Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΒΟΙΑ - ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αμεση ανάγκη η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών

Eurokinissi

Το κύμα κακοκαιρίας που πέρασε από τη χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο άφησε πίσω του αμέτρητες πληγές. Τρεις νεκροί, κατεστραμμένα σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές αχρηστεύτηκαν. Για άλλη μια φορά, όπως στη Μάνδρα, στο Μάτι και σε άλλες περιοχές, λαϊκά νοικοκυριά έχασαν το βιος τους εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και της απουσίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού πρόληψης και αντιμετώπισης - στη συγκεκριμένη περίπτωση των πλημμυρών. Και το θέμα πλέον είναι η «επόμενη μέρα». Το πώς εργατικές - λαϊκές οικογένειες θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών σημειώθηκε αναμφισβήτητα στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στη Μαγνησία. Το ΚΚΕ βρέθηκε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες και ήδη έχει καταθέσει στη Βουλή δύο Ερωτήσεις με τις οποίες ζητά την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, να παρθούν μέτρα αποκατάστασης και να προχωρήσουν άμεσα έργα υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, δεδομένου ότι ο χειμώνας είναι μπροστά. Την ίδια στιγμή, αγροτικοί σύλλογοι και φορείς οργανώνουν το δικό τους αγώνα για να διεκδικήσουν λύσεις σε όσα προκάλεσε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που όπως και οι προηγούμενες, τους έχει αφήσει αθωράκιστους, να παρακαλάνε μην τους βρει μια βροχή και καταστραφούν.

Στην Εύβοια

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Κομμάτι της γέφυρας στο Σχινοχώρι υποχώρησε

Eurokinissi

ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Κομμάτι της γέφυρας στο Σχινοχώρι υποχώρησε
Στη Βορειοκεντρική Εύβοια, η κακοκαιρία έπληξε το δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, αλλά και το δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού. Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βρέθηκε την επόμενη ακριβώς μέρα στην περιοχή, διαπίστωσε από πρώτο χέρι τις μεγάλες καταστροφές και συζήτησε με τους κατοίκους, που όλοι δήλωναν ότι μόνο από θαύμα δεν υπήρχαν περισσότερα θύματα. Μέχρι και την Πέμπτη, δεν υπήρχε πόσιμο νερό στα χωριά Σπαθάρι, Μετόχι, Καλύβια, Τρούπι, Πήλι και σε τμήμα του Μαντουδίου - στο σύνολο αφορά περίπου 1.000 ανθρώπους! Αλλά και στις περιοχές που αποκαταστάθηκε το δίκτυο, όπως στο Προκόπι, υπάρχει ανακοίνωση της ΔΕΥΑ ότι το νερό είναι ακατάλληλο.

Φορείς και σωματεία των περιοχών (Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων Χαλκίδας και Περιχώρων) έχουν ήδη στείλει στα αρμόδια υπουργεία επιστολή με την οποία ζητούν άμεσα να εξασφαλιστούν η διανομή εμφιαλωμένου νερού στις κατοικίες καθώς και ο έλεγχος της ποιότητας του πόσιμου νερού εφόσον αποκατασταθεί το δίκτυο. Στην ίδια επιστολή αναφέρεται πως οι κτηνοτρόφοι σε Μαντούδι και Λίμνη χρειάζεται άμεσα να προμηθευτούν ζωοτροφές (καλαμπόκι, σιτάρι, τριφύλλι), αφού όσα ζώα γλίτωσαν και δεν πνίγηκαν από την πλημμύρα κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, καθώς τα αποθέματα ζωοτροφών καταστράφηκαν. Και ζητούν: «Να σταματήσει ο εκβιασμός του ΕΛΓΑ στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους να καταβάλουν το σχετικό χαράτσι για να κάνουν αίτηση για αποζημιώσεις».

ΕΥΒΟΙΑ: Τεράστιες οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
ΕΥΒΟΙΑ: Τεράστιες οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες
Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Η διαρροή μαζούτ που υπάρχει από δεξαμενές στην παραλία στο Κυμάσι μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή. Επιπλέον, στο Λύκειο Μαντουδίου υπάρχει διαρροή πετρελαίου που έχει ανακατευτεί με τη λάσπη και το νερό. Είναι προφανές ότι για τον καθαρισμό απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο ώστε να λειτουργήσει άμεσα το σχολείο. Ακόμα, οι σύλλογοι και οι φορείς ζητούν να αποκατασταθεί άμεσα η βλάβη στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού Μαντουδίου, γιατί η διαρροή λυμάτων εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των κατοίκων.

Σύσκεψη τη Δευτέρα στο δημαρχείο Μαντουδίου

Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας καλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση - σύσκεψη τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Μαντουδίου, για να συζητηθεί και να οργανωθεί η διεκδίκηση των παρακάτω αιτημάτων:

  • Εκτακτο επίδομα από την κυβέρνηση για τους πληγέντες, ώστε να ανταποκριθούν στις άμεσες ανάγκες επιβίωσης.
  • Εδώ και τώρα να αποζημιωθούν 100% - χωρίς όρους, προϋποθέσεις, αστερίσκους και χαράτσια στον ΕΛΓΑ - όλοι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλοι παραγωγοί που έχουν υποστεί καταστροφή στην παραγωγή, στις αποθήκες, στα εργαλεία και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στα ζώα και στις ζωοτροφές, στα μελίσσια κ.λπ.
  • Να γίνει άμεσα καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστροφές σε σπίτια (οικοσκευές και λοιπό οικιακό εξοπλισμό), μαγαζιά, μικρές επιχειρήσεις.
  • Να αποκατασταθούν άμεσα οι δρόμοι, το αγροτικό δίκτυο, που έχουν κοπεί και καταστραφεί, το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης, η σύνδεση του ρεύματος, με ευθύνη του κράτους. Να εκπονηθεί μελέτη για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου.
  • Να υπάρξουν άμεσος σχεδιασμός, γενναία χρηματοδότηση και υλοποίηση εκτεταμένων αντιπλημμυρικών έργων, με ευθύνη του κράτους (διάνοιξη και εμβάθυνση του Κηρέα, κατασκευή προστατευτικών τοιχίων, καθαρισμός παραποτάμων και ρεμάτων κ.ά.).
  • Να γίνουν άμεσα τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα και φράγματα ανάσχεσης στους ορεινούς όγκους.
  • Να αποκατασταθούν οι ζημιές και να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία του Μαντουδίου.
  • Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τον ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες. Καμιά διακοπή ρεύματος, νερού και τηλεφώνου σε λαϊκές οικογένειες που έχουν χρέη.
Στην Πελοπόννησο

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στην Πελοπόννησο. Η κακοκαιρία έπληξε Μεσσηνία, Λακωνία, και ιδιαίτερα περιοχές στην Κορινθία (Κιάτο, Βέλο, Ξυλόκαστρο, δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινθίων και της Νεμέας) και στην Αργολίδα (Αργος, Νέα Κίος και Κιβέρι), όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από υπερχείλιση ρεμάτων.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε την Πέμπτη 4/10 τις πληγείσες περιοχές. Μετά το τέλος της περιοδείας ο Νίκος Γόντικας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε: «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων, και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την έλλειψη μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Εχουν την ευθύνη για έργα και δρόμους σαθρούς, που σαρώνονται με τα πρώτα νερά, που είναι πηγή συσσώρευσης νερών και επιδείνωσης των προβλημάτων όπως τα έργα του «Μορέα», της «Ολυμπίας οδού», του Προαστιακού σιδηροδρόμου. Συνένοχες είναι και οι δημοτικές αρχές και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, που στηρίζουν και υλοποιούν αυτήν την πολιτική, που διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για αναπλάσεις και έργα βιτρίνας.

Ρίχνουν ο ένας στον άλλο τις ευθύνες όταν συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές. Ομως στα "έργα και τις ημέρες" όλων τους λείπουν τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, γιατί δεν είναι "επιλέξιμα" και δεν χρηματοδοτούνται από τα διάφορα προγράμματα της ΕΕ. Είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι να πάρουν στα δικά τους χέρια την προστασία της ζωής τους και της περιουσίας τους. Να διεκδικήσουν τώρα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών. Τώρα μέτρα αποκατάστασης των υποδομών, καθαρισμού των ρεμάτων και των ποταμών, αφού μπροστά είναι ο χειμώνας».

Αξίζει να αναφέρουμε πως δύο μέρες μετά τις πλημμύρες συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και η «Λαϊκή Συσπείρωση» έθεσε θέμα να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης η ανάγκη λήψης μέτρων ανακούφισης των πληγέντων και μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας. Ομως, οι σύμβουλοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να γίνει τέτοια συζήτηση. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατήγγειλε τα παραπάνω και μάλιστα στην παρέμβασή της ανέφερε: «Μετά από όλα αυτά, δεν είχε νόημα να συμμετάσχουμε σε μια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αποφάσιζε να δοθούν εκατομμύρια ευρώ στην "Πελοπόννησος ΑΕ" και ΜΗΔΕΝ ευρώ για την ανακούφιση των πληγέντων.

Συγκεκριμένα: 55.000 ευρώ για διοργάνωση ιατρικού συνεδρίου. 150.000 ευρώ για διοργάνωση έκθεσης. 250.000 ευρώ για διεθνή δικτύωση. 1.000.000 ευρώ για σήμανση μονοπατιών. 30.000 ευρώ για συμβουλευτική υποστήριξη. Σύνολο 1.485.000 ευρώ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τα λαϊκά στρώματα, οργανωμένα να διεκδικήσουν: Να καταγραφούν οι ζημιές, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημίωσης στο 100% των ζημιών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή. Αμεση αποκατάσταση στις υποδομές (οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης κ.λπ.). Να οργανώσουν την πάλη τους, απαιτώντας να ληφθούν τώρα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Να συγκεντρώσουν δυνάμεις και να παλέψουν για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κ. Πασ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη στιγμή(2020-08-15 00:00:00.0)
Καλεί σε συνέχιση του αγώνα για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων(2018-12-11 00:00:00.0)
Με ρυθμούς χελώνας η αποκατάσταση των πληγέντων από τον «Ζορμπά»(2018-10-30 00:00:00.0)
Αμεση ανάγκη τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και τα έργα υποδομής για το λαό(2018-10-03 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων(2017-12-19 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές στη Σκόπελο(2015-09-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ