Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προσαρμογή στην εξειδικευμένη μετανάστευση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την τροποποίηση του νόμου περί μετανάστευσης, που στοχεύει στην προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων από «τρίτες» χώρες (εκτός ΕΕ) στη Γερμανία, αλλά και στην πλήρη προσαρμογή της μετανάστευσης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ενέκρινε χτες το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο, μετά από συζητήσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων του μεγάλου συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές - Σοσιαλδημοκράτες).

Οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι θα επιτρέπεται στο εξής να εισέλθουν στη Γερμανία και να παραμείνουν έως και έξι μήνες αναζητώντας δουλειά. Εκτός από το αντίστοιχο πτυχίο, προϋπόθεση για την είσοδό τους στη χώρα θα είναι να μπορούν να ζήσουν με δικούς τους πόρους αυτό το διάστημα και να γνωρίζουν επαρκώς τη γερμανική γλώσσα. Μέχρι τώρα η είσοδος για αναζήτηση εργασίας ήταν δυνατή μόνο για ακαδημαϊκούς, στο εξής ο νόμος επικεντρώνει κυρίως σε ειδικευμένους τεχνίτες και εργαζόμενους. Αυτή η νέα δυνατότητα θα ισχύσει για πέντε χρόνια, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ (Χριστιανοκοινωνιστές - CSU).

Ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ο νόμος προβλέπει ότι μπορούν να αποκλειστούν ολόκληρες επαγγελματικές ομάδες από τη νέα ρύθμιση, ενώ σε περιοχές με μεγάλη ανεργία ο εργοδότης θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει εξαντλήσει τις προσπάθειες να βρει ντόπιους εργαζόμενους. Επίσης, οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα μπορούν ευκολότερα να θεωρηθούν «οικονομικοί μετανάστες», ανάλογα φυσικά με τα προσόντα τους, το αν έχουν βρει δουλειά, αν έχουν μάθει Γερμανικά, αν έχουν ενσωματωθεί κ.λπ. «Είναι σημαντικό να μη στείλουμε πίσω τους λάθος ανθρώπους», είπε κυνικά ο υπουργός Εργασίας, Χούμπερτους Χάιλ (SPD).

Το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού και της έλλειψης ειδικευμένων είναι από αυτά που τίθενται πιο επιτακτικά από τους Γερμανούς βιομηχάνους και επιχειρηματίες, ως παράγοντας που θα φρενάρει την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας. Κάτω από αυτή την ανάγκη της αγοράς η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, αποφάσισε το 2015 να δεχτεί περίπου 1 εκατ. πρόσφυγες και μετανάστες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ