Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Γυαλιά όρασης ... με το κιάλι για τους ασφαλισμένους

Στην ενεργοποίηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία αλλάζει η διαδικασία χορήγησης και αποζημίωσης οπτικών ειδών προχώρησε από 1/10 ο ΕΟΠΥΥ. Μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν να αγοράζουν γυαλιά με ηλεκτρονική συνταγή από οφθαλμίατρο πληρώνοντας όλη την αξία του είδους στο κατάστημα οπτικών. Καταθέτοντας στη συνέχεια την απόδειξη στις κατά τόπους Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, αποζημιώνονταν ένα μέρος της αξίας, μετά από 12 μήνες.

Τώρα εισάγει το νέο μέτρο της έκδοσης voucher αξίας 100 ευρώ από τον οφθαλμίατρο για τον ασφαλισμένο. Οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού θα λαμβάνουν από τον οφθαλμίατρο την ηλεκτρονική γνωμάτευση για το οφθαλμικό πρόβλημα και τη σχετική βεβαίωση πληρωμής για το είδος που πρέπει να λάβουν. Με αυτά τα δύο έντυπα θα απευθύνονται σε ελεγκτή γιατρό για έγκριση και στη συνέχεια σε κατάστημα οπτικών όπου θα δίνουν το voucher και θα παίρνουν τα οπτικά τους. Τη διαφορά από τη συνολική αξία και πάλι θα την καταβάλλουν οι ίδιοι.

Οι ιδιοκτήτες των οπτικών καταστημάτων αντιδρούν, αρνούνται να υλοποιήσουν το μέτρο και να παραλαμβάνουν τα voucher, καταγγέλλοντας ότι έτσι θα οδηγηθούν σε λουκέτο τα μικρά καταστήματα, καθώς «θα εισπράττουν μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος ενώ θα φορολογούνται για όλο το ποσό». Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα παραπάνω ως «μέτρο εξυπηρέτησης και ικανοποίησης των αναγκών των ασφαλισμένων», αποσιωπώντας βέβαια ότι έτσι κι αλλιώς οι ασφαλισμένοι θα χρυσοπληρώνουν τη διαφορά. Παράλληλα, έχουν μειωθεί οι παροχές και σ' αυτόν τον τομέα, καθώς πλέον οι ασφαλισμένοι έχουν το «δικαίωμα» να ανανεώνουν τα γυαλιά τους κάθε τέσσερα χρόνια (!), προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ