Σάββατο 6 Οχτώβρη 2018 - Κυριακή 7 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με φόντο «κυβερνοεπιθέσεις»

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Κλιμακώνεται ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μεταξύ ισχυρών κρατών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, έναν από τους βασικούς τους ανταγωνιστές σε Μέση Ανατολή και Ευρασία, όπως δείχνουν και οι τελευταίες κατηγορίες για σειρά κυβερνοεπιθέσεων (ή απόπειρας) παγκοσμίως από τη ρωσική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών (GRU).

Την Πέμπτη, απελάθηκαν από την Ολλανδία τέσσερις Ρώσοι πράκτορες της GRU για απόπειρα κυβερνοεπίθεσης τον περασμένο Απρίλη εναντίον του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) στη Χάγη, που τελικά φέρεται να αποτράπηκε από μια κοινή επιχείρηση αντικατασκοπείας των ολλανδικών και βρετανικών υπηρεσιών. Εκείνη την εποχή ο ΟΑΧΟ ερευνούσε την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του στη Βρετανία, καθώς και μια φερόμενη επίθεση με χημικά στη Συρία, για την οποία είχε κατηγορηθεί ότι φέρει ευθύνες η Ρωσία. Επίσης, κατηγορούνται για απόπειρα κυβερνοεπίθεσης σε υπηρεσίες και οργανισμούς που σχετίζονται με την έρευνα της συντριβής του αεροσκάφους της πτήσης MH17 των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» πάνω από την ανατολική Ουκρανία.

Η Ρωσία κατήγγειλε «ενέργεια προπαγάνδας». Στο ερώτημα γιατί η Ολλανδία ανακοίνωσε την απέλαση των Ρώσων σχεδόν έξι μήνες μετά το «περιστατικό», το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη πως στις 9 Οκτώβρη θα συζητηθούν αλλαγές στη δομή του ΟΑΧΟ, καθώς «ορισμένα δυτικά κράτη επιζητούν επίμονα τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού για τον ορισμό του "ένοχου" της χρήσης χημικών όπλων» και «προφανώς, η τρέχουσα ψεύτικη ιστορία είναι ένα ακόμα βήμα προς τη διαμόρφωση του "απαιτούμενου" πολιτικού υπόβαθρου για την προώθηση αυτής της παράνομης πρωτοβουλίας». Επίσης, κατηγορείται η ολλανδική πλευρά πως «δεν έχει καμία απάντηση στα γεγονότα που παρουσίασε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για την προέλευση του πυραύλου που κατέστρεψε την πτήση ΜΗ17».

Η Ολλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Αυστραλία έσπευσαν να καταγγείλουν τις «ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις» που αποδίδονται στο Κρεμλίνο.

Παράλληλα, ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς απήγγειλαν κατηγορίες σε επτά φερόμενους πράκτορες της GRU, εκ των οποίων οι τέσσερις που απελάθηκαν από την Ολλανδία, ότι πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Στο «χορό» των κατηγοριών για κατασκοπεία μπήκε ένας ακόμη ισχυρός «παίκτης» της «ιμπεριαλιστικής σκακιέρας», η Κίνα. Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, η Κίνα τοποθέτησε μυστικά (τουλάχιστον από το 2015) μικροεπεξεργαστές παρακολούθησης σε διακομιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγάλων εταιρειών όπως οι «Apple», «Amazon» κ.λπ., που συνεργάζονται στενά με υπουργεία, όπως το Πεντάγωνο. Η υπόθεση φέρεται να «αποκαλύφθηκε» από ειδικές υπηρεσίες του FBI.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2020-12-31 00:00:00.0)
Επαναφέρουν απειλές για επίθεση ΗΠΑ και Βρετανία(2019-05-23 00:00:00.0)
Πλήρης κάλυψη από G7 και ΕΕ στην κλιμάκωση της επέμβασης(2018-04-18 00:00:00.0)
«Χημικά του ΝΑΤΟ» βλέπει ο Ρώσος ΥΠΕΞ(2018-04-17 00:00:00.0)
Ρωσικές αιχμές για βρετανική προβοκάτσια(2018-04-03 00:00:00.0)
Κατηγορεί το ρωσικό στρατό για περσινή κυβερνοεπίθεση(2018-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ