Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Με σφραγίδα ΗΠΑ...

Τα όσα περιγράφονται στο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο για την περιοχή, «κουμπώνουν» με τα αμερικανικά σχέδια για την περιοχή, έτσι όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί και στις συνεχείς επισκέψεις και παρεμβάσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ, ο οποίος έχει κάνει γνωστό ότι υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να αποκτήσουν το λιμάνι της πόλης, ενώ με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την ανάγκη για ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης ως «ενεργειακού κόμβου και επίσης ενός κόμβου μεταφορών» για τα αμερικανικά σχέδια, την ενεργειακή «απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία κ.τ.λ.

Στην τελευταία μάλιστα επίσκεψή του προ ολίγων ημερών στην Αλεξανδρούπολη, ο Πάιατ μίλησε για «συνδυασμό στρατηγικών σχεδίων: Την ιδιωτικοποίηση του λιμένα (...) Τον πλωτό σταθμό επανυγροποίησης αερίου, που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει. Την ολοκλήρωση του αγωγού TAP. Την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας ενός διασυνδετήριου αγωγού (σ.σ. IGB). Την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας. Και την πιθανότητα επίσης νέων σιδηροδρομικών γραμμών».

Δήλωνε ακόμα πως με τον δήμαρχο της πόλης μοιράζονται «μια αίσθηση ανυπομονησίας και κατανόησης ότι πρέπει να αδράξουμε τις ευκαιρίες τώρα αμέσως», ενώ επισκεπτόμενος το λιμάνι της πόλης και στέλνοντας σήμα στην κυβέρνηση να μην αργοπορεί άλλο τις διαδικασίες, έλεγε ότι «αναμένουμε με ανυπομονησία την οριστικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ των όρων αναφοράς γι' αυτό το σχέδιο», εκφράζοντας δημόσια την «ελπίδα» ότι θα καθοριστούν τέτοιοι «όροι ώστε αμερικανικές εταιρείες, αμερικανικό κεφάλαιο να επιλέξουν να είναι μέρος αυτής της ευκαιρίας. Αλλά, φυσικά, αυτό εξαρτάται από αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση στις επόμενες λίγες βδομάδες»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ