Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση ανάγκη τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων και τα έργα υποδομής για το λαό

Παρέμβαση με αφορμή τις τραγικές επιπτώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες

Το κλειστό γυμναστήριο μετατράπηκε σε ...κολυμβητήριο

Eurokinissi

Το κλειστό γυμναστήριο μετατράπηκε σε ...κολυμβητήριο
Την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις οικογένειες της βόρειας και κεντρικής Εύβοιας, που επλήγησαν από τις πλημμύρες, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα, ζητά να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων και την πλήρη αποκατάστασή τους.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη στις οικογένειες των αγνοουμένων από τις πλημμύρες στο Μαντούδι, στους κατοίκους της πόλης και των γύρω περιοχών, στο Προκόπι, στο Σπαθάρι, στο Μετόχι, το Πήλι, τη Λίμνη, που καταστράφηκε το βιος τους και έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής είναι πάνω από 150 σπίτια πλημμυρισμένα, δεκάδες μικροπωλητές καταστράφηκαν ολοσχερώς στο πανηγύρι και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, μεγάλες ζημιές σε μαγαζιά, στάβλους, αγροτικές εγκαταστάσεις, ζωικό κεφάλαιο, καταστροφή στο αντλιοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού, ενώ ολική είναι η καταστροφή σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, ηλιόσπορου κ.ά. Την ίδια στιγμή, ολόκληρα χωριά είναι χωρίς πόσιμο νερό και ρεύμα.

Αποτελεί λαϊκή απαίτηση να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν χωρίς όρους και προϋποθέσεις κατά 100%, να αποκατασταθούν οι υποδομές, τα σχολεία, το γυμναστήριο κ.λπ., να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων. Για να γίνουν όλα αυτά πράξη, όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήσουν, χρειάζεται αποφασιστική διεκδίκηση του λαού της περιοχής απέναντι στην κυβέρνηση, την Περιφέρεια και τους δήμους.


INTIME NEWS

Είναι πρόκληση πάνω στις καταστροφές στελέχη της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης να αναμασούν τα χιλιοειπωμένα περί "ακραίων καιρικών συνθηκών". Η ένταση των καιρικών φαινομένων δεν μπορεί να κρύψει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση των ποταμιών της περιοχής που υπερχείλισαν, γιατί είναι ουσιαστικά παρατημένα, χωρίς έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης, με τις όχθες να βρίσκονται στο επίπεδο του δρόμου, των κατοικιών, των καλλιεργειών, τα οποία φράζουν από πεσμένα δέντρα και φερτά υλικά. Είναι μεγάλες οι πολιτικές ευθύνες για την απαράδεκτη κατάσταση του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου, το οποίο δεν βελτιώνεται με κάποια "μπαλώματα". Ενός δικτύου που βρίσκεται σε οριακό σημείο, με νέες ζημιές από την πρόσφατη κακοκαιρία και τις κατολισθήσεις να είναι μεγάλος κίνδυνος, κόβοντας για άλλη μια φορά την Εύβοια στη μέση.

Τεράστιες ελλείψεις στην προστασία της ζωής του λαού

Η κατάσταση αυτή δεν αποτελεί μια ιδιαιτερότητα του νομού της Εύβοιας. Η πικρή πείρα από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής και τις πλημμύρες στη Μάνδρα, που μετράνε νεκρούς, από την Κινέτα που το καλοκαίρι κάηκε και με την πρώτη βροχή πλημμύρισε, τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την πρώτη κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας, αποδεικνύουν με τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Κοινή παραδοχή όσων έζησαν τα γεγονότα στο Μαντούδι είναι ότι από θαύμα δεν υπήρξαν πολλοί νεκροί
Κοινή παραδοχή όσων έζησαν τα γεγονότα στο Μαντούδι είναι ότι από θαύμα δεν υπήρξαν πολλοί νεκροί
Γι' αυτό και οι τεράστιες καταστροφές που καταγράφονται στο δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Αννας αλλά και σε άλλους δήμους, όπως Ιστιαίας - Αιδηψού, σε περιοχές της Χαλκίδας, δεν είναι φυσικό αποτέλεσμα των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά προαναγγελθέν έγκλημα της πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και από τη σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στην Περιφέρεια, τους δήμους, στην Πολιτική Προστασία, ο γνήσιος εθελοντισμός λαϊκών ανθρώπων που έσπευσαν να βοηθήσουν τους γείτονες και συγχωριανούς τους, δεν είναι δυνατό να υπερνικήσουν τις τεράστιες ελλείψεις του κυβερνητικού σχεδιασμού για την προστασία των ανθρώπων από τα φυσικά φαινόμενα. Ελλείψεις σε έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, σε μέσα και προσωπικό που να επαρκεί σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Το πρόβλημα δεν είναι οι ακραίες καιρικές συνθήκες

Δεν μπορεί τον 21ο αιώνα, ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως και η Εύβοια, να παραμένουν ανυπεράσπιστες το καλοκαίρι με τον κίνδυνο των πυρκαγιών και τον χειμώνα με τις πλημμύρες και τα χιόνια. Ο λαός της Εύβοιας έχει μεγάλη πείρα. Με τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που είχαν ως αποτέλεσμα τις πλημμύρες του 2009 στο Ληλάντιο πεδίο, ενώ μόλις πρόσφατα εγκρίθηκε έργο για απαραίτητες εργασίες στον ποταμό, με τους πληγέντες να μην αποζημιώνονται εξολοκλήρου. Με τη μεγάλη πυρκαγιά το καλοκαίρι του 2016 στη Λίμνη, που τις συνέπειές της ζουν αυτές τις μέρες οι κάτοικοί της με τις πλημμύρες, καθώς δεν δρομολογήθηκαν ουσιαστικά και αποτελεσματικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Με τον προπέρσινο χιονιά στην Κύμη, που αποκλείστηκε για μέρες. Με τις λάσπες που κατέκλυσαν το Κοντοδεσπότι με την πρώτη φετινή βροχή.

Κυβέρνηση, Περιφέρεια και οι δήμοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι οι "ακραίες" καιρικές συνθήκες που επικαλούνται. Η σημερινή εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μπορεί να αντιμετωπίσει τα αποτελέσματα και έντονων καιρικών συνθηκών με ανάλογη πολιτική πρόληψης. Η άμεση ανάγκη για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για αντιδιαβρωτικά έργα, μέτρα αντιπυρικής προστασίας, έργα αντισεισμικής θωράκισης, έργα που θα έδιναν διέξοδο στους χιλιάδες οικοδόμους που μαστίζονται από την ανεργία, δεν είναι προτεραιότητα της πολιτικής που πασχίζει για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αφήνει ανυπεράσπιστο το λαό. Για τη δική τους πολιτική, τα έργα αυτά δεν έχουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, δεν εξασφαλίζουν κέρδη στο κεφάλαιο, δεν χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, καθώς χαρακτηρίζονται "μη επιλέξιμα". Δεν προβλέπονται στους αναπτυξιακούς τους σχεδιασμούς. Είναι ζημιά για τα "πλεονάσματά" τους. Μπαίνουν στη ζυγαριά "κόστους - οφέλους", όπως ομολόγησαν για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Μάτι. Αυτές τις επιλογές πληρώνει ο λαός.

Να μην επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με την ίδια τη ζωή μας.

Αμεσα μέτρα

Απαιτούμε:

-- Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν.

-- Να καταγραφούν και να αποκατασταθούν οι ζημιές, να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών (σε κατοικίες, οικοσυσκευές, μαγαζιά, μικροπωλητές, αγροτικές εγκαταστάσεις και καλλιέργειες, ζωοτροφές, ζωικό και φυτικό κεφάλαιο).

-- Να καταβληθεί έκτακτο επίδομα στους πληγέντες.

-- Να αποκατασταθούν με ευθύνη του κράτους όλες οι υποδομές που υπέστησαν ζημιές, το δίκτυο ύδρευσης - αποχέτευσης, η σύνδεση ρεύματος, να λειτουργήσουν άμεσα τα σχολεία.

Διεκδικούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για:

-- Να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων.

-- Να γίνουν άμεσα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες περιοχές όπως στις δασικές εκτάσεις της πυρόπληκτης Λίμνης, στο Κοντοδεσπότι, την Κάρυστο κ.α.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ζημιές και οι κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο και να υπάρξει συνολική μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του.

Καλούμε το λαό της περιοχής να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της προστασίας των περιουσιών και της ίδιας του της ζωής. Να μην αφήσουμε άλλο χρόνο να πάει χαμένος, ΤΩΡΑ να οργανώσουμε την πάλη μας για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενας νεκρός και ανυπολόγιστες καταστροφές(2023-09-08 00:00:00.0)
Προβλήματα χωρίς καν έντονα καιρικά φαινόμενα(2023-09-06 00:00:00.0)
Να δυναμώσει η οργάνωση και ο αγώνας, καμία εμπιστοσύνη σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ(2021-11-11 00:00:00.0)
Αγώνας ενάντια στον εμπαιγμό της κυβέρνησης(2021-09-24 00:00:00.0)
Αύριο η αγωνιστική κινητοποίηση στη Χαλκίδα(2021-09-16 00:00:00.0)
Με νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις απαντούν στον κυβερνητικό εμπαιγμό(2021-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ