Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΓΔΜ
Εκβιασμοί, πιέσεις και «μαγειρέματα» για τις συνταγματικές αλλαγές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Με φόντο την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στα Δυτικά Βαλκάνια, ξεκίνησε χτες η κοινοβουλευτική διαδικασία στα Σκόπια για την προώθηση των απαιτούμενων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει η συμφωνία των Πρεσπών, δίχως να είναι ξεκάθαρο εάν η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, έχει ήδη εξασφαλίσει τα 2/3 των μελών της 120μελούς Βουλής, δηλαδή τις ψήφους 80 βουλευτών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Ζ. Ζάεφ επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (την οποία αντιθέτως επιζητεί το δεξιό VMRO-DPMNE της αξιωματικής αντιπολίτευσης) με την προσδοκία πως θα καταφέρει μέσα στις επόμενες μέρες να «αποσπάσει» τις ψήφους τουλάχιστον 9 βουλευτών της αντιπολίτευσης. Πληροφορίες τηλεοπτικών καναλιών στα Σκόπια (π.χ. φιλοκυβερνητικό δίκτυο «Telma TV») ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός έχει εξασφαλίσει ήδη τις ψήφους έξι αντιπολιτευόμενων βουλευτών, όμως ακόμη και έτσι απέχει αρκετά από τον επιδιωκόμενο στόχο.

Ο Ζάεφ, μιλώντας χτες το πρωί σε ανοιχτή συζήτηση στα Σκόπια με τίτλο «Γέφυρες ή Τείχη; Η Μακεδονία και τα Δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη», υποστήριξε ότι ο λαός της χώρας του «μίλησε στο δημοψήφισμα» και ότι πλέον θα πρέπει «να αναλάβουν τη σκυτάλη οι θεσμοί». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση (μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας) ενέκρινε το σχέδιο για τις συνταγματικές αλλαγές προωθώντας το στη Βουλή. Η πρώτη ψηφοφορία επί της κυβερνητικής εισήγησης για τις συνταγματικές αλλαγές προσδιορίζεται κατά πάσα πιθανότητα για την Τρίτη 16 Οκτώβρη.

Ο ίδιος απέφυγε να πει ξεκάθαρα εάν έχει εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών ώστε να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές, λέγοντας πως αυτό θα φανεί και κατά τις συζητήσεις στη Βουλή. Μιλώντας (βράδυ Δευτέρας) στο «Euronews» εμφανίστηκε απρόθυμος για τη διεξαγωγή νέων εκλογών υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να διεξαχθούν μόνο εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια και δεν εξασφαλιστούν τα 2/3 των ψήφων της Βουλής. Κάλεσε έτσι τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να υποστηρίξουν την προσπάθεια εκτιμώντας ότι η αντιπολίτευση «θέλει χωρίς αμφιβολία την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ». Και τόνισε με νόημα: «Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό. Θα κάνουμε οτιδήποτε για να το καταφέρουμε! Η Μακεδονία δεν χρειάζεται εκλογές».

Η ηγεσία του VMRO-DPMNE πάντως επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ ο πρώην αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Νίκολα Γκρούεφσκι, που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο φυλάκισης λόγω διαφθοράς, κάλεσε ξανά τους βουλευτές του κόμματος «να μην ενδώσουν σε εκβιασμούς».

Πιέσεις και εκβιασμοί από τον επίτροπο Χαν

Σε κάθε περίπτωση, η «αλίευση» των επιθυμητών ψήφων από την κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών πλευρών, εντός και εκτός Σκοπίων.

Σε συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, κλιμάκωσε τις πιέσεις στους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE καλώντας τους να δείξουν «με έργα, όχι μόνο με λόγια» πως στηρίζουν την ένταξη της χώρας τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ισχυρίστηκε (δίχως να καταθέσει κάποιες αποδείξεις) ότι ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης «απειλούν» όσους βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση, υπέρ της πραγματοποίησης συνταγματικών αλλαγών, και να υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών παρά την κομματική γραμμή. Κάλεσε το VMRO-DPMNE να σταματήσει «αυτή την καταστροφική προσέγγιση και να θέσει πάνω από το συμφέρον του κόμματος... το συμφέρον της χώρας και του λαού», όπως βαφτίζονται τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών ΕΕ και ΝΑΤΟ. Χαρακτήρισε «έλλειψη δημοκρατικής ωριμότητας» τις εκκλήσεις στελεχών του VMRO-DPMNE για μποϊκοτάρισμα των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων που αφορούν την προώθηση συνταγματικών αλλαγών και εκβίασε την επίσπευση της διαδικασίας λέγοντας ότι η πιθανή διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στα Σκόπια θα μπορούσε να παραβιάσει το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας των Πρεσπών «γιατί οι πρόωρες εκλογές δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των 2/3 της Βουλής». Κάλεσε έτσι τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ να «αδράξουν την ευκαιρία» και να την αξιοποιήσουν, «αλλιώς ο δρόμος ένταξης στην ΕΕ θα είναι μακρύς».

Σε αυτό το κλίμα αύξησης των πιέσεων εντάσσεται και η επιστολή που απέστειλε χτες (μία βδομάδα μετά το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτέμβρη) η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ. «Η συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει μία ιστορική συμφωνία για τη Μακεδονία και για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζει η καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι «το κρίσιμο τώρα είναι να γίνουν σημαντικά βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας για το όνομα με την υιοθέτηση των απαραίτητων συνταγματικών αλλαγών».

Η συγκρότηση μεικτής διεπιστημονικής επιτροπής

Με φόντο το θολό πολιτικό τοπίο στα Σκόπια, ανακοινώθηκε χτες η σύνθεση της μεικτής 14μελούς διεπιστημονικής επιτροπής Ελλάδας - ΠΓΔΜ που θα εξετάσει τα σχολικά εγχειρίδια των δύο χωρών προκειμένου να αφαιρέσει αλυτρωτικές αναφορές.

Η κάθε χώρα θα συμμετάσχει με επτά μέλη και θα εξετάζει τα σχολικά εγχειρίδια με γνώμονα «αυθεντικές, επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές και αρχαιολογικά ευρήματα».

Οι επτά Ελληνες που θα συμμετάσχουν στην επιτροπή είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, με την ιδιότητα του προέδρου του Ελληνικού Τμήματος της Επιτροπής, οι ακαδημαϊκοί Σπυρίδων Σφέτας, Νικόλαος Ζάικος, Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, Αθανάσιος Λούπας καθώς και ο Ευθύμιος Χαρλαύτης από τη Διεύθυνση Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του υπουργείου Εξωτερικών.

Την ΠΓΔΜ θα εκπροσωπήσουν στην επιτροπή ο πρέσβης Βίκτορ Γκάμπερ ως επικεφαλής, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Ντάλιμπορ Γιοβάνοφσκι, Νίκος Σωσίδης, Λούντιμιλ Σπάσοφ, Φάχρι Ραμαντάνι, Κίκα Κόλμπε και η βοηθός καθηγήτρια Αννα Τσούπεσκα Στανίσκοβσκα.

Οι εισηγήσεις της μεικτής επιτροπής δεν θα είναι δεσμευτικές σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν επικυρωθεί τελικά από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών.

Οχι στο ΝΑΤΟ λέει ο Ντόντικ

Το ίδιο διάστημα, επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ο νεοεκλεγείς εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, που τηρεί επί χρόνια σαφή φιλορωσική στάση και έχει απειλήσει με απόσχιση σε περίπτωση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ. Μιλώντας στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια» υποστήριξε ότι θα αναγνωρίσει την Κριμαία ως τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και θα αποτρέψει την ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ. Κάλεσε την κυβέρνηση της Ουκρανίας να λύσει τα εσωτερικά της προβλήματα και να αντιληφθεί πως η στροφή της προς τη Δύση «είχε αρνητικές και επιζήμιες συνέπειες για τη χώρα». Εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τους Προέδρους Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, πριν από το τέλος του έτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια Ζάεφ για συγκρότηση νέας κυβέρνησης(2020-08-14 00:00:00.0)
Ξανά στις κάλπες στις 5 Μάη(2019-04-23 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την ψηφοφορία στα Σκόπια(2019-01-12 00:00:00.0)
Ατυπη Σύνοδος με πρωτοβουλία της Κομισιόν(2018-12-21 00:00:00.0)
Προωθούνται οι συνταγματικές αλλαγές(2018-11-03 00:00:00.0)
«Ανοιχτός» σε προτάσεις της αντιπολίτευσης ο Ζάεφ(2018-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ