Σάββατο 27 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ 2002
Καθρέφτης της αντιλαϊκής και αυταρχικής πολιτικής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Πατάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2002

Ημερήσιος Κήρυκας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πατάκης, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 2002, αποκάλυψε τους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς του προϋπολογισμού της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι θυσίες που επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους για την εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, με τη δημιουργία του ευρώ, παραμένουν χωρίς αντίκρισμα στον προϋπολογισμό για το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, ενώ αντίθετα αυξάνουν την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Τόνισε επίσης ότι οι περικοπές δημιουργούν νέα προβλήματα για τη μελλοντική ύπαρξη ή τη χρηματοδότηση των δράσεων των διαρθρωτικών ταμείων και λόγω ανυπαρξίας πόρων, αλλά και λόγω πολλαπλασιασμού των δράσεων που καλούνται να χρηματοδοτήσουν όπως αυτών για τις μεθοριακές περιοχές. Συγκεκριμένα στην παρέμβασή του επισήμανε τα εξής:

«Ο προϋπολογισμός του 2002 της ΕΕ είναι ένας καθρέφτης της αντιλαϊκής αυταρχικής πολιτικής της. Ενας προϋπολογισμός διαχείρισης συμφερόντων που δεν εμφανίζει, έστω και για προπαγανδιστικούς λόγους, κεντρικούς στόχους για την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού δε γίνεται καμία σοβαρή ουσιαστική προσπάθεια για αναδιανομή του εισοδήματος προς τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές και τα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν από την ανεργία, την υποαπασχόληση και τη φτώχεια. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβάλλεται στα κράτη - μέλη και στην ίδια την ΕΕ λιγοστεύουν ακόμα και τα κονδύλια που μέχρι τώρα διατίθενται.

Οι αγροτικές δαπάνες συνεχώς μειώνονται με τραγικά αποτελέσματα για τους αγρότες, σε μία προσπάθεια να πληρώνουν οι εθνικοί προϋπολογισμοί την αντιαγροτική πολιτική που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες.

Αντίθετα, μετά το τρομακτικό χτύπημα της 11ης του Σεπτέμβρη η ΕΕ καλείται να χρηματοδοτήσει τη διακυβερνητική συνεργασία στο λεγόμενο χώρο δικαιοσύνης, δηλαδή το φακέλωμα και τη δίωξη των πολιτών που υπερβαίνουν τα ανεκτά από το σύστημα όρια αντίστασης και αντίδρασης.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ θα καταψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό, γιατί αντί να επιλύσει θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στους εργαζόμενους, τους αγρότες, και τις μικρές επιχειρήσεις. Αντί να συμβάλει στην ειρήνη στον κόσμο, προωθεί τον πόλεμο και την ιμπεριαλιστική ηγεμονία. Αντί να προστατεύει τα συλλογικά και ατομικά δημοκρατικά, πολιτικά, εργασιακά δικαιώματα τα καταλύει».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org