξεσκαρτάρει νέους ανθρώπους.
Κόψτους εσύ τον αέρα με την ψήφο σου και τη συμμετοχή σου στον αγώνα!

Η ΝΔ πλειοδοτεί στα αντιλαϊκά μέτρα, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ως ο πιο γνήσιος εκφραστής των επιδιώξεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ για την Εκπαίδευση και συνολικότερα για την οικονομία και την κοινωνία. Η αλήθεια όμως είναι ότι από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ βαδίζουν στον ίδιο δρόμο, υπηρετούν τον ίδιο "θεό", την καπιταλιστική ανάπτυξη και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Τσίπρας και Μητσοτάκης στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ από κοινού υποστήριξαν ότι «οι εργοδότες πρέπει να έχουν λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της εκπαιδευτικής πολιτικής».

Συμφωνούν και οι δύο πως δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την άμεση μονιμοποίηση 25.000 συμβασιούχων στην Εκπαίδευση. Από την άλλη, συμφωνούν μέχρι κεραίας στα δεκάδες δισ. (3,65% του ΑΕΠ) που προέβλεπε ο περσινός προϋπολογισμός να δοθούν απευθείας σε επιχειρηματικούς ομίλους, και στα 4.2 δισ. που έδωσε η Ελλάδα το 2017 μόνο για ΝΑΤΟικές δαπάνες. Ταυτόχρονα, κανείς από τους δύο δεν είπε ότι θα καταργήσει έστω και έναν μνημονιακό νόμο από τους 700 και πλέον που θα εφαρμόζονται έως το 2060!

Υψωσε το ανάστημά σου ως εργαζόμενος και ως παιδαγωγός!

Το μέλλον των παιδιών μας δεν πρέπει να τους το χαρίζουμε!

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο φανερό πως δεν υπάρχει φιλολαϊκή προοπτική με τον λαϊκό παράγοντα στη γωνία, με το πλαίσιο της οικονομίας που θυσιάζει ζωές στη λογική "κόστους - οφέλους", όπως ζήσαμε στο Μάτι της Αττικής και αλλού.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θέλουν να εγκλωβίσουν το λαό και τον κλάδο σε μια ανούσια αντιπαράθεση, όπως έχουμε ζήσει και παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Προσπαθούν να χαράξουν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές όσο περισσότερο αποκαλύπτεται η κοινή στρατηγική τους σύμπλευση.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά, ότι το ΚΙΝΑΛ μπορεί να παίξει το ρόλο του καταλύτη σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής! Δείχνει πως όλοι μαζί βαδίζουν σε κοινό δρόμο, έχουν κοινό προορισμό τη σταθερότητα για το κεφάλαιο, που εξασφαλίζεται μέσα από τη μόνιμη ανασφάλεια για τους εργαζόμενους.

Μην ψάχνεις να βρεις τις διαφορές μεταξύ τους! Κάνε εσύ τη διαφορά! (...)

Δυνάμωσε το Πανεργατικό Μέτωπο, της ελπίδας και της προοπτικής!

Στις 7 Νοέμβρη ψήφισε "Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών", το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ στηρίζουν την αντιδραστική "αξιολόγηση"» (2017-06-10 00:00:00.0)
Καθυστερήσεις στις διαδικασίες στελέχωσης των σχολείων... (2015-06-05 00:00:00.0)
Οι αντιφάσεις τους για τους «όρους» (2013-05-18 00:00:00.0)
Διακήρυξη μπροστά στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (2010-10-24 00:00:00.0)
Για το ρόλο των υπηρεσιακών συμβουλίων (2009-01-22 00:00:00.0)
Ψηφίζουν σήμερα για υπηρεσιακά συμβούλια (2000-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org