Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Πιθανή βλέπει μία συμφωνία ο Μπαρνιέ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Εφικτή» χαρακτήρισε χτες την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) μέχρι τις 17 Οκτώβρη ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε χτες σε διευθυντικά στελέχη εταιρειών και επιχειρηματίες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εξήγησε ότι η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ είναι ήδη έτοιμη κατά 80 - 85%, αλλά παραμένουν ορισμένα βασικά «εμπόδια», όπως οι τελωνειακοί έλεγχοι στα σύνορα Ιρλανδίας (χώρα - μέλος της ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (τμήμα του ΗΒ). Διαβεβαίωσε πως η ΕΕ «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να εξασφαλίσει «όσο το δυνατόν περισσότερο την ομαλή κίνηση αγαθών κατά μήκος των συνόρων της Β. Ιρλανδίας». Πρόσθεσε πως οι κτηνιατρικοί έλεγχοι και οι έλεγχοι για την ασφάλεια τροφίμων θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα σύνορα. Πρόσθεσε πως το Brexit θα πυροδοτήσει την ανάγκη για μια σειρά υπηρεσίες όπως οι τελωνειακές, οι έλεγχοι τήρησης και συμμόρφωσης σειράς προϊόντων από τη Βρετανία με τις προδιαγραφές της ΕΕ. «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη δικαιότερη συμφωνία για το μέλλον», τόνισε, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί «με εκδικητικό πνεύμα» απέναντι σε μια χώρα που «παραμένει σύμμαχος και εταίρος μας».

Επανέλαβε ότι ακόμη και με επίτευξη συμφωνίας οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να προσαρμοστούν», σημειώνοντας πως μετά το Brexit η κατάσταση δεν θα παραμείνει η ίδια. Το κόστος μιας αποχώρησης της Βρετανίας χωρίς συμφωνία «θα ήταν πολύ υψηλό» και ουδέποτε συμπεριλήφθηκε στα σενάρια που επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, είπε ο Μπαρνιέ, καταλήγοντας ότι «το Brexit δεν έχει προστιθέμενη αξία, είναι ένα παιχνίδι χωρίς νικητή». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα υπάρξει στο μέλλον νέα συμφωνία συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ