Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Αντιπαράθεση για τις ανάγκες του κεφαλαίου και ποιος τις διασφαλίζει

Την δημοσιοποίηση σειράς εκθέσεων και για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε η πλευρά του ΔΝΤ
Την δημοσιοποίηση σειράς εκθέσεων και για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε η πλευρά του ΔΝΤ
«Κουρνιαχτό» σηκώνουν πάλι τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, με επίκεντρο την πτώση του δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την κατρακύλα των τραπεζικών μετοχών. Εχοντας αναγορεύσει σε υπέρτατο κριτή τις αγορές και τους επενδυτές, «τσακώνονται» για το ποιος καλύτερα μπορεί να διασφαλίσει τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους, την ώρα που είναι ορατός ο κίνδυνος να φορτωθούν για μια ακόμα φορά τα «σπασμένα» στην πλάτη του λαού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΝΔ συνέχισε και χτες να κατηγορεί την κυβέρνηση για την κατάσταση της οικονομίας και το Μέγαρο Μαξίμου να ανταποδίδει με κατηγορίες περί «υπονόμευσης» και «καταστροφολογικών σεναρίων», ενώ στο στόχαστρό του μπήκε και χτες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, στον οποίο φορτώνουν την πολιτική που συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση.

Μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο, που στηλίτευσε την «αφωνία» του επί των τελευταίων εξελίξεων, ενώ συνήθως, όπως είπε, παίρνει θέση για άλλα ζητήματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του, ήρθε χτες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς να δηλώσει ότι «για άλλη μια φορά ο κεντρικός τραπεζίτης συμπεριφέρεται ως πρώην υπουργός Οικονομικών μιας πολιτικής που άσκησε ο ίδιος και είχε τα αποτελέσματα που είχε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό». Ανέφερε πως θα πρέπει να προσηλωθεί στα καθήκοντά του ως κεντρικός τραπεζίτης και να μην παρεμβαίνει με τρόπο «άγαρμπο» και επικοινωνώντας με διεθνείς αντιπροσωπείες, σχολιάζοντας δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» πως ο Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη με περισσότερους από 60 ξένους διπλωμάτες και ξένους επενδυτές και τους είπε ότι είναι ενάντια στη μη περικοπή των συντάξεων.

Από την πλευρά της, η ΝΔ υπερθεματίζει για τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, ενοχοποιώντας τις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις και τα όποια ψίχουλα υπόσχεται η κυβέρνηση για τις εξελίξεις. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κ. Τσιάρας, δήλωσε ότι «η για άλλη μια φορά ακατάσχετη παροχολογία του κ. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, που έδωσε τα πάντα στους πάντες, δημιουργούν την αίσθηση ότι η σοβαρότητα με τη λήξη μνημονίων αυτής της κυβέρνησης έχει σταματήσει για άλλη μια φορά να υπάρχει» και η κυβέρνηση «κινείται στη γνωστή λογική του πελατειακού κράτους και όχι στην αιχμή των πραγματικών μεταρρυθμίσεων και των ουσιαστικών αλλαγών».

Εκθέσεις ΔΝΤ και «συστάσεις» αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων

Την ίδια ώρα, τη δημοσιοποίηση σειράς εκθέσεων και για την ελληνική οικονομία ξεκίνησε η πλευρά του ΔΝΤ, ενώ η «κρίσιμη» για τα τμήματα του κεφαλαίου νέα έκθεση αναφορικά με την κατάσταση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος αναμένεται να κοινοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι αντιλαϊκές συντεταγμένες του ΔΝΤ αλληλοεπικαλύπτονται με αυτές της ΕΕ και της Ευρωζώνης, ενώ σε αυτή τη φάση η σύμπλευση εμφανίζεται και ως προς τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με την επίτευξη των στόχων για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, αλλά και των αναμενόμενων ρυθμών ανάκαμψης.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ άφησε αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του στα επίπεδα της αμέσως προηγούμενης έκθεσης, φέτος τον Ιούλη, στην οποία και ιεραρχούσε τους άξονες της αντιλαϊκής πολιτικής και των αναδιαρθρώσεων με καθοριστικά ζητήματα τη διατήρηση των «μεταρρυθμίσεων» στα Εργασιακά, δηλαδή των αντεργατικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων, τη ραγδαία κλιμάκωση των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» δάνεια, την πλήρη εφαρμογή των «συστάσεων» του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις ρυθμίσεις τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Μεταξύ άλλων, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2018 αναμένεται σε 2% και για το 2019 σε 2,4%. Την ίδια ώρα, με την επίκληση του λεγόμενου «δημογραφικού προβλήματος» και της γήρανσης του πληθυσμού, κατεβάζει τον πήχη μόλις στο 1,2% για το 2023, γεγονός βέβαια που καταπώς υπολογίζουν τα αστικά επιτελεία συνδέεται με τη μεσο-μακροπρόθεσμη «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος και την ανάγκη νέων παρεμβάσεων, όπως για την κατακρεούργηση των συντάξεων.

Χαρακτηριστικό των αντιλαϊκών διεργασιών και των παζαριών που βρίσκονται σε εξέλιξη, αποτελεί και το γεγονός ότι το ΔΝΤ «βλέπει» τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή στο όριο του αντιλαϊκού στόχου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το κατά πόσο η «πρόβλεψη» ενσωματώνει και το μέτρο για τις συντάξεις.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, την ερχόμενη Δευτέρα καταθέτει το «αναθεωρημένο» προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού και μάλιστα σε νεότερη εκδοχή, που θα αποτελέσει τη βάση της «συζήτησης» για τις τελικές αποφάσεις.

Μόνιμα στην ατζέντα τα «κόκκινα» δάνεια

Την ίδια ώρα, «τρέχουν» οι διεργασίες αναφορικά με τους τρόπους διαχείρισης - απομείωσης της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια που στοιβάζονται στους ισολογισμούς των τραπεζικών ομίλων, εμποδίζοντας την κερδοφορία τους αλλά και τους ρυθμούς χορήγησης νέων δανείων σε «βιώσιμες» επιχειρήσεις.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε βάρος της λαϊκής στέγης. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια αναφορικά με τη συγκρότηση «κακής τράπεζας» ή εταιρικών σχημάτων «ειδικού σκοπού», όπου θα περάσει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα με τη μικρότερη δυνατή «ζημιά» για τις τράπεζες, στη βάση των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που η συγκεκριμένη «λύση» προσκρούσει στο καθεστώς «ανταγωνισμού» και των «κρατικών ενισχύσεων» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξετάζεται η λύση κρατικής στήριξης μέσω του «αναβαλλόμενου φόρου» στις τράπεζες. Ουσιαστικά, με τον λεγόμενο «αναβαλλόμενο φόρο», ήδη έχει καθιερωθεί το δικαίωμα των τραπεζικών ομίλων να απαλλάσσονται από κάθε φόρο, προκειμένου έτσι σε βάθος χρόνου να αναπληρώσουν την εμφανιζόμενη χασούρα τους από το «κούρεμα» (PSI) του κρατικού χρέους το 2012.

Ταυτόχρονα, ο «αναβαλλόμενος φόρος» εμφανίζεται στα λεγόμενα εποπτικά κεφάλαια των ισολογισμών τους και υπολογίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον «σκληρό πυρήνα» που αφορά στην «κεφαλαιακή επάρκεια», δηλαδή στο κατά πόσο έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν σε μελλοντικές «δυσκολίες» και κλυδωνισμούς.

Εκθεση για το «ξέπλυμα» χρήματος

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποιήθηκε έκθεση αναφορικά με τη «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».

Μεταξύ άλλων, ως προτεραιότητα για την ελληνική δημόσια διοίκηση αναφέρεται η καταπολέμηση πρακτικών «ξεπλύματος», με έμφαση μεταξύ άλλων στους κλάδους των συμβολαιογράφων, δικηγόρων, λογιστών και μεσιτών, με την επισήμανση ότι πρόκειται για κλάδους οι οποίοι διεκπεραιώνουν μεταβιβάσεις ακινήτων και συστάσεις εταιρειών, και πολλές φορές εν αγνοία τους δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω δείχνουν να αξιοποιούνται στην κατεύθυνση περαιτέρω άρσης των περιορισμών σε λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», για τα οποία άλλωστε ήδη κάνουν λόγο ο ΟΟΣΑ και άλλοι «θεσμοί», ανεξάρτητα βέβαια από πρακτικές «ξεπλύματος» χρήματος.

Επιπλέον, όπως υποστηρίζεται στην κυβερνητική έκθεση, το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα είναι σχετικά υψηλό συγκριτικά με τα άλλα κράτη του ΟΟΣΑ, φτάνοντας το 2015 στο 22,4% του ΑΕΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ