Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΧΙΟΥ
Παρέμβαση για τα φαινόμενα ρατσισμού σε βάρος προσφυγόπουλων

Τις ξενοφοβικές αντιδράσεις απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που θέλουν να πάνε σχολείο, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου

Copyright 2016 The Associated

Τις ξενοφοβικές αντιδράσεις απέναντι σε αυτά τα παιδιά, που θέλουν να πάνε σχολείο, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου
Τις ευθύνες της δημοτικής αρχής για το ρατσισμό και την ξενοφοβία που καλλιεργείται από την αυτοαποκαλούμενη Παγχιακή Επιτροπή Αγώνα με αφορμή τα προσφυγόπουλα, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου.

Συγκεκριμένα, σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει:

«Στο εξώδικο της αυτοαποκαλούμενης Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα προς τα σχολεία που θα στηρίξουν τις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), φωτογραφίζονται οι προθέσεις τους για το Προσφυγικό και φυσικά για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, με όπλο τον ξενοφοβικό, ρατσιστικό, μισάνθρωπο λόγο. Παρά την πανελλαδική κατακραυγή, δηλώνουν ότι θέλουν σχολεία "καθαρά" και ότι είναι δικαίωμά τους να αποφασίζουν γι' αυτό.

Η θρασύτητά τους ξεπερνά εαυτούς, αφού φτάνουν σε σημείο να ζητούν την επιτροπεία της διοίκησης των σχολείων για σχετικά θέματα και παρέμβαση στη διδακτική και παιδαγωγική πράξη. Αποπέμπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα του παιδιού, που δεν σχετίζονται με χρώμα, εθνικότητα, φυλή ή θρήσκευμα.

Μέσα απ' όλο το γκρίζο και ζοφερό τοπίο και ενώ θα περιμέναμε η δημοτική αρχή να αρθρώσει λόγο, να δυναμώσει τη λαϊκή αλληλεγγύη, να σταθεί υπέρμαχος όλων των αρχών και ιδεών του πολιτισμού που χαρακτηρίζει το νησί μας και την προσφυγική καταγωγή των περισσοτέρων μας, αρκείται σε μια δήλωση του δημάρχου ο οποίος αρνείται να κατονομάσει τους υπεύθυνους αυτής της κατάστασης και της αναταραχής στα σχολεία της Χίου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και ο μέχρι τώρα επικεφαλής της σιωπούν ένοχα, αφού και αυτοί μαζί με τη δημοτική αρχή θωπεύουν τη συγκεκριμένη Επιτροπή, που ορθώς χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ επιτροπή μίσους. Αλλωστε η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, που είναι ο βασικός πολιτικός φορέας τους, χρήζει ερμηνείας της Πυθίας για να καταλάβει κανείς τι λέει.

Η περιφερειακή αρχή της κ. Καλογήρου αρκείται σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και κλείνει τα μάτια σε πρωτοκλασάτα στελέχη της που μετέχουν ενεργά στην καλλιέργεια της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Η Ιερά Μητρόπολη φαίνεται ότι ...διαβάζει τας Γραφάς ή δεν θεωρεί άξια λόγου τη δική της παρέμβαση, στήριξης του πλησίον.

Ενώ μια σειρά μαζικοί φορείς πήραν θέση υπέρ της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ενώ καταδίκασαν την Παγχιακή Επιτροπή που υποθάλπει και καθοδηγεί αυτό το μίσος, όλοι αυτοί απουσιάζουν εκκωφαντικά, δίνοντας μαθήματα καλής συμπεριφοράς απέναντι σε όσους ποντάρουν στις εκλογές, στα ξενοφοβικά και ρατσιστικά σύνδρομα. Επιτέλους ας βγουν να μιλήσουν ξεκάθαρα. Επιτέλους ας καταλάβουν ότι αυτή η σιωπή τούς καθιστά συνένοχους στην καλλιέργεια του εθνικισμού και του διχασμού της τοπικής κοινωνίας.

Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" μένουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας και απαιτούμε από τη δημοτική αρχή: Να καταδικάσει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που με σκοπό το κέρδος μετατρέπουν τους λαούς σε θύματα των πολέμων τους, να απαιτήσει να κλείσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Να διεκδικήσει δυναμικά από την κυβέρνηση την άμεση προώθηση των προσφύγων στην ενδοχώρα και εκεί να γίνονται η καταγραφή και η χορήγηση ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων, για να μεταβεί ο καθένας στη χώρα που επιθυμεί. Να απαιτήσει από την κυβέρνηση για το διάστημα παραμονής τους στο νησί οι συνθήκες διαβίωσής τους να είναι αξιοπρεπείς. Να στηρίξει έμπρακτα και στο βαθμό που της αναλογεί την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στα σχολεία με ΔΥΕΠ, να λάβει σαφή θέση απέναντι στο δηλητήριο του ρατσιστικού μίσους, της ξενοφοβίας και του διχασμού που χύνει η Παγχιακή Επιτροπή, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Να πάρει θέση στο πλευρό των παιδιών των προσφύγων και να συνδράμει το έργο των εκπαιδευτικών και των δομών υποδοχής, χωρίς χρονοτριβές».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org