Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ V
Ενας ακόμα τραυματισμός εργάτη στην κατασκευή της μονάδας

Καταγγελία από το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης

Ενας ακόμα εργάτης τραυματίστηκε στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V, πέφτοντας μέσα σε χαντάκι περίπου 3 μέτρων, το οποίο, σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, δεν ήταν περιφραγμένο.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη μέτρων ασφάλειας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των οικοδόμων.

Ειδικότερα σημειώνει: «Ο συνάδελφος που τραυματίστηκε εργάζεται στον εργολάβο ΚΟΛΛΙΑ που κατέχει τα πρωτεία στα εργατικά ατυχήματα, όπως και στις απολύσεις πρωτοπόρων εργαζομένων στο εργοτάξιο. Ολα αυτά και με τη στήριξη και την παρότρυνση του ανάδοχου του έργου, της ΤΕΡΝΑ, που είναι εις γνώση της τόσο τα εργατικά ατυχήματα όσο και οι απολύσεις».

Το Συνδικάτο, με αφορμή τα εργατικά «ατυχήματα» που σημειώνονται, όμως δεν καταγράφονται, καταγγέλλει επίσης τους μεγαλοεργολάβους που δραστηριοποιούνται στο έργο και τους ανθρώπους τους που «πιέζουν τους εργαζόμενους να δηλώσουν πως το ατύχημα έγινε με δική τους ευθύνη, να δηλώσουν πως υπήρχαν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Απειλούν ακόμα και με απόλυση τους εργαζόμενους που δεν ακολουθούν τις υποδείξεις τους!».

Οπως καταγγέλλει, «η λίστα των εργατικών "ατυχημάτων", των σακατεμένων συναδέλφων είναι μεγάλη και έχει τη σφραγίδα των μεγαλοκατασκεαυστικών εταιρειών που μπροστά στα κέρδη αδιαφορούν για τις ανθρώπινες ζωές, προσπερνάνε, για την ταχύτερη υλοποίηση των έργων, τα μέτρα ασφαλείας που τα αντιμετώπιζαν άλλωστε πάντα ως "κόστος". Τα επιχειρήματα "ήταν απρόσεκτος", "βιαζόταν", "κάπου φταίμε και εμείς οι εργαζόμενοι", εφευρέθηκαν και αναπαράγονται κατευθείαν από τα γραφεία των εργοδοτών με μόνο σκοπό να συσκοτίσουν τις αιτίες των εργατικών "ατυχημάτων"».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους στις κατασκευές να διεκδικήσουν οργανωμένα, μέσα από το Συνδικάτο, με πρώτο σταθμό την απεργία στις 8 Νοέμβρη: Στελέχωση και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Επιθεώρηση Εργασίας και ΕΦΚΑ. Να γίνονται πιο τακτικοί έλεγχοι στο εργοτάξιο που να καταγράφουν τις ελλείψεις και όχι να τις υποκρύπτουν. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικοδόμων για τα ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, γιλέκα, κράνη, μπότες, ατομικά σχοινιά και ζώνες ασφαλείας γι' αυτούς που εργάζονται σε υψόμετρο κ.ά.). Να τα πληρώσουν η ανάδοχος εταιρεία και οι υπεργολάβοι. Τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους και στα ΕΑΣ

Στο μεταξύ, τη διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τη σωρεία εργατικών «ατυχημάτων» που συμβαίνουν τον τελευταίο διάστημα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή έναν ακόμα τραυματισμό εργαζόμενου στις 4 Οκτώβρη.

Το «ατύχημα» υπέστη ο Μιχάλης Παγιατάκης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Παραρτήματος Αθήνας του Συνδικάτου, όταν πρέσα έπιασε το χέρι του και το έσπασε.

Το Συνδικάτο απαιτεί από τη διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας να σταματήσουν να επικαλούνται τα οικονομικά της εταιρείας και «με βάση αυτά να μην παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων και στο τέλος να χρεώνουν στους ίδιους τους εργαζόμενους την ευθύνη».

Αναλυτικότερα επισημαίνει τα εξής:

«Η εγκατάλειψη του εργοστασίου του Υμηττού έχει παραγίνει, οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των εργαζομένων είναι ορατοί, ένα σπίρτο, ένα τσιγάρο, φτάνει να γίνουν τα ΕΑΣ νέο "Μάτι". Τα κτίρια είναι ανοιχτά κολυμβητήρια, με τους κινδύνους ηλεκτροπληξίας ή και άλλων ατυχημάτων, πτώσεις κ.λπ., ορατότατους.

Στο εργοστάσιο του Υμηττού των ΕΑΣ, όπως επανειλημμένα μας αναφέρουν μέλη του Συνδικάτου μας, υπάρχει τεράστια αμέλεια, παράλειψη, συσσωρευμένη πλέον, σε μια σειρά από μέτρα συντήρησης εγκαταστάσεων, (...) όλου του εξοπλισμού, ηλεκτρολογικού, μηχανολογικού».

Ακόμα στο εργοστάσιο υπάρχει ασθενοφόρο «αλλά είναι ακατάλληλο (εγκαταλειμμένο - παροπλισμένο)», με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να περιμένει δύο ώρες το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε ένα σημείο που είναι μόλις 7 λεπτά από το Σύνταγμα.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να απαιτήσουν από τη διοίκηση την άμεση λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλειά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ