Τετάρτη 3 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών

Δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) των εργαζομένων στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στον «Θόλο» οργανώνει, σήμερα Τετάρτη, το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας, αντιδρώντας στην απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να παραδώσει την καθαριότητα του Ιδρύματος σε ιδιώτη εργολάβο, με απολύσεις των σχεδόν 30 καθαριστριών στα κτίρια του Βόλου και της Λάρισας.

Οι πρυτανικές αρχές, σε πλήρη εναρμόνιση με τη συνολική πολιτική της εμπορευματοποίησης, δημοσίευσαν προκήρυξη, καλώντας υποψήφιους εργολάβους καθαριότητας να αναλάβουν την καθαριότητα των χώρων του Πανεπιστημίου. Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν τις αντεργατικές απαιτήσεις των μεγαλοεργολάβων, αναφέρουν ρητά στην προκήρυξη ότι οι εργαζόμενες που θα προσληφθούν πρέπει να είναι κάτω των 25 ετών και άγαμες! Πρόκειται για ένα ακόμα δείγμα του πώς αντιμετωπίζουν οι πρυτανικές αρχές, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση τους εργαζόμενους, τους οποίους θέλουν χωρίς δικαιώματα, με μισθό που δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ, σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας.

Οι καθαρίστριες του Πανεπιστημίου δίνουν εδώ και χρόνια αγώνα να μην υπάρχουν εταιρείες και εργολάβοι μέσα στις σχολές και οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται από το Πανεπιστήμιο, απαιτώντας κάθε χρόνο όχι απλά τη συνέχιση και τη βελτίωση των συμβάσεών τους, αλλά μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Καθαριστριών - Καθαριστών Μαγνησίας τονίζει ότι «η έναρξη της σπουδαστικής χρονιάς στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πρέπει να είναι η αφετηρία για την οργάνωση του κοινού αγώνα των φοιτητών, των καθαριστριών, των διοικητικών υπαλλήλων, για να μην μπει ούτε ένας εργολάβος στις υπηρεσίες της καθαριότητας, αλλά και της συντήρησης, της φύλαξης και της σίτισης των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και σε κανένα άλλο ίδρυμα σε όλη τη χώρα».

Το Σωματείο απαιτεί: Να σταματήσει άμεσα η προκήρυξη διαγωνισμού, που προβλέπει επιστροφή των εργολάβων στην καθαριότητα του Ιδρύματος. Αμεση υπογραφή σύμβασης εξαρτημένης εργασίας, αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να μην γίνει καμία απόλυση. Λήψη άμεσων προληπτικών μέτρων προστασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων με βάση την εργατική νομοθεσία. Επαναφορά των Βαρέων και Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο. Καμία μείωση μισθού, αυξήσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι απολυμένες καθαρίστριες(2020-01-30 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας(2020-01-03 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των εργαζομένων στην καθαριότητα(2019-12-10 00:00:00.0)
Σημαντική επιτυχία του απεργιακού αγώνα(2018-10-13 00:00:00.0)
Από σήμερα νέα 48ωρη απεργία για να μην απολυθούν(2018-10-11 00:00:00.0)
Σχολές - σκουπιδότοποι μετά το πέρασμα της καθαριότητας σε εργολάβους(2014-10-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ