Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κάλεσμα σε σύσκεψη για τις εξελίξεις στη Ναυπηγική Βιομηχανία

Πρωτοβουλία σχετικά με τις εξελίξεις στον κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας και τα προβλήματα των εργαζομένων αναλαμβάνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καλώντας σε σύσκεψη αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (ΣΕΝΕ) και Σκαραμαγκά («Τρίαινα»).

«Η κατάσταση στη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας είναι σε κομβικό και πολύ κρίσιμο σημείο όσον αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων», σημειώνει το Συνδικάτο και συνοψίζει τις εξελίξεις ως εξής: «Τη στιγμή που μεγάλα μονοπώλια (κινεζικά, αμερικανικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά) εκφράζουν ανοιχτά ενδιαφέρον για να βάλουν στο χέρι τα Ναυπηγεία, τις γενικότερες υποδομές και τις ναυπηγοεπισκευαστικές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, οι μισοί εργαζόμενοι του κλάδου (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη) μαστίζονται από τη χρόνια ανεργία και οι άλλοι μισοί (Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά) μαστίζονται από την απληρωσιά και την αβεβαιότητα για το αν θα συνεχίσουν να έχουν τη δουλειά τους αύριο, σε όποια διάδοχη κατάσταση».

Το Συνδικάτο επισημαίνει με συγκεκριμένα παραδείγματα (από τη Σύρο, το Πέραμα κ.α.) την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα που φέρνουν οι επίδοξοι «σωτήρες», τους οποίους διαφημίζει και η κυβέρνηση.

Και υπογραμμίζει: «Εχει αποδειχθεί ότι τα προβλήματα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Βιομηχανία είναι κοινά και ότι όσο δεν αναπτύσσονται ενιαίος αγώνας και κοινές προσπάθειες όλων των εργαζομένων στον κλάδο, τότε ο κάθε επιμέρους αγώνας διεξάγεται με χειρότερους όρους. Τώρα είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να δώσουμε αυτήν τη μάχη ενωμένοι σαν μία γροθιά με βάση τα κοινά μας συμφέροντα».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, απευθύνει κάλεσμα για αγωνιστικές πρωτοβουλίες με κλιμάκωση τη συμμετοχή στην απεργία στις 8 Νοέμβρη, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Υπογραφή ικανοποιητικής Κλαδικής Σύμβασης στο Μέταλλο με αυξήσεις για όλους. Κανείς κάτω από 751 ευρώ. Κανείς χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας, την ειδικότητα, την εργασιακή σχέση. Αμεση εξασφάλιση της εξόφλησης των δεδουλευμένων που οφείλονται στους συναδέλφους, είτε από τους σημερινούς εργοδότες είτε από την όποια διάδοχη κατάσταση. Κατάργηση όλων των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης, μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Νομοθετική παρέμβαση ώστε να διασφαλιστούν οι εργαζόμενοι οι οποίοι σήμερα εργάζονται στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν σε κάθε είδους καθεστώς εκκαθάρισης. Να κηρυχθεί από την κυβέρνηση άμεσα υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών που έχουν υπογράψει το Συνδικάτο και η Ενωση Εργοδοτών στη Ναυπηγοεπισκευή από το Νοέμβρη του 2017.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ