Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις με Πρόντι και Γουέστον

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, παρότι η διαδικασία για επίλυση του προβλήματος και η ενταξιακή πορεία αλληλοεπηρεάζονται.

Δήλωσε επίσης ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν μέχρι το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παράθυρο ευκαιρίας, ώστε να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Πρόντι εξέφρασε λύπη, γιατί οι Τουρκοκύπριοι δε συμμετέχουν στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα κάνει ό,τι μπορεί προς την κατεύθυνση αυτή.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η Ενωση παρά το γεγονός ότι δε θα δεχτεί καμιά απόκλιση από θεμελιώδεις αρχές, δεν μπορεί να επιβάλει ο,τιδήποτε και μόνο οι δυο κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να επιλύσουν το πρόβλημα.

Μιλώντας χτες το πρωί σε κοινή Συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μετά την ολοκλήρωση των επίσημων συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πρόντι επανέλαβε ότι η Κύπρος βρίσκεται μπροστά από τις άλλες χώρες σε ό,τι αφορά τις προετοιμασίες ένταξης στην ΕΕ και έχει πειστεί ότι θα βρίσκεται στην πρώτη ομάδα Διεύρυνσης.

Συνεχάρη, επίσης, την κυπριακή κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει επιτελέσει στη διαδικασία ένταξης.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξάλλου, χαρακτήρισε σταθμό με ενθαρρυντικά μηνύματα για την Κύπρο, την επίσκεψη του Ρομάνο Πρόντι, αφού όπως τόνισε, είναι η πρώτη φορά που πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισκέπτεται το νησί.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Πρόντι, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση και το μέλλον της Ευρώπης, την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί παγκοσμίως μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Λυπάται» ο Ντενκτάς

Ο Ραούφ Ντενκτάς διατύπωσε τον ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε γνωρίζει τις πραγματικότητες στην Κύπρο και εξέφρασε λύπη, γιατί δεν αποδέχτηκε την πρόκλησή του για να μεταβεί στα κατεχόμενα και να τον ενημερώσει.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Πρόντι ότι το Κυπριακό θα μπορούσε να λυθεί σε ένα μήνα, ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι αν αυτή είναι η αντίληψη του κ.Πρόντι δεν υπάρχει προοπτική.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έκαμε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ύστερα από συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Ο κ.Γουέστον και ο Ραούφ Ντενκτάς περιορίστηκαν να δηλώσουν ότι είχαν μια εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα συνάντηση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την αναχώρηση του Αμερικανού αξιωματούχου, ο Ντενκτάς επανέλαβε τα γνωστά του επιχειρήματα ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και οι λεγόμενες πραγματικότητες στην Κύπρο.

Σε ερώτηση κατά πόσον τον έπεισε ο κ. Γουέστον να επιστρέψει στη διαδικασία, ο Ντενκτάς, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διαδικασία και θα πρέπει να προετοιμαστεί το έδαφος για οποιαδήποτε νέα διαδικασία ή νέα συνάντηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ