Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο «περιστατικό» με πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την έντονη «δυσαρέσκειά» της για την ενίσχυση της παρουσίας (και στρατιωτικής) των ΗΠΑ στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) εξέφρασε για μία ακόμα φορά η Κίνα, αντιδρώντας στην εμφάνιση ενός αμερικανικού πολεμικού πλοίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι, μια περιοχή για την οποία ερίζουν Κίνα, Βιετνάμ και Φιλιππίνες.

Το νέο «περιστατικό» σημειώθηκε την Κυριακή, όταν το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Decatur» μπήκε σε περιοχή που γειτνιάζει με νησιά και υφάλους που η Κίνα θεωρεί μέρος της δικής της επικράτειας, «χωρίς άδεια από την κινεζική κυβέρνηση», όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ. Η ίδια πρόσθεσε ότι το κινεζικό ΠΝ «αναγνώρισε, προειδοποίησε και απώθησε» το αντιτορπιλικό. Μεταξύ άλλων είπε - σύμφωνα με το «Σινχουά» - ότι οι κοινές προσπάθειες της Κίνας και μελών της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) συνεχίζουν να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση και βελτίωση της κατάστασης στη ΝΚΘ και ότι «οι επαναλαμβανόμενα προκλητικές ενέργειες των ΗΠΑ υπό το πρόσχημα της "επιχείρησης για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας"» απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Είπε επίσης ότι «η κινεζική πλευρά καλεί τις ΗΠΑ να διορθώσουν άμεσα τα λάθη τους και να σταματήσουν τέτοιες προκλητικές επιχειρήσεις», και ότι το Πεκίνο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει την εθνική του κυριαρχία και ασφάλεια. Αλλά και το υπουργείο Αμυνας της Κίνας, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί ότι η συστηματική αποστολή πλοίων των ΗΠΑ στην περιοχή απειλεί «σοβαρά την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά τη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών και βλάπτοντας σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Από την αμερικανική πλευρά, πάντως, ο εκπρόσωπος του Στόλου του Ειρηνικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Νέιτ Κρίστενσεν, υποστήριξε ότι κινεζικό πολεμικό πλοίο «πλησίασε σε απόσταση που δεν ξεπερνούσε τις 45 γιάρδες (41 μέτρα)» το αμερικανικό αντιτορπιλικό και απαίτησε να «εγκαταλείψει την περιοχή». Ο ίδιος χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των Κινέζων «επιθετική», «επικίνδυνη» και «αντιεπαγγελματική», αναφέροντας ότι το «Decatur» αναγκάστηκε να «κάνει ελιγμό για να αποφευχθεί η σύγκρουση».

Στο μεταξύ, μέχρι και χτες το Πεντάγωνο δεν είχε επίσημα επιβεβαιώσει την είδηση της ακύρωσης επίσκεψης που είχε προγραμματιστεί να κάνει στο Πεκίνο ο υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις, για να συζητήσει θέματα ασφαλείας. Σχετική τοποθέτηση δεν είχε γίνει ούτε από την Κίνα. Το CNN θύμιζε στο σχετικό του ρεπορτάζ ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος Τραμπ είπε πως ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ, «ίσως δεν είναι πια φίλος μου. Αλλά νομίζω ότι ίσως με σέβεται».

Πολλά αστικά ΜΜΕ σχολίασαν τις εξελίξεις συνδέοντάς τες με την κλιμάκωση του λεγόμενου «εμπορικού πολέμου» Κίνας - ΗΠΑ, όπως περιγράφουν πολλοί μία μόνο πλευρά της όξυνσης του διμερούς ανταγωνισμού, που δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως κάτι «στενά» επιχειρηματικό. Η πορεία των δύο δυνάμεων στη διεθνή σκακιέρα αποτυπώνει αλλά και αναθερμαίνει ευρύτερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που δεν αφορούν φυσικά μόνο οικονομικές συνεργασίες, αλλά τον ευρύτερο γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων. Μάλιστα, ειδικά στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, Ουάσιγκτον και Πεκίνο «διασταυρώνουν τα ξίφη» τους σε πολλά μέτωπα, από το Κορεατικό και τη ΝΚΘ μέχρι τους όρους και τη σύνθεση πολυμερών εμπορικών συνεργασιών με τις οποίες θα αποκτήσουν προβάδισμα στις γοργά αναπτυσσόμενες αγορές της περιοχής, της οποίας η γεωστρατηγική σημασία «φωτίζεται» όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ