Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ερωτήματα για υπόθεση του δημοσιογράφου Κασόγκι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την τύχη του Σαουδάραβα αγνοούμενου δημοσιογράφου της «Washington Post» Τζαμάλ Κασόγκι, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν στις 2 Οκτώβρη όταν πήγε στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη για να δηλώσει το γάμο του με την Τουρκάλα σύντροφό του.

Η υπόθεση του Κασόγκι, που ήταν γνωστός και σκληρός επικριτής της σαουδαραβικής μοναρχίας, προκάλεσε μέσα στο τελευταίο 24ωρο τις αντιδράσεις του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαβεβαίωσε πως θα μιλήσει με Σαουδάραβες αξιωματούχους για να ενημερωθεί για την υπόθεση. Χτες, αντέδρασε επίσης και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που κάλεσε τη Σαουδική Αραβία να διερευνήσει την εξαφάνιση του Κασόγκι.

Επιπλέον, στην Αγκυρα, ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, μιλώντας στο δίκτυο «CNN Turk», χαιρέτισε την απόφαση της Σ. Αραβίας να επιτρέψει στις τουρκικές αρχές να επιθεωρήσουν το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο ερευνών για τον εντοπισμό του δημοσιογράφου. Πριν από λίγες μέρες, πάντως, άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι ο δημοσιογράφος σφαγιάστηκε μέσα στο προξενείο και ότι η σορός του απομακρύνθηκε.

Σε κύριο άρθρο της εφημερίδας «Washington Post», καλείται η κυβέρνηση Τραμπ να κάνει «συντονισμένη προσπάθεια για να διαλευκάνει την εξαφάνιση» του Κασόγκι και «αν η Σ. Αραβία δεν ανταποκριθεί σε πρώτο στάδιο, να διακόψει κάθε στρατιωτική συνεργασία με το σαουδαραβικό βασίλειο».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ