Κυριακή 28 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΛΑΟΙ
Σκόπιμες συγχύσεις...

Η ερώτηση «ποιο θα είναι το φινάλε της πολεμικής κρίσης στο Αφγανιστάν;» βασανίζει τη διεθνή κοινή γνώμη χωρίς πρακτική απάντηση. Αυτή η μέχρι στιγμής δυστοκία εξηγείται από τη φύση των δυνάμεων που αλληλοσυμπλέκονται με αυτή ή εκείνη τη μορφή. Η μία είναι η τεράστια διαφορά του ιμπεριαλιστικού μιλιταριστικού βάρους της δυτικής συμμαχίας και η πολιτική συγκατάθεση που εξασφαλίζει από το σύνολο σχεδόν των κρατών του πλανήτη, έστω και κατά ορισμένους αναλυτές, φαινομενικά. Η άλλη είναι ο τεράστιος όγκος των εξαθλιωμένων μουσουλμανικών πληθυσμών που συντάσσονται έτσι ή αλλιώς με το Ισλάμ και εκφράζουν αντιιμπεριαλιστικό κίνημα με θρησκευτικό κέλυφος.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και παρά τις πιεστικές υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης δε φαίνεται να κατόρθωσε να πείσει αυτούς τους πληθυσμούς ότι δεν πρόκειται για έναν πόλεμο εξαφάνισής τους που έχει και το θρησκευτικό στοιχείο, τουλάχιστον, εξ αντικειμένου. Σε πείσμα των ιμπεριαλιστών της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών η Ιστορία επιμένει ότι οι ρίζες του κακού είναι εξαιρετικά βαθιές και χρόνιες, ώστε να εξαφανιστούν με μια δήλωση ή ένα κροτάλισμα των δύο δακτύλων. Είναι πολλοί οι... εκ των προτέρων θεωρητικοί της επανάστασης που δυσφορούν ανυπόκριτα στο γεγονός ότι η διεθνής λαϊκή εξεγερτικότητα έχει μετατεθεί σε χώρες χωρίς ισχυρή βιομηχανική υποδομή, με καθυστερημένους πληθυσμούς που καθοδηγούνται από μουλάδες του Κορανίου.

Πρέπει να κατανοηθεί ότι σε έναν άκρως αντιφατικό κόσμο με πολλές ανεξέλεγκτες ιμπεριαλιστικές λειτουργίες, που βρίσκεται παγιδευμένος στο απόγειο της υποκειμενικότητας και των άπειρων ανταγωνισμών είναι σύνηθες φαινόμενο η εμφάνιση παρόμοιων καταστάσεων. Η ιστορική διαλεκτική των κοινωνιών ουδέποτε προκαθόρισε το κατάλληλο υποκειμενικό και αντικειμενικό μείγμα για να προκληθεί η φωτιά της εξέγερσης κι ο μετασχηματισμός της σε επανάσταση. Ο σημερινός υπερεθνικός ιμπεριαλιστικός κόσμος βρέθηκε στο διάβα του αντιμέτωπος με τους εξαθλιωμένους πληθυσμούς που συμβαίνει, λόγω ιστορικών αιτιάσεων να είναι μουσουλμανικοί και τους οποίους εξακολουθεί να εκμεταλλεύεται. Χτες ακόμη φαινόταν να έρχεται αντιμέτωπος με στερημένους αλλά και πολιτικοποιημένους πληθυσμούς στο χώρο του καπιταλισμού.

Το πρόβλημα δε βρίσκεται στο γιατί εχθές έτσι και σήμερα αλλιώς. Βρίσκεται στην αναζήτηση και στον προσδιορισμό δρόμου ή δρόμων που θα συμπλέξει τα εργατο-λαϊκά κινήματα ανατολής και δύσης σε ένα ενιαίο αντι-ιμπεριαλιστικό μέτωπο με αντι-καπιταλιστική κατεύθυνση. Το πέρασμα των εξαθλιωμένων μουσουλμανικών πληθυσμών στην επιρροή των μουλάδων είναι ζήτημα ιστορικής συγκυρίας. Το προχωρημένο προλεταριάτο της Δύσης από κοινού με την επαναστατική διανόηση οφείλουν να εξηγήσουν και να δείξουν σ' αυτούς τους πληθυσμούς τους δρόμους απαλλαγής τους από τα κάθε λογής θεοκρατικά ιερατεία.

Τέλος, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για τη φύση της μουσουλμανικής θρησκείας. Ας γίνει ξεκάθαρο ότι πολεμοκάπηλα ιερατεία υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες. Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να ικανοποιεί τη θρησκευτική του ανάγκη, αρκεί να μην προκαλεί με λόγια και έργα το διπλανό του. Από κάθε θρησκεία ας μείνει μόνο το κήρυγμα της αγάπης. Η διεθνής κρίση που φανερώθηκε ιδιαίτερα μετά την εγκληματική ενέργεια της 11ης Σεπτέμβρη του 2001 δεν είναι ζήτημα θρησκευτικών διαιρέσεων. Είναι ζήτημα ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή με επίκεντρο το Αφγανιστάν και τελειοποίησης όπλων μαζικής καταστροφής.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη σαρία(2018-01-10 00:00:00.0)
Νέα «θρησκευτική» επίθεση σε δικαστήριο και ναούς...(2011-02-09 00:00:00.0)
Προσχήματα, διαστρεβλώσεις και χειραγώγηση(2006-02-12 00:00:00.0)
Αιματοχυσία μετά από σκληρές συγκρούσεις(2004-04-29 00:00:00.0)
Ο πραγματικός πόλεμος της «μαντίλας»(2004-01-11 00:00:00.0)
Κελεύσματα θρησκευτικού διαχωρισμού(2000-09-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ