Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΛΑΡΙΣΑΣ
Φοροκυνηγητό στους φτωχούς, στο απυρόβλητο οι μεγαλοοφειλέτες

Εναν ακόμη ισολογισμό - απολογισμό ο οποίος αποτύπωσε με αριθμούς το μέγεθος της φοροληστείας που εξαπέλυσε, κατά το έτος 2017, έφερε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή Λάρισας (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΛΑΕ κ.ά.).

Συγκεκριμένα, τα ανταποδοτικά και οι φόροι κάθε λογής που κλήθηκαν να πληρώσουν οι Λαρισαίοι ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και άγγιξαν τα 27 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4 εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2017. Παράλληλα, συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά η υποχρηματοδότηση από κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), που έμειναν καθηλωμένοι στα 13 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό για την πολιτική που εφαρμόζει η δημοτική αρχή - η οποία, κατά τ' άλλα, προβάλλει το «μύθο» της δήθεν ευαίσθητης κοινωνικά - είναι το γεγονός ότι έχει εξαπολύσει φοροκυνηγητό σε 40.000 δημότες που οφείλουν ποσά από 293,47 μέχρι 1.000 ευρώ, συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, με τη δέσμευση των φορολογικών ενημεροτήτων, ενώ, με το πρόσχημα ότι «αδυνατεί» να τους βρει, αφήνει στο απυρόβλητο τους μεγαλοφειλέτες του δήμου (περίπου 1.500) που χρωστάνε το 75% των ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλών, ύψους 19,5 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά βασικά έργα υποδομής, οι «τρύπες» παραμένουν (π.χ. αντισεισμικός έλεγχος των δημοτικών κτιρίων, βελτίωση του αντιπλημμυρικού συστήματος της εσωτερικής κοίτης του Πηνειού, αντιπυρική προστασία των σχολικών κτιρίων κ.λπ.), ενώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ», που «τρέχει», επιβαρύνουν ήδη το δήμο με 2 εκατ. ευρώ, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες κυβέρνησης και δημάρχου, αφού καλείται να πληρώσει από ίδιους πόρους σημαντικό ποσοστό των προϋπολογισμών των προς ένταξη έργων.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή, εναρμονιζόμενη πλήρως με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που εφαρμόζεται στους προϋπολογισμούς των δήμων και το οποίο ψήφισαν όλοι μαζί, «δεξιοί» και «αριστεροί», στο Δημοτικό Συμβούλιο, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προωθεί όλες τις αντιδραστικές κατευθύνσεις, εντείνοντας το φοροκυνηγητό και τα επόμενα χρόνια, καθηλώνοντας τους ΚΑΠ στα ίδια επίπεδα, οδηγώντας τις υπηρεσίες του δήμου στην υποστελέχωση ή στην παράδοσή τους σε ΚΟΙΝΣΕΠ (δεν προβλέπεται ούτε και την επόμενη 4ετία ενίσχυση των υπηρεσιών του δήμου με μόνιμο προσωπικό, ενώ θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται ο εργασιακός μεσαίωνας των συμβασιούχων, των 2μηνιτών, των 8μηνιτών κ.λπ.), αφήνει στα αζήτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, προωθεί τις συνέργειες μέσω των ΣΔΙΤ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, καταψήφισαν τον ισολογισμό και το ΜΠΔΣ της δημοτικής αρχής, καλώντας σε αγώνα, μέσα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ